Laatste nieuws

 • Ellen Degeneres biedt excuses aan bij start van nieuwe seizoen (+video)

  Bij de start van het achttiende seizoen van haar talkshow heeft Ellen Degeneres het gehad over de berichten die tijdens de zomerpauze de kop opstaken. De afgelopen maanden bleek dat er op de redactievloer een toxische en vijandige werksfeer heerste en dat Ellen zelf ook in het echt anders was dan dat ze zich in de show gedroeg. Toen voormalige medewerkers de berichten naar buiten brachten begon de studio die het programma opneemt en wereldwijd verdeeld met een onderzoek.

  Al van bij de start van de eerste aflevering had ze het over de beschuldigingen en het onderzoek. “Als je kijkt omdat je van me houdt, dank je. Als je kijk omdat je niet van me houdt welkom”, zo begon Ellen Degeneres haar monoloog.

  Nadat ze vroeg hoe iedereen zijn zomer was geweest sloeg ze een serieuzere toon aan.

  “Ik heb dingen vernomen die nooit gebeurd mochten zijn gebeurd. Ik neem dat zeer serieus en alles wat ik erover wil zeggen is dat het me spijt voor de mensen die erbij betrokken waren. Ik weet dat ik in een geprivilegieerde machtspositie zit en ik heb me ook gerealiseerd dat hierbij verantwoordelijkheden komen en ik neem die verantwoordelijkheid voor alles wat er gebeurd tijdens mijn show.”`

  Daarbij verwees Ellen Degeneres rechtstreeks naar de nieuwsberichten waarin huidige en voormalige redactieleden uit de biecht klapten.en verhalen vertelden over intimidaties en racistisch gedrag van leidinggevenden. Dat alles leidde tot het ontslag van drie producers.

  “We hebben de laatste paar weken meermaals gesproken over de show, onze werkplek en wat we in de toekomst willen doen. We hebben de nodige veranderingen gemaakt en vandaag beginnen we een nieuw hoofdstuk.”

  Ook sprak ze over de meer persoonlijke berichtgeving dat haar imago van vriendelijke vrouw niet overeen zou komen met de werkelijkheid. “Soms ben ik droevig, soms wordt ik kwaad, soms ben ik opgewonden, gefrustreerd of ongeduldig. Ik werk aan dit alles en ik ben daar constant aan het werken. Ik ben speciaal aan dat ongeduldige deel aan het werken en…. dat gaat niet goed. Vooral omdat het niet snel genoeg gaat. Maar ik kan je dit vertellen. Dit ben ik en mijn intentie is om altijd de beste persoon te zijn die ik kan zijn. En als ik iemand liet vallen, en als ik iemands gevoelens heb gekwetst, dan spijt me dat.”

  Lees meer
 • Amerikaanse opperrechter die voor vrouwen- en LGBT-rechten opkwam overleden

  In Washington DC is  Ruth Bader Ginsburg op 87-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van pancreaskanker. Zij was één van de progressiefste rechters die in het Amerikaanse Hooggerechtshof zetelde. Zij was ook voorvechtster voor de rechten van vrouwen en LGBT’s. Na haar overlijden vrijdagavond (lokale tijd) barstte onmiddellijk een strijd rond rond haar opvolging. 

  Ginsburg studeerde rechten en werd het eerste vrouwelijk lid van de prestigieuze Harvard Law Review. Ze gaf onder meer les aan Rutgers University Law School en Columbia, waar ze de eerste vrouwelijke benoemde professor werd. Tijdens de jaren zeventig was ze ook voorzitter van het Women's Rights Project van de American Civil Liberties Union, waarvoor ze zes belangrijke zaken rond gendergelijkheid voor de Supreme Court pleitte.

  In 1980 benoemde toenmalig president Jimmy Carter haar tot rechter van het federale hof van beroep van het District of Columbia, waar ze aan de slag was tot president Clinton haar in 1993 een plekje gaf in het Supreme Court. Ze verving er de progressieve rechter Byron White en werd door Clinton gekozen omdat ze volgens hem over het intellect en de politieke vaardigheden beschikte om het hoofd te bieden aan de conservatieve rechters. 

  Als rechter aan het Amerikaanse hooggerechtshof lag ze aan de basis van verschillende beslissingen die de rechten van vrouwen, holebi’s en transgenders en andere minderheidsgroepen bevorderden.  In 1996 schreef ze het historische arrest in de zaak "United States v. Virginia", waarin stond dat de door de staat gesteunde Virginia Military Academy niet kon weigeren om vrouwen toe te laten.  Datzelfde jaar was ze ook betrokken in de zaak Romer Vs Evans waarin het Hof oordeelde dat een grondwetswijziging van de staat Colorado die de beschermde status op basis van homoseksualiteit of biseksualiteit verhinderde, niet voldeed aan de clausule inzake gelijke bescherming. Deze uitspraak legde ook de basis voor de beslissingen in twee andere zaken waarin LGBTQ-rechten centraal stonden.  In de rechtszaak Lawrence v. Texas (2003) vormde het de basis voor het baanbrekende besluit waarin het Hof oordeelde dat Amerikaanse wetten die homoseksuele activiteiten tussen instemmende volwassenen in de privésfeer verbieden, ongrondwettig waren. Het Hof bevestigde daarmee opnieuw het concept van een "recht op privacy" dat in eerdere zaken, zoals Roe v. Wade, was opgenomen in de Amerikaanse grondwet. Ook vormde het de basis om de wetgeving die het homo-huwelijk in verschillende staten verbood te vernietigen. Dat leidde op zijn beurt in de zaak "Obergefell v. Hodges" (2015) tot de openstelling van het homo-huwelijk in heel de VS.

  Begin juli 2019 werd bij een routineuze bloedtest een tumor op de pancreas vastgesteld bij Ginsburg. Ze kreeg in augustus van datzelfde jaar drie weken lang bestralingen in een centrum voor kankerbehandeling in New York, en leek de ziekte te hebben overwonnen. 

  In juli van dit jaar meldde Ginsburg dan dat ze opnieuw chemotherapie onderging voor een terugval van leverkanker, maar dat ze niet van plan was om op pensioen te gaan. "Ik heb al vaak gezegd dat ik lid blijf van het hof zolang ik de job met volle kracht kan doen. Ik blijf volledig in staat om dat te doen", klonk het toen nog in een mededeling van het oudste lid van het hoogste rechtsorgaan van Amerika.

  Strijd om Hooggerechtshof

  Bijna onmiddellijk toen het overlijden van Ginsberg bekend raakte barstte de strijd om haar opvolging los. Normaal gezien is het de gewoonte dat in de laatste maanden in een verkiezingsjaar gewacht wordt met de benoeming van een nieuwe rechter aan het Hooggerechtshof tot de verkiezingen voorbij zijn en de eventuele nieuwe president geïnstalleerd is. Die reden werd ook in 2016 door de Republikeinse senator Mitch McConnell ingeroepen na het overlijden van de conservatieve rechter Scalia. Hij zorgde er voor dat de benoeming van een door de democraten voorgedragen nieuwe rechter een jaar tegen werd gehouden en zelfs voorkomen werd. De republikeinen wilden tijdens de verkiezingen van 2016 de kiezers de kans geven om zich over de benoeming uit de spreken. Na de verkiezing van Trump werd er pas een nieuwe conservatieve rechter aangesteld.

  Na het overlijden van Ginsberg kondigde Mitch McConnell echter aan dat hij wil dat de Senaat nog voor de verkiezingen van november  stemt over de opvolging van Ginsberg. 

  President Donald Trump heeft de voorbije vier jaar al twee opperrechters kunnen benoemen: Neil Gorsuch en Brett Kavanaugh.  Als dit op zo een korte termijn kan gebeuren kan het evenwicht in het Hooggerechtshof verder verschuiven naar een meer conservatieve houding. Tot nu toe was er in  het hof was er een verhouding van 5 conservatieve tegenover 4 progressieve opperrechters.  In de Senaat hebben de Republikeinen nu een meerderheid van 53 tegen 47 Democraten. Toeval of niet, de afgelopen dagen heeft Trump enkele namen van rechters bekend gemaakt die hij voordraagt voor een post bij het Hooggerechtshof. 

  Presidentskandidaat Joe Biden roept ondertussen op om de aanstelling van een nieuwe opperrechter tot na de verkiezingen uit te stellen.

  Lees meer
 • Geen mars tegen homo en transfoob geweld dit jaar

  De mars Ihsane Jarfi kan dit jaar niet doorgaan door de coronapandemie. Dat laat het Roze Huis van Antwerpen weten via hun Facebookpagina. De mars tegen homo- en transfobie vindt ieder jaar in een andere stad plaats en zou dit jaar doorgaan in Mechelen.

  “Uitstel is geen afstel. We bekijken met onze partners wanneer de mars volgend jaar kan plaatsvinden”, zo staat te lezen op de Facebookpagina van het Roze Huis.

  De mars herdenkt ieder jaar de moord op Ihsane Jarfi. Ihsane Jarfi, een Luikse jongeman van 32, werd in april 2012 vermoord omdat hij homo was. Het was de eerste, gekende homofobe moord in België. Sindsdien organiseert de Fondation Ishane Jarfi, opgericht door de vader van Ihsane, Hassan Jarfi, een mars ter nagedachtenis van Ishane. De afgelopen jaren ging die mars door in onder meer Brussel, Luik en Gent.

   

  Lees meer
 • Gezin van Neil Patrick Harris hersteld van coronabesmetting

  Acteur Neil Patrick Harris, zijn man David Burtka en hun twee kinderen zijn eind maart alle vier met coronavirus besmet geweest. Dat vertelde hij dinsdagochtend in een interview in de TODAY show op de Amerikaanse zender NBC NEWS.

  “We voelen ons nu goed. Het gebeurde aan het begin van de pandemie, eind maart, begin april. Ik dacht dat ik de griep had en ik wou er niet paranoïde over doen. Maar toen verloor ik mijn smaak en reukzin, en dat was een grote indicator, zo we sloten ons op. Het was niet leuk maar we kwamen erdoor en hebben nu antilichamen en voelen ons goed. We willen ervoor zorgen dat iedereen zijn best doet om dit (de opmars van Covid19 red.) zoveel als mogelijk te vertragen.”

  Lees meer
 • Nieuw onderzoek moet homo- en transfoob geweld in kaart brengen

  Nog dit jaar komt er een nieuw onderzoek naar homo- en transfoob geweld in Vlaanderen. Het is reeds meer dan vijf jaar geleden dat dit geweld in kaart werd gebracht. Dat gebeurde toen door Cavaria in hun reach-outproject. In de verschillende actieplannen en sensibiliseringsacties die rond geweld opgestart worden zal ook bekeken worden om een specifieke campagne komt rond geweld  en holebi’s te lanceren.

  Het nieuw aangekondigde onderzoek moet voor een update zorgen van het vorige onderzoek naar homo- en transfoob geweld van vijf jaar geleden. “De start van dit nieuwe onderzoek is nog dit jaar voorzien”, zo zei minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD) in de commissie Binnenlands Bestuur, Gelijke Kansen en Inburgering. 

  “De onderzoeksresultaten hiervan verwachten we in 2023. Ik wil met dat onderzoek nagaan in welke mate de prevalentie is af- of toegenomen, in welke contexten dit gebeurt, maar ook of er sindsdien verschillen zijn in de potentiële dadergroepen en in de mogelijke verklaringen waarom mensen ten aanzien van holebi’s gewelddadig gedrag stellen. Ik wil ook onderzoeken of de meldings- en aangiftebereidheid is af- of toegenomen. We focussen ons op doelgroepen die in het onderzoek eerder zijn onderbelicht, zoals vrouwelijke en oudere respondenten, maar ook respondenten van buitenlandse herkomst.”

   

  Ook wil Somers met zijn departement blijven inzetten op een correcte, genuanceerde beeldvorming over empowerment bij holebipersonen. “We gaan na hoe we kunnen voortbouwen op het afgelopen reach-outproject van çavaria, dat zich specifiek op geweld tegen de lgbtq+-gemeenschap en op onderrapportering heeft toegespitst. Er zijn instrumenten ontwikkeld om slachtoffers betere toegang tot de hulpverlening te geven en om de hulpverlening sensitiever voor de specifieke situatie van deze personen te maken. We brengen de rol van de lokale besturen in kaart en we delen met het gelijkekansennetwerk en het Agentschap Binnnenlands Bestuur (ABB) sterke prak.”

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste