Laatste nieuws

 • Holebifilmfestival afgelast

  Door de verstrenging van de covid-maatregelen van de Vlaamse regering zien de organisatoren van het Holebifilmfestival ook hun festival sneuvelen. Dat laten ze weten in een extra nieuwsbrief. De ticketverkoop was vorige week tijdelijk stop gezet.

  Eén van de nieuws maatregelen is dat alle cultuurhuizen en bioscopen hun deuren vanaf vrijdag moeten sluiten. 

  Jorrit Ferket, coördinator Holebifilmfestival: "Een heel jaar lang zijn we met onze kernploeg en onze vele vrijwilligers tot het uiterste gegaan om het Holebifilmfestival volledig coronaproof te organiseren en dus om de veiligheid van onze toeschouwers en vrijwilligers steeds te garanderen. We hebben doorgezet tot het bittere eind, maar de nieuwe veiligheidsmaatregelen verplichten ons om het hele evenement voor dit jaar af te lasten op alle locaties."

  Iedereen die al tickets had gekocht voor de verschillende filmvoorstellingen in Leuven krijgen in de komende dagen hun geld terug gestort. Voor de andere locaties moeten de ticketkopers zelf contact opnemen met die locaties.

  Hoe het verder moet met de internationale filmwedstrijd Holebikort wordt in de komende dagen bekeken.

   

  Lees meer
 • Jongerenvereniging Enig Verschil stopt ermee na 27 jaar

  De Antwerpse LGBT-jongerenvereniging Enig Verschil stopt na 27 jaar. Dat laat de organisatie weten via hun Facebookpagina. De reden achter de stopzetting: "de jongeren van vandaag vinden de weg niet meer naar Enig Verschil. 

  "Tijden veranderen en jongeren ook. Met pijn in het hard moeten we aankondigen dat Enig Verschil zal ophouden te bestaan. We hebben gemerkt dat jongeren hun weg niet meer vinden naar ons. Daarom maken we plaats voor nieuwe initiatieven. Initiatieven voor een door jongeren." 

  Met het verdwijnen van Enig Verschil verdwijnt ook een hele brok Antwerpse LGBT-geschiedenis. Enig Verschil werd in 1993 door een groepje vrienden  opgericht en was ook één van de eerste verenigingen die zich aansloot bij het Roze Huis Antwerpen. Enig Verschil was ook één van de drie oprichters van de organisatie Wel Jong Niet Hetero. Honderden jongeren sloten bij Enig Verschil vriendschappen voor het leven af tijdens de evenementen die ze organiseerden, leerden zichzelf kennen tijdens de vele welkomstmomenten en hebben dankzij hen de eerste stappen in het LGBT-uitgangsleven gezet. Zo organiseerden ze in de jaren 80 heel wat fuiven in de legendarische zaal Jacob en organiseerden ze jaarlijks mee de Homo top 100-party in de Red & Blue (Cargo Club).

  Onder het bericht op de Facebookpagina getuigen heel wat ex-leden over hoe de jongerenvereniging hun leven heeft veranderd en worden er volop herinneringen opgehaald.

  Gelukkig staat de opvolging voor Enig Verschil al klaar zo staat te lezen in het Facebookbericht. " Daarom maken we plaats voor nieuwe initiatieven. Initiatieven voor een door jongeren. Één daarvan is al opgestart; Queers and Allies. Zij willen een safe place creëren voor ALLE Antwerpse Queer jongeren. Volg ze om op de hoogte te blijven!"

   

  Lees meer
 • Koeienboer Tristan gaat voluit voor Lucas

  Na Bart en Céline vorige week mocht ook de Limburgse koeienboer Tristan zijn keuze maken in Boer zkt Vrouw - Home Sweet Home. De Limburgse koeienboer Tristan sprak eerder al zijn gevoelens uit voor Lucas, al werden die nog niet meteen beantwoord. Desondanks koos hij voluit voor de 22-jarige Nederlander, die bereid is zich nu helemaal open te stellen voor de liefde nu hij ‘vrij spel’ heeft en mee mag op romantische trip naar een luxehotel dicht bij huis.

  In Sint-Gillis-Waas werd het een moeilijke keuze voor perenboer David. Hij twijfelde tot het laatste moment. “Sarah heb ik altijd heel goed aangevoeld en Rebecca bloeit nu helemaal open en laat echt zien wat ze voelt voor mij”. Toch is het de 32-jarige chemisch procesoperator Sarah die zijn hart iets sneller laat slaan en stuurde David Rebecca met toch wat spijt in het hart huiswaarts. Sarah en David mogen nu nog enkele dagen samen genieten in een romantische setting. Kan de liefde daar bloeien?

   

  Lees meer
 • Petite fille wint Grand Prix voor Beste Film op Filmfestival Gent

  De inspirerende documentaire Petite fille van Sébastien Lifshitz is op de 47ste editie van Film Fest Gent bekroond met de Grand Prix voor Beste Film. Andere kanshebbers voor de prijs waren onder andere Nomadland, Vitalina Varela, First Cow en L’ennemi.

  Met Petite fille bekroonde de internationale jury,bestaande uit Fabrice du Welz, Benh Zeitlin, Natali Broods, Dascha Dauenhauer en Damien Manivel,  oor het eerst sinds 1985 een documentaire met de Grand Prix voor Beste Film.

  De Franse regisseur Sébastien Lifshitz was in Gent aanwezig om er zijn intieme film persoonlijk voor te stellen. Hij ziet zo hoe zijn portret van een klein meisje dat geboren is in het lichaam van een jongen een distributiepremie wint van 20.000 euro ter ondersteuning van de Belgische release door Imagine (voorzien op 6 januari 2021) en een mediacampagne ter waarde van  27.500 euro.

  Petite fille volgt de kleine Sasha die al op driejarige leeftijd aan haar ouders vertelt dat ze een meisje wil zijn als ze groot is. Lifshitz, een grand monsieur du documentaire français, laat ons kennismaken met een buitengewoon gezin dat onbevooroordeeld vecht voor de aanvaarding van hun kind. De film verdiept zich niet alleen in genderdysforie, maar toont ook hoe onze maatschappij nog steeds worstelt met verdraagzaamheid en opvoedingspatronen. Met zachte hand observeert Lifshitz de zevenjarige Sacha en haar droom. In tijden waar begrip en medeleven meer dan nodig is, schetst Petite fille een portret van openheid tot een zeer complexe situatie.

   

  De jury was diep ontroerd door de film en zei: "Petite fille is een wondermooi portret van een familie die vecht voor het geluk van hun dochter. Het toont menselijkheid op een nobele wijze. De film is oprecht, maar niet sentimenteel en opende ons hart zoals geen enkele andere film dat deed."

  bron: Filmfestival Gent

  Lees meer
 • Unia en çavaria gieten hun samenwerking in een officieel akkoord

  Het interfederale centrum Unia heeft voor het eerst een officieel samenwerkingsakkoord gesloten met çavaria, de koepel van meer dan 120 LGBTI-verenigingen in Nederlandstalig België. “Op deze manier kunnen we onze samenwerking beter organiseren en uitbouwen”, zegt Els Keytsman, directeur van Unia. “Dit akkoord zal çavaria zeker helpen om zijn opdracht nog beter uit te voeren”, voegt Lozano Lafertin van çavaria eraan toe. In 2019 tekende Unia overigens al een samenwerkingsakkoord met de regenbooghuizen (Maisons Arc-en-Ciel) in Wallonië.  

  Volgens het akkoord zullen Unia en çavaria zoveel mogelijk nuttige informatie uitwisselen die kan bijdragen tot de strijd tegen discriminatie, haatboodschappen en haatmisdrijven. Het wordt ook mogelijk om gemeenschappelijke standpunten in te nemen. Unia en çavaria kunnen voortaan samenwerken rond gemeenschappelijke informatiecampagnes en sensibiliseringsacties. Ze voorzien verder de mogelijkheid om samen onderzoek uit te voeren of uit te besteden. De expertise van beide organisaties zal dienstbaar worden gemaakt in opleidingen.  
    

  Advies en informatie

  Çavaria kan aan Unia advies of informatie vragen over de toepassing van wetten, decreten en ordonnanties waarvoor Unia bevoegd is. Omgekeerd kan Unia aan çavaria advies of informatie vragen over het welzijn en de rechten van holebi’s. 
    
  Unia krijgt ieder jaar een groot aantal meldingen van feiten van holebifobie en gaybashing. Het instituut verwerkt al deze informatie, stelt dossiers op en geeft advies wanneer er nader kan worden opgetreden. Unia kan bemiddelen bij zulke feiten en kan ook juridische procedures voeren om zo bijstand te bieden aan de slachtoffers van holebifobie en gaybashing.  
    
  Lumi, de gratis telefoondienst van çavaria die hulp biedt en ook meldingen van discriminatie aanvaardt, zal de werking en dienstverlening van Unia meer bekend maken bij zijn doelpubliek. Het krijgt hiervoor ook financiële steun vanuit Unia.  

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste