Laatste nieuws

 • Antwerp Pride maakt alternatieve programma zonder optocht bekend

  De organisatie van Antwerp Pride heeft woensdag de plannen voor de dertiende (corona) editie van 5 tot 9 augustus bekend gemaakt. De grootste volkstrekker, de parade die ieder jaar op zaterdag door het stadscentrum trekt  kan dit jaar uiteraard niet door gaan. “Maar daarom hebben we een programma uitgewerkt met iets minder strikken dan de andere jaren maar met hetzelfde kleurrijke cadeaupapier”, zo laat Antwerp Pride voorzitter Bart Abeel weten. Thema van dit jaar is en blijft “Together we Pride”.

   

  De voorbereidingen voor deze editie waren reeds volop bezig toen ook ons land overspoelt werd door het Corona-virus. Bijna onmiddellijk werd het programma tegen het licht gehouden om te zien wat wel en wat niet door kon gaan. “Het is nooit bij ons opgekomen om de editie van dit jaar te schrappen. Wij hadden wel de luxe tegenover andere prides, zoals die van Brussel, dat we de tijd hebben gehad om na te denken met wat we bezig waren en wat we wilden doen.” 

  Snel werd echter duidelijk dat een prideoptocht met tienduizenden toeschouwers waarschijnlijk niet zo kunnen. Vorig jaar vertrok de parade voor de eerste keer van het Sint-Jansplein en dat is meteen ook de plek waar dit jaar de  “Trail of Stories”-wandeltocht  start met dertien unieke portretten van Antwerpenaren. Één van die portretten, die in het midden van het parcours naar de Zuiderdokken komt is dat van Antwerp Pride vrijwilliger Rob Schreurs die eerder dit jaar aan corona overleed. Wie de overige twaalf geportretteerde Antwerpenaren zijn houdt de organisatie nog even geheim. 

  Daarnaast wordt er ook uitgepakt met enkele nieuwigheden waaronder een vertoning van de Britse film Pride in Kinepolis Antwerpen en een openluchtvertoning van de klassieker Priscilla, Queen of the desert in het Rivierenhof. 

  Kunstenaar Philip Huyghe cureerde een tentoonstelling die in  M HKA te zien zal zijn. Samen met collega-kunstenaars Carla Arocha, Stephane Schraenen, Marijke De Roover en Stef Van Looveren werkt hij samen in een eigen bubble om werken te creëren rond thema’s die de LGBTQ-gemeenschap versterken.

  Ook is er dit jaar ook aandacht voor mensenrechten op Human Rights Friday die door gaat in de Studio.

  Antwerp Pride gaat dit jaar door van 5 tot 9 augustus.

  Lees ook: Antwerp Pride gaat door maar wordt dit jaar anders

  Together: Alternatieve Antwerp Pride bubbel-tentoonstelling Together in M HKA

   

  Lees meer
 • Open brief: steun je lokale lgbtq onderneming en horecazaak

  De maatregelen van de afgelopen maanden en de geleidelijke afbouw ervan dreigen voor heel wat ondernemers een mogelijke fatale aderlating te worden. Vooral bij handelszaken, evenementen en horecazaken die zich richten op LGBTQ+’s gaan alle alarmsignalen af. De verschillende Vlaamse LGBTQ-mediakanalen roepen hun lezers en volgers op om hun lokale LGBTQ-ondernemers zoveel als mogelijk te ondersteunen. 

  In maart kwam het leven dat we kenden plots tot stilstand door het losbarsten van de corona-pandemie. De lockdown, de daarbij afgekondigde maatregelen en de kosten die de komende coronafactuur met zich meebrengen, dreigen nu voor een bloedbad te zorgen onder de LGBTQ-ondernemers. Hun omzet stortte bijna volledig in, terwijl hun kosten bleven doorlopen, hun cliënteel zocht online alternatieven en velen vrezen dat een groot deel van hun  klanten de weg naar hun handelszaken na de crisis niet meer terug zal vinden. 

  Vaak werd er een online-alternatief gezocht maar voor tal van zaken bleek dit maar een druppel op een hete plaat te zijn. Verschillende nieuwe zaken die de afgelopen maanden de deuren wilden openen moesten die opening uitstellen en dreigen hierdoor al failliet te gaan vooraleer de eerste klant ook maar over de vloer kwam. 

   Voor ondermeer dancings, sauna’s en andere zaken duurt de nachtmerrie nog steeds verder. Zij mogen de deuren nog niet openen of kiezen er zelf voor om die gesloten te houden omdat ze geconfronteerd worden met maatregels die voor hen niet haalbaar zijn. De diversiteit van onze gemeenschap zorgt ervoor dat er niet een uniforme oplossing voor handen is. Het aantal schrijnende verhalen uit het LGBTQ-middenveld en van ondernemers die de verschillende gay-media de afgelopen weken bereikten is onrustwekkend. 

  Als zij de deuren moeten sluiten heeft dit ook meteen een impact op de hele LGBTQ-gemeenschap. Veel van deze zaken, zoals de verschillende regenbooghuizen, cafés, bars,  restaurants en/of sauna’s hebben immers ook een ondersteunende en sociale functie voor onze gemeenschap. Vaak steunen zij met hun ‘roze’ euro’s ook prides, fuiven, of culturele evenementen. Die evenementen zorgen voor zichtbaarheid in het straatbeeld die onmisbaar is voor jongeren die op zoek zijn naar een ‘gekozen familie’ en hun eigen sociale netwerken proberen op te bouwen, de aanvaarding van de verschillende vormen van seksualiteit en het tegengaan van de polarisatie in onze maatschappij.  Door het ontbreken van LGBTQ evenementen is de lokale handelaar en horeca nog meer aangewezen op de lokale burger. 

  Uit een recent onderzoek van Lumi, de opvang- en infolijn van çavaria voor vragen rond gender en seksuele voorkeur, blijkt dat de impact van de crisis op de levens van LGBTQ+-personen zeer groot was de afgelopen maanden. In de periode van midden maart tot midden mei waren er dit jaar 65 procent meer gesprekken dan in dezelfde periode vorig jaar.

   De Vlaamse gay-media roept dan ook gezamenlijk op om de verschillende LGBTQ-ondernemers te steunen door lokaal bij hen aan te kopen in plaats bij grote internetwinkels die verder onze gemeenschap veel minder of niet steunen dan de lokale ondernemers. Ga je normaal regelmatig uit eten of spendeer je een bedrag aan kleding, ondergoed, boeken... De kans is groot dat je hetzelfde vind bij bedrijven die onze gemeenschap rechtstreeks of onrechtstreeks steunen. 

  Besteed nu al het bedrag dat je normaal toch had uitgegeven. Spring binnen bij hen als ze hun deuren opnieuw openen. Bezoek hun website en shop online en als dat niet kan contacteer ze per mail of per telefoon om te vragen of je een bestelling kan doen. Koop geschenkbonnen of tegoedbonnen die je kan gebruiken als ze hun deuren opnieuw openen. Op die manier draag jij jouw steentje bij en zorg je ervoor dat deze zaken de huidige crisis overleven en op hun manier de LGBTQ-gemeenschap kunnen blijven ondersteunen.

  Deze oproep wordt ter gelegenheid van de komende Antwerp Pride gelanceerd door de gezamenlijke Vlaamse gaymedia (Be Out, gaybars.eu, Gaylive.Be, Touristicogay en Pink in our Lives) maar beperkt zich niet enkel tot Antwerpen. ‚Äč

  De onafhankelijke Vlaamse Gay-media

   

  Lees meer
 • Amsterdamse politie pakt 22-jarige op die homo beledigde

  De Amsterdamse politie heeft maandagavond een man aangehouden die een homoseksuele man beledigde. De man werd op heterdaad betrapt in de Kinkerstraat.  Dat laat de Amsterdamse politie weten in een persbericht.

  De feiten vonden omstreeks half tien ’s avonds plaats toen een 21-jarige man in de Kinkerstraat werd aangesproken door een 22-jarige. Die vroeg of hij homo was. Toen de man dat bevestigde werd hij door de 22-jarige meerdere malen beledigd.  Een politiepatrouille ging op het tumult af  en tijdens de interventie bevestigde de verdachte zijn eerdere uitspraken tegenover het slachtoffer. De politie arresteerde daarop de verdachte voor belediging. Het slachtoffer heeft direct aangifte gedaan op het politiebureau.

  Roze in Blauw

  Bij  LGHBTQ+ gerelateerde incidenten kan in Nederland onmiddellijk het meldpunt van Roze in Blauw gecontacteerd worden. Dit is een landelijk netwerk van de politie met een laagdrempelig meldpunt voor mensen uit de LGBTQ+ gemeenschap die te maken krijgen met discriminatie, bedreiging, mishandeling of andere strafbare zaken gerelateerd omtrent hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit. 

   

   

  Lees meer
 • Meer dan 57 miljoen kijkers voor eerste Global Pride

  Meer dan 57 miljoen mensen uit 163 landen hebben de eerste Global Pride online bekeken. Die cijfers maakte de organisatie van de 27-uur durende virtuele pride, die op 27 juni werd uitgezonden via YouTube, Facebook en Revry, bekend. Tijdens de uitzending waren bijdrages te zien van meer dan 500 pride organisatoren en LGBTQIA+ organisaties uit 91 landen. Daaronder heel wat muziek, optredens van dragqueens, toespraken en boodschappen van activisten en archiefbeelden van prides uit de hele wereld. Voor ons land trad Lola McQueen op in het Europese blok. Verder waren er ook nog bijdrages van Laverne Cox, Elton John, Denise Ho, Adam Lambert, Olivia Newton John, Pussy Riot en Kesha.

  Tijdens de uitzending werden de kijkers opgeroepen om een donatie te doen voor het speciale Covid-19 fonds van de internationale Pride organisaties InterPride en Europride. Daarmee werd bijna 53.000 dollar mee opgehaald. Het geld zal gebruikt worden om organisatoren van Pride evenementen wereldwijd te ondersteunen.

  De eerste Global Pride werd samengesteld door een team van meer dan 100 vrijwilligers, waarvan de meeste afkomstig waren uit de lokale LGBTQ-organisaties die door de coronapandemie hun pride moesten aflasten of uit stellen.
  Het hele Global Pride project wordt de komende maanden geëvalueerd en daarna wordt bekeken of er nog een tweede versie van komt.

   
   

  Lees meer
 • Podcastreeks over coming-out genomineerd voor NTR Podcastprijs

  De podcastreeks die Marie van Uytvanck (21) maakte als bachelorproef over haar coming-out is genomineerd voor de NTR Podcastprijs 2020. De andere genomineerden zijn  Renee Demeulemeester, Misha Melita, Joost Schulte, Sanne van Otten, Djuna Kramer, Max-Lena Vanden Eynde, Josia Brüggen, Thomas van Veen en Ischa den Blanken. Wie met de prijs gaat lopen bepaald het publiek door te stemmen op Facebook.

  In de vijf korte afleveringen spreekt Marie van Uytvanck met verschillende mensen waarnaar ze de afgelopen jaren opkeek en die haar inspireerden om haar verhaal te vertellen en natuurlijk ook met haar vriendinnen en jongere zus over hoe ze uit de kast kwam.

  De NTR Podcastprijs is de aanmoedigingsprijs voor jonge podcastmakers uit Nederland en België. De genomineerde podcasts zijn in de zomer te beluisteren in Radio Doc op NPO Radio 1. Onder de prijzen die de genomineerden kunnen winnen zit een montage cursus, professionele opname-apparatuur of een bezoek aan het internationale audiofestival Prix Europa in Berlijn. Op de Facebookpagina van de NTR Podcastprijs staan alle genomineerde podcasts opgelijst in verschillende posts. De post met de meeste likes gaat op het einde van de zomer met een zelfgekozen prijs lopen. 

  Stemmen op de podcastreeks van Marie van Uytvanck kun je doen door deze Facebook-post te liken.

  Lees ook: Studente journalistiek komt uit de kast tijdens haar bachelorproef

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste