Laatste nieuws

 • Een op 10 medewerkers heeft liever heteroseksuele collega dan LGBT-collega

  Maar liefst één op de tien medewerkers prefereert een collega die heteroseksueel is boven een LGBT-collega. Er zijn meer mannen dan vrouwen met deze voorkeur. Respectievelijk prefereert 17 en 5 procent een heteroseksuele collega. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse onderzoeksbureau PEAK-IT, uitgevoerd onder ruim 1000 Nederlanders die regelmatig op kantoor werken en die voor 32 uur of meer in loondienst zijn. 

  Vooral jongeren hebben moeite met LGBT-collega

  Verdeeld op leeftijd zijn het juist de jongere medewerkers (jonger dan 30 jaar) die, ten opzichte van de oudere, meer moeite hebben om met een LGBT-collega samen te werken (18% tegenover 11%). Zij prefereren dus een heteroseksuele collega. Als LGBT wordt uitgesplitst, blijkt dat één op de tien (10%) medewerkers liever niet werkt met een persoon die transgender is. 4 procent geeft aan liever niet te werken met een persoon die homoseksueel is. Mannelijke medewerkers hebben meer moeite dan vrouwen om samen te werken met iemand die transgender (14%) of homoseksueel (6%) is. 

  Richard Stassen, Managing Director bij PEAK-IT: “Het is zorgelijk dat er nog steeds werkenden zijn die onderscheid maken in geslacht of geaardheid. De kwaliteit van werk staat los van iemands geaardheid. De werkprestaties zijn dan ook het enige waar werkenden hun collega’s op moeten beoordelen. Daarbij zijn we er bij PEAK-IT van overtuigd dat diversiteit in het medewerkersbestand bijdraagt aan betere werkprestaties. Daarom moeten verschillen tussen collega’s juist gewaardeerd worden.”

  Lees meer
 • Website Antwerp Pride gehackt bij start van Antwerp Pride

  Donderdag werd in Antwerpen het startschot gegeven voor Antwerp Pride en dat was blijkbaar ook het sein voor hackers om de webstie van Antwerppride.TV aan te vallen en offline te halen. Dat laat de organisatie via Facebook weten. Met man en macht werd er gewerkt om de site op een nieuwe server te zetten en opnieuw beschikbaar te maken voor het publiek.

  De nieuwe site ziet er iets anders uit dan de gehackte site en als back-up werd er ook voor gekozen om een deel van de reportages op YouTube te zetten. Via een redirect kom je uit op de nieuwe site ls je de url Antwerppride.TV intypt.

   

   

  Lees meer
 • Lesbische asielzoekster overgoten met kokend water in asielcentrum

  Het had een mooi verjaardagsfeestje met haar geliefde moeten zijn, maar eindigde in een zeer ernstig geweldsdelict met blijvend letsel. Een Nigeriaanse lesbiënne is in de nacht van 2 op 3 augustus in asielcentrum van Gilze in Noord-Holland overgoten met kokend water door een heteroseksuele vrouw. Ze liep hierdoor grote eerste- en tweedegraads brandwonden op. De medische dienst GZA en het COA hebben het slachtoffer niet geholpen. LGBT Asylum Support heeft hierover een klacht ingediend.

  De aanvaller, eveneens afkomstig uit Nigeria, probeerde het water eigenlijk over de andere lesbische vrouw en haar achttien maanden oude zoontje te gooien. Haar vriendin sprong ertussen om hen te beschermen en heeft nu rechts van haar oksel tot voorbij haar bil grote tweedegraads brandwonden. Ze is voor het leven getekend.

  “Dit is werkelijk zeer, zeer schokkend”, stelt Sandro Kortekaas, voorzitter van LGBT Asylum Support. “Nadat ik de gruwelijke foto’s van de brandwonden dinsdagnacht bekeken had, heb ik nog uren wakker gelegen. We hebben woensdagochtend direct een onderzoek ingesteld en na een gesprek met het slachtoffer zowel Roze in Blauw als de lokale politie gewaarschuwd.”

  LGBT Asylum Support heeft een klacht ingediend bij de directie van het COA en Bureau Veiligheid van het COA. Deze klacht gaat over de onverschillige houding van het COA en de medische dienst GZA. Het GZA weigerde het slachtoffer te helpen omdat ze bewoner is van een ander asielzorgcentrum (AZC). Van het COA kreeg ze een verbod om nog in het azc te komen, omdat haar vriendin haar niet aangemeld had als bezoeker. En moest ze vervolgens ‘gewoon’ met de trein naar de andere kant van Nederland, terwijl ze amper kan lopen of zitten. Kortekaas: “Het is werkelijk ongekend! Hoe kun je een kwetsbare LHBTI-asielzoekster, slachtoffer van een zwaar misdrijf, met eerste- en tweedegraads verbrandingen over de gehele rechterzijde van haar lichaam, een reis laten maken van bijna vijf uur?” Het COA heeft nog geen reactie gegeven op de klacht.

  Kortekaas ondersteunt het slachtoffer bij het doen van aangifte. Eigenlijk is dit een taak van het COA, maar dat heeft nog geen actie ondernomen om het slachtoffer te steunen. De politie heeft inmiddels persoonlijk contact gehad met het slachtoffer en is naar haar toegekomen om aangifte op te nemen.

  “Het komt helaas vaak voor dat LHBTI-asielzoekers slachtoffer worden van geweld in de azc’s. Maar zo’n ernstige verminking hebben we nog nooit meegemaakt”, vervolgt Kortekaas. In het eerste gesprek dat Kortekaas voerde met het slachtoffer vroeg ze zich hardop af hoe dit haar had kunnen gebeuren in Nederland. “Ze kende de aanvallers niet eens.”

  De aanval is overduidelijk LHBTI-gerelateerd geweld. De vriendin van het slachtoffer werd al langer lastiggevallen door de heteroseksuele vrouw en haar man. Het stel praat openlijk over  hun homohaat. Er was geen mogelijkheid om dit te melden bij het COA. Tijdens het geweldsdelict werd meerdere keren geroepen: ‘Two stupid lesbians’. Ook riep de man dat homoseksualiteit een taboe is in Nigeria en dreigde hij de benen en armen van het lesbische stel te breken. Nadat de vrouw het water over het slachtoffer gegoten had, zei ze blij te zijn dat ze dit gedaan had.

   

  De lesbisch vrouwen, die niet samen naar Nederland gekomen zijn maar elkaar al meer dan een jaar kennen, zijn in shock.

  Persbericht:LGBT Asylum Support 

  Lees meer
 • Twaalf maanden met uitstel voor gaybashing

  De correctionele rechtbank van Dendermonde heeft op 23 juli 2020 een man veroordeeld in een zaak van gaybashing. De beklaagde is veroordeeld tot twaalf maanden gevangenisstraf met probatieuitstel gedurende vijf jaar.  De rechtbank tilde zwaar aan de vijandigheid van de dader en aan het misprijzen dat het slachtoffer had ondervonden op grond van zijn seksuele geaardheid. Unia is tevreden dat de rechter het homofobe haatmotief erkent en het geweld veroordeelt. Unia is blij met deze veroordeling, een nieuwe stap in de strijd tegen homofobie en discriminatie.

  De rechtbank tilde zwaar aan de vijandigheid van de dader en aan het misprijzen dat het slachtoffer had ondervonden op grond van zijn seksuele geaardheid. Unia, dat 100 euro schadevergoeding kreeg, is tevreden dat de rechter het homofobe haatmotief erkent en het geweld veroordeelt

   

  In de dagvaarding werd eerst niets gezegd over een mogelijk haatmotief. Unia stelde zich daarom burgerlijke partij en vroeg om de feiten te herkwalificeren, zodat het haatmotief toch zou worden erkend.

   

  De feiten speelden zich af in Zele op 12 oktober 2018. Een inwoner van Zele organiseerde toen, samen met zijn vriend, thuis een etentje voor een aantal personen. Bij het vertrek van de gasten dook er buiten een schijnbaar dronken man op die naar de vrienden riep: “Zijt ge met mij aan het lachen?”. De vrienden negeerden de man, maar opnieuw riep hij, terwijl hij dichterbij kwam: “Vuil janet, ge moet niet lachen”.

  De inwoner zei aan de dronken man om de parking – die privé was – te verlaten, omdat hij anders de politie zou bellen. “Ah, gaat de homo de politie bellen?”, was het antwoord. De dronken persoon liep vervolgens op de organisator van het etentje af en gaf hem drie vuistslagen in het gezicht. Hij probeerde ook de levensgezel van de man te slaan.

  Twee vrienden hielden daarna de aanvaller in bedwang tot de politie ter plaatse kwam. De organisator van het etentje bleek ernstig gewond aan zijn gezicht en had bovendien een hersenschudding en een whiplash.

  Erken het probleem van geweld tegen holebi’s

  Voor Unia is het heel belangrijk dat het probleem van geweld tegen holebi’s wordt erkend en ernstig genomen. Uit eerder en zeldzaam onderzoek van de vakgroep sociologie van de Universiteit Gent (2014) blijkt dat negen holebi’s op tien in aanraking komen met verbaal of psychisch geweld. Drie op tien krijgen af te rekenen met fysiek geweld en twee op tien met materieel geweld (waarbij goederen worden beschadigd).

  Er bestond een interfederaal actieplan om discriminatie en geweld ten aanzien van LGBTI-personen te bestrijden, maar dat plan liep af in 2019. Unia vraagt daarom een nieuw plan en wil ook structureel wetenschappelijk onderzoek laten verrichten naar verbaal en fysiek geweld tegenover holebi’s, met bijzondere aandacht voor extra kwetsbare subgroepen.

   

  Lees meer
 • Holebifilmfestival komt tot in jouw woonkamer

  Hoewel het zeer onzekere tijden zijn omwille van de Corona, is de kernploeg van het Holebifilmfestival druk in de weer om hun 20e editie in november voor te bereiden. Sinds dit jaar gaat het Holebifilmfestival ook de digitale tour op om het filmfestival tot in jouw woonkamer te brengen.

  In gunstige omstandigheden zal de 20e editie van het Holebifilmfestival plaatsvinden van dinsdag 3 november t.e.m. vrijdag 27 november 2020 op diverse locaties in gans Vlaanderen.

  Zoals de naam al doet vermoeden is het Holebifilmfestival waar het LGBTQ+-zijn centraal staat, maar waarbij ook hetero’s uiteraard van harte welkom zijn.

  Het Holebifilmfestival is stap-voor-stap aan het vernieuwen en moderniseren omdat er enerzijds nood aan is. Het festival zal in deze bijzondere Corona-tijden dan ook voor een stuk de digitale kar opspringen door een samenwerking met 'ZED vanuit je zetel' op Dalton.be aan te gaan.

  Jorrit Ferket, coördinator Holebifilmfestival: “Door de Coronacrisis weten we uiteraard niet goed in welke omstandigheden we ons gaan bevinden in november. Omdat we al 20 jaar een vaste waarde zijn geworden willen we daarom een alternatief kunnen aanbieden voor moest het festival in zijn normale vorm niet kunnen doorgaan.”

  Bedoeling hiermee is om het Holebifilmfestival tot in de woonkamer te krijgen door een compilatie van de beste kortfilms uit alle inzendingen van Holebikort 2019 aan te bieden op 'ZED vanuit je zetel' zodat deze video- on-demand bekeken kan worden.

  Met deze samenwerking wil het Holebifilmfestival ook weer terug meer jeugd aantrekken.

  “Jongeren gaan heel weinig nog naar reguliere bioscoopvoorstellen, maar kijken eerder alles online vanuit hun kamer via diverse video-on-demand-platformen. Door deze samenwerking willen we hen kennis laten maken met het aanbod van het Holebifilmfestival en hopen we hen op die warm te krijgen om toch naar een voorstelling te komen kijken op één van onze locaties.” zegt Jorrit.

  De compilatie van de beste inzendingen uit Holebikort 2019 zal vanaf 8 augustus 2020 te zien zijn op Dalton.be in de premium rubriek ‘ZED vanuit je zetel’ voor slechts vijf euro en zal daarna naar de standaard catalogus van Dalton.be verhuizen. 

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste