Laatste nieuws

 • Lumi kreeg 65 procent meer oproepen tijdens corona-lockdown

  De lockdown en de daaraan verbonden coronamaatregelen hebben een grote impact gehad op de Belgische LGBTI’s. Dat blijkt uit cijfers die Çavaria heeft vrijgegeven over het aantal oproepen naar Lumi, de opvang- en infolijn van çavaria voor vragen rond gender en seksuele voorkeur. In de periode van midden maart tot midden mei waren er dit jaar 65 procent meer gesprekken dan in dezelfde periode vorig jaar.  Ook waren er meer oproepen over zwaardere thema’s zoals eenzaamheid, angst, depressie en suïcide.

  Cavaria onderzocht de impact van de coronacrisis op LGBTI’s en goot die resultaten in een rapport waarmeeaanbevelingen voor de overheid werden geformuleerd.

  De impact van de crisis is groot, dit blijkt uit de cijfers van Lumi, de opvang- en infolijn van çavaria voor vragen rond gender en seksuele voorkeur. In de periode van midden maart tot midden mei waren er dit jaar 65 procent meer gesprekken dan in dezelfde periode vorig jaar. 

  “Er is een lager welbevinden dat je ziet in de hoge suïcidecijfers en lagere levenstevredenheid. De crisis zet dit mentaal welzijn extra onder druk, ze versterkt bekommernissen die er al waren. Mensen kunnen ze niet langer wegduwen in de drukte van een normaal leven”, zegt çavaria woordvoerder Stijn Depoorter. 

  Door de coronacrisis vielen heel wat sociale netwerken weg die voor veel LGBTI’sheel wat steun bieden. Zo konden heel wat mensen niet meer naar hunwerk of school en verdwenenontmoetingsmomenten met andere LGBTI’s. Online-initiatieven bieden, door een digitale drempel of een gebrek aan privacy thuis, niet aan iedereen een alternatief.

  Sommigen leven ook in een onveilige of moeilijke thuisomgeving en kunnen niet weg, de LGBTI-gemeenschap is erg kwetsbaar voor intrafamiliaal geweld. “Eenzaamheid, isolatie of een moeilijke situatie in je ‘eigen kot’ zorgt voor meer gepieker en getwijfel. Zeker als je al in de knoop zit met bepaalde zaken zoals seksuele oriëntatie, genderidentiteit, coming-out…”, vervolgt Depoorter. 

  Door de crisis bestaat het risico dat de bestaande wachtlijsten voor psychologische en medische hulp nog langer worden. Veel geplande hulp werd/wordt uitgesteld, zoals niet-dringende operaties bij trans personen. Ook heel wat lopende trajecten (zoals therapiesessies) kunnen onderbroken worden zonder digitaal alternatief.

  “Als de overheid eindelijk prioriteit geeft aan het welzijn van LGBTI’s, kan dat een kans zijn om de wachtlijsten weg te werken. Ze kunnen ook werk maken van een sterk beleid voor onder andere suïcidepreventie van LGBTI’s. Nu, meer dan ooit, moet de overheid nauw samenwerken met organisaties die een zicht hebben op de impact van de maatregelen op het welzijn van LGBT’s”, besluit Depoorter.  

  Lees meer
 • Careless Whisper verkozen tot beste jaren 80 Hit door Joe luisteraars

  Joe nam de luisteraars de voorbije week mee op een trip down memory lane naar de jaren 80 tijdens de 80’s Top 1000. Joe-luisteraars vinden ‘Careless Whisper’ van George Michael de beste plaat van dat decennium. Prince staat op de tweede plaats met ‘Purple Rain’ en ‘With Or Without You’ van U2 vervolledigt het podium. Bryan Adams, de nummer 1 van vorig jaar, zakt dit jaar naar nummer 4 met ‘Summer Of '69’. 

  Opvallend is dat Queen dit jaar maar liefst 62 plaatsen stijgt en zo op plaats 9 eindigt met ‘I Want To Break Free’. Andere opvallende nieuwkomers in de Top 10 zijn Toto met ‘Africa’ (van 27 naar 7), Abba met ‘The Winner Takes it All’ (van 18 naar 5) en Falco met ‘Jeanny’ (van 29 naar 10). 

   

  Absolute Queen van de 80’s is Madonna. Ze heeft maar liefst 16 platen in de 80’s Top 1000. ‘Like A Prayer’ is de hoogst genoteerde hit op plaats 45. De nummers ‘Dress You Up’ en ‘Live To Tell’ boekten dit jaar de grootste winst. Man van de 80’s is nog steeds Michael Jackson, met 15 platen in de lijst. ‘Human Nature’ doet het dit jaar opvallend goed en stijgt maar liefst 300 plaatsen (van 572 naar 218).

  Het meest succesvolle jaar in de 80’s Top 1000 is 1984. Maar liefst 129 hits komen uit dat jaar. Bij de nieuwkomers zitten ook een paar opvallende Belpop klassiekers: ‘Always Alone’ van The Pop Gun, ‘Don't Talk To The Liar’ van The Bet en ‘Can't Live in A Living Room’ van Red Zebra. 

  Lees meer
 • Costa Rica eerste land in Centraal-America waar homoseksuele koppels kunnen trouwen

  Costa Rica heeft het huwelijk opengesteld voor koppels van hetzelfde geslacht. Daarmee is Costa Rica het eerste land in Centraal-Amerika waar lhbti's in het huwelijksbootje mogen stappen. 

  Dat werd dinsdag om middernacht gevierd met verschillende koppels die elkaar het ja-woord gaven. Dat gebeurde, door de coronacrisis, meestal in beperkte kring.

  De openstelling van het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht kwam er  nadat het Hooggerechtshof besloot dat een verbod op homo-huwelijken ongrondwettelijk was. 

  Costa Rica is het 28e land in de wereld waar in de grondwet is vastgelegd dat lhbti's mogen trouwen.

  Lees meer
 • Voor het eerst een transgender burgemeester verkozen in Frankrijk

  In het Franse gehucht Tilloy-lez-Marchiennes  is voor het eerst een transgendervrouw als burgemeester verkozen. De 55-jarige Marie Cau  werd door de  gemeenteraad van het dorpje van 550 inwoners aangewezen als de nieuwe burgemeester. De stemming was vrijwel unaniem: 14 raadsleden stemden voor, één stem bleek ongeldig.

  ,,Ik ben niet gekozen omdat mensen voor of tegen mij zijn als transgender. Ze hebben me gekozen vanwege mijn verkiezingsprogramma’’, vertelde Cau in de lokale pers. ,,Dat maakt het zo interessant: dat ik als normaal wordt gezien.’’

  Cau, moeder van drie kinderen, woont al 20 jaar in het dorpje. Ze studeerde voor landbouwingenieur maar begon later een eigen ICT-bedrijfje.

  Ook in haar nieuwe functie als burgemeester blijft ze haar werk als zaakvoerdster van haar bedrijf combineren. Vijftien jaar geleden begon ze aan haar transformatie van man naar vrouw.

  In LGBT-kringen is verheugd gereageerd. ,,Voor zover wij weten is dit de eerste keer dat een transgender burgemeester wordt in Frankrijk’’, laat de nationale transgendervereniging ANT weten. ,,Misschien zijn er wel meer, maar die hebben het dan niet openbaar gemaakt.’’

  bron: AD. nl

  Lees meer
 • Opnieuw homo aangevallen in Amsterdam

  In Amsterdam zijn drie jongeren aangehouden die donderdag een homoseksuele man aan de onderarm hebben verwond met een glas. Het slachtoffer zat samen met een andere man rond 20.00 uur in een kano toen ze vanwege hun geaardheid werden beledigd. De twee mannen gingen aan de kant verhaal halen en toen kwam het tot een aanvaring met de drie jongeren.

  "Een van de mannen is aan zijn onderarm gewond geraakt door een stuk glas", meldt een politiewoordvoerder. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis. De daders sloegen  op de vlucht na het incident maar konden kort nadien aan de hand van hun signalement opgepakt worden. Het gaat om drie tieners van 14 en 15 jaar die reeds bij de politie bekend waren voor overlast.

  "Wij nemen de zaak zeer hoog op", zegt de politiewoordvoerder. "De recherche onderzoekt de zaak. Mochten er meer jongens bij betrokken zijn, dan moeten die van de straat om zich te verantwoorden voor wat hier gebeurd is."

  Het slachtoffer gaat later aangifte doen. Het netwerk Roze in Blauw van de politie ondersteunt hem daarbij.

  Het is reeds het derde incident in Amsterdam waar homoseksuele mannen werden aangevallen. De afgelopen weken werd een homo-koppel op een maand tijd twee keer aangevallen terwijl ze samen over straat liepen.

  Bron:Nu.nl

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste