Laatste nieuws

 • Dit zijn de genomineerden voor de X-Awards

  Met nog iets meer dan een maand te gaan heeft de organisatie van Darklands de genomineerden bekend gemaakt voor de X-Awards. Met de X-Awards worden jaarlijks de mensen, bedrijven en organisaties in de bloemetjes gezet die zich het afgelopen jaar verdienstelijk hebben gemaakt in de Europese fetisj gay-scene. Met de uitreiking van de awards wil de organisatie van Darklands (tot vorig jaar beter bekend als de Leather Pride) het stigma rond fetisjisme verminderen.

  Tot vorig jaar werden de X-Awards op de laatste dag van de Darklands beurs uitgereikt maar dit jaar krijgen ze een meer prominentere plaats en verhuizen ze naar de openingsdag van de fetisj-markt op vrijdag 6 maart. In aanloop van de uitreiking heeft de organisatie nu de genomineerden in tien categorieën bekend gemaakt. 

  De genomineerden vind je hier onder. En stemmen kun je via deze link. Naast de genomineerden in de tien categorieën wordt er ook voor het eerst  een X-Award uit gereikt aan de vrijwilliger van het jaar en een Lifetime Achievement Award.

   

  Darklands vindt dit jaar plaats van vier tot negen maart.

   

  Lees meer
 • Jef Neve niet naar Ultima's uit protest tegen besparingen van Jan Jambon

  Jazzpianist en componist Jef Neve zal niet aanwezig zijn op de Ultima’s, de cultuurprijzen van de Vlaamse overheid zolang Jan Jambon (N-VA) voogdijminister is.  'Zolang deze verachtelijke minister van Cultuur (minister-president Jan Jambon, nvdr.) aan de macht is, zal ik me verzetten met alles wat in mij zit, dus ik zal niet aanwezig zijn', staat te lezen in het bericht dat Jef Neve op zijn privé-Facebookpagina plaatste.

  Pianist en componist zal niet aanwezig zijn op de Ultima’s.

  Het was David Dalemans, communicatieverantwoordelijke van de Daft Studios, die het bericht via op Instagram deelde.Dalemans roept kunstenaars op om Neves voorbeeld te volgen.

  Het is geen geheim dat de Jef Neve kritisch is voor het cultuurbeleid en de aangekondigde besparingen in de cultuursector die premier Jan Jambon, die ook Minister van Cultuur is, heeft aangekondigd. 'Wie het niet eens is met het beleid, moet er ook niks van aanvaarden”, zo bevestigde de componist aan de redactie van  Knack. “En ik aanvaard niets van deze minister van Cultuur. Mocht ik een Ultima krijgen, zou ik hem ook hebben geweigerd.’

   

  Het zit Neve vooral hoog dat de tijdelijke projectsubsidies met zestig procent verminderd werden. Kunstenaars die vaste werkingssubsidies krijgen, moeten 6 procent inleveren. Zeven erkende kunstinstellingen moeten 3 procent afstaan. “Dit is ons belastinggeld dat zij gebruiken om hun eigen postjes te betalen”,  zo zei jazzmuzikant Jef Neve  op Radio 1 toen de besparingen bekend geraakten.  

  Lees meer
 • Bart Somers wil homofoob geweld vooral op lokaal niveau aanpakken

  Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD) gaat in de komende weken en maanden contact opnemen met de gemeenten om te zien hoe ze  het groeiende aantal geweldincidenten tegen LGBT’s kunnen aanpakken.

  “Ik denk dat zij de eerste partner zijn om op het terrein een verschil te maken”, zo antwoordde Somers dinsdagnamiddag in de commissie Binnenlands Bestuur, Gelijke Kansen en Inburgering op vragen van Paul Van Miert (N-VA) en Celia Groothedde (GROEN). “We kunnen dat proberen te bestrijden vanuit de Wetstraat – we moeten dat ook doen –, maar het verschil wordt natuurlijk gemaakt in onze steden en dorpen, waarbij we door middel van een goed uitgebouwd lokaal beleid dat heel de veiligheidsketen in acht neemt, kunnen werken aan een cultuuromslag, maar ook aan het effectief sanctioneren van al diegenen die de wetgeving ter zake met de voeten treden en de menselijke waardigheid aantasten.”

   

  De vragen van Van Miert en Groothedde kwamen na de recente gewelddaden tegen homoseksuele mannen in Gent en Antwerpen en de steunbetoging in Gent waar zo een 500 mensen aan deelnamen. Unia  registreerde 17 gevallen in 2018.  Ook scheldpartijen en dreigende taal werden geregistreerd. In 2017 waren er 26 meldingen, in 2018 al 42. Uit de diversiteitsbarometer onderwijs van 2018 bleek dan weer dat 31 procent van de Vlamingen  twee mannen die kussen in het openbaar als aanstootgevend ervaart en 49 procent van de Belgen homoseks onnatuurlijk vindt. Waarschijnlijk liggen het aantal geweldgevallen en agressieve uitlatingen nog een stuk hoger omdat veel LGBT’s geen aangifte gaan doen bij de politie. De komende maanden gaat Somers een nieuw onderzoek laten uitvoeren om die evolutie scherper en duidelijker in beeld te brengen.

   

  De minister wil de problematiek vooral op lokaal vlak laten aanpakken. “De lokale overheden worden op verschillende manieren ondersteund”, zo zei Somers tijdens de hoorzitting. “Eerst en vooral is er de digitale nieuwsbrief lokaal gelijkekansenbeleid, die sinds januari 2019 bestaat en door mijn voorganger opgestart werd. Daarmee wordt een derde van de Vlaamse steden en gemeenten bereikt. Dat aantal groeit nog steeds gestaag.

  Er werd ook een lerend netwerk opgestart voor lokale gelijkekansenambtenaren van centrumsteden gezien de specifieke grootstedelijke context. De eerstvolgende bijeenkomst, begin februari, gaat specifiek over het kruispunt seksuele identiteit en etniciteit.

  De minister ziet ook een belangrijke taak weggelegd voor het LGBT-middenveld dat vrijgesteld werd van de aangekondigde besparingen. “Dat was een heel bewuste keuze. Er was afgesproken om een generieke besparing van 6 procent te doen, maar wij hebben via herschikkingen geprobeerd het lgbti+-middenveld buiten beschouwing te laten. Zij zijn belangenbehartiger en woordvoerder, zij kunnen lobbyen, zij zijn voor mij een belangrijke partner. Ik denk dat we voort moeten werken aan platformen zoals www.schooluitdekast.be, waarbij er educatief materiaal aangereikt wordt aan scholen en aan leerkrachten die in hun loopbaan ongetwijfeld heel regelmatig met deze problematiek in contact komen. Ik denk dat er ook een rol bestaat voor de overheid om het bredere publiek te sensibiliseren en te informeren.”

   

  Om het aantal aangiftes  van homofoob geweld te laten toenemen denkt de minister er ook aan om de politie naar de woning van de slachtoffers te sturen. Die kunnen dan in een veilige en vertrouwde omgeving hun klacht neerleggen in plaats van in een verhoorkamer op het politiebureau. “Ook daar kunnen lokale praktijken het verschil maken. Ik kan uit eigen ervaring spreken: in mijn stad  (Mechelen) hebben we op een zeker moment beslist dat, wanneer iemand het slachtoffer was van homofobie of van seksuele intimidatie, de politie dan bij de mensen thuis kwam om daar de klacht aan huis op te nemen. In die specifieke, soms ook wel confronterende context, kan dat een keuze zijn die men lokaal maakt: het politiekorps zo organiseren dat mensen met zulke klachten niet meer naar het commissariaat moeten komen, maar bij hen thuis, in hun veilige omgeving, hun verhaal kunnen doen, net vanwege de grote emotionele impact die dat kan hebben.”

   

   

  Niet alleen de slachtoffers van homofoob geweld moeten beter opgevangen worden ook naar de potentiële daders toe moet er meer gesensibiliseerd worden. “Ik spreek over de ‘potentiële daders’. Sensibiliseren, duidelijk maken, ook aan jonge mensen, wat de impact kan zijn wanneer men zich bezondigt aan homofoob gedrag en mensen daarmee vernedert en in de hoek dringt, welke grote schade dat psychologisch maar ook maatschappelijk kan veroorzaken. Ik denk dat we daar ook bondgenoten moeten zoeken in de samenleving. Het uitwerken van een lokale aanpak ondersteunen, die daadwerkelijk het verschil kan maken, is belangrijk.”

   

   

  Somers is er niet van overtuigd dat er  wonderoplossingen zijn. “Ik denk dat de overheid het probleem niet alleen kan oplossen. Ik denk dat de samenleving daarvoor moet rechtstaan en met heel duidelijke taal moet stellen dat ze dit niet aanvaardt, omdat dit over een van de kernwaarden in onze Westerse samenleving gaat, namelijk de vrijheid, de vrijheid van elk individu om zichzelf te kunnen zijn in zijn seksuele geaardheid, in zijn seksuele identiteit. Volgens mij is dat de juiste aanpak. Daarvoor willen we de volgende maanden extra bouwstenen aanbrengen door wetenschappelijk nog beter te ondersteunen, door lokale besturen verder te versterken, hun beleid dat ze lokaal kunnen voeren mee te onderbouwen en door er tegelijkertijd ook voor te zorgen dat we in het onderwijs aanmoedigen dat er maatregelen genomen worden en dat we vanuit Gelijke Kansen verder inzetten op het empoweren van het middenveld.”

  Lees meer
 • Ook Belgian Pride doneert aan noodfonds voor Poolse collega's

  In navolging van ondermeer Amsterdam Pride heeft ook de Belgian Pride, en de daarbij aangesloten organisaties een donatie gedaan aan het noodfonds dat door de Europese organisatoren van gay prides (EPOA) begin dit jaar werd opgericht. Samen met  het RainbowHouse van Brussel, Çavaria en Arc-en-Ciel Wallonië heeft de Belgian Pride duizend euro gestort in het noodfonds. Dat maakte de EPOA zelf bekend via hun Facebook-pagina. Bij de EPOA zijn de organisatoren van 140 gay prides aangesloten.

  Het noodfonds komt er nadat verschillende  Poolse LGBT-evenementen het afgelopen jaar werden aangevallen. Verwacht wordt dat het aantal aanvallen dit jaar enkel zullen toenemen.

  Lees ook: Europese Pride-organisatoren richten noodfonds op voor Poolse collega's

  Het pas opgerichte fonds kreeg al financiële giften van de organisatoren van de Copenhagen Pride (Denemarken), Dublin Pride (Ierland), Pride in Londen (VK), Amsterdam Pride, het Zweedse Stockholm Pride, West Pride (Göteborg) en de Sydney Mardi Gras (Australië). Het EPOA draagt zelf tweeduizend euro bij.  

    

   

  Lees meer
 • Regenbooghuis Vlaams-Brabant krijgt nieuwe naam

  Het Holebi-huis Vlaams-Brabant in Leuven is van naam veranderd en gaat nu door het leven als UniQue, het Vlaams-Brabantse regenbooghuis! De nieuwe naam werd bekend gemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie van afgelopen zondag.

  “De werking van Holebihuis Vlaams-Brabant omvatte ook het transgenderthema, maar uit de naam viel dit niet af te leiden.” verklaart Bram Van Hoof die de werkgroep die op zoek ging naar een nieuwe naam leidde.

  “Het is belangrijk dat je als holebi en transgender persoon juridisch gezien gelijke rechten hebt. Toch zijn het vooral de dagdagelijkse ervaringen die bepalen hoe goed je je voelt in je vel. Als je kijkt naar de bedroevend lage welzijnscijfers bij holebi’s en transgender personen, dan weet je: er is nog werk aan de winkel.”verduidelijkt ondervoorzitter Wim Muylle.

   

  “Onze nieuwe naam diende de volledige lading te dekken, maar ook gedragen en duurzaam te zijn”, stelt voorzitter Dimitri Cools.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste