Laatste nieuws

 • Nieuw-Zeelandse Laurel Hubbard als eerste transatlete naar Olympische Spelen

  De 43-jarige Nieuw-Zeelandse gewichthefster Laurel Hubbard wordt de eerste transgender atlete die zal deelnemen aan de Olympische Spelen in Tokio. Hubbard is maandag bevestigd als deelneemster in de vijfkoppige ploeg van haar land. Daarmee wordt ze niet alleen de oudste deelneemster maar ook de eerste transgender atlete op de Spelen. Sinds haar 35ste gaat Hubbard als vrouw door het leven. Tot 2013 kwam Hubbard als gewichtheffer uit in de mannencategorie Ze werd erkend als vrouwelijke atlete nadat ze onder meer aantoonde dat haar testosteronniveaus lager waren dan de maximaal toegestane niveaus door het Internationaal Olympisch Comité.

  Toch  is er kritiek op haar deelname omdat ze een fysiek voordeel heeft doordat ze met een mannenlichaam geboren werd, ten nadele van atletes die als vrouw geboren werden.

  "We erkennen het feit dat transgenderidentiteit in de sport een zeer gevoelig en complex onderwerp is, dat een evenwicht vereist tussen mensenrechten en eerlijkheid op het terrein", laat Kereyn Smith, die aan het hoofd staat van het Nieuw-Zeelandse Olympisch Comité, weten in een persbericht. Hubbard zal uitkomen in de gewichtsklasse boven de 87 kg.

  Lees meer
 • Burgemeesters blijven bij standpunt: Geen Tomorrowland dit jaar

   

  Er komt eind augustus en begin september geen nieuwe editie van Tomorrowland in Boom. De burgemeesters van Boom en Rumst blijven bij hun weigering van de vergunning voor het dancefestival van vorige week. De editie voor dit jaar was al uitgesteld maar burgemeesters Jeroen Baert (Boom, N-VA) en Jurgen Callaerts (Rumst, N-VA) maken zich te veel zorgen om de gezondheidssituatie om zelfs dan Tomorrowland te laten plaatsvinden. Maandag vond er op het kabinet van minister-president Jambon vond  een overleg plaats over hun standpunt plaats. Daarbij waren ook  minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers en de Antwerpse gouverneur Cathy Berx aanwezig.

  Bij de woordvoerder van de minister-president viel achteraf te horen dat het overleg constructief is verlopen, maar dat de context op dit moment niet van die aard is voor de burgemeesters om terug te komen op hun weigering. Wel is het zo dat de organisatoren altijd een nieuwe aanvraag kunnen indienen, die dan door de burgemeesters kan worden beoordeeld. De Vlaamse en federale regering blijven ter beschikking om te helpen waar mogelijk, maar de eindbeslissing blijft bij de burgemeesters, luidt het.

  Lees meer
 • Groen wil dat Vlaams Parlement Hongaarse anti-LGBT wet veroordeeld

  Groen wil dat het Vlaams Parlement zich uitspreekt over de vorige week goedgekeurde anti-LGBT wet in Hongarije. Staf Aerts, An Moerenhout, Stijn Bex, Celia Groothedde, Tine Van den Brande en Meyrem Almaci vragen in een voorstel tot resolutie dat het Vlaams Parlement de anti-lgbtqi+-wetten van Hongarije ten strengste veroordelen en Hongarije in gebreke stellen op Europees vlak omdat fundamentele Europese waarden niet worden gerespecteerd door het land. De resolutie wordt morgennamiddag besproken in de commissie voor Buitenlands Beleid, Europese Aangelegenheden, Internationale Samenwerking en Toerisme.

  Vorige week keurde het Hongaarse parlement een wet goed die de 'promotie van homo en transseksualiteit' bij minderjarigen verbiedt. Concreet bepaalt de wet dat er op plaatsen waar minderjarigen aanwezig zijn geen verwijzingen mogen gemaakt worden naar holebi’s en transgender mensen. 157 parlementariërs stemden voor de wet en er was slechts één tegenstem. De wettekst zet ook LGBT-personen op gelijke hoogte als pedofielen. De goedgekeurde wet heeft verregaande gevolgen. Zo mag er op scholen geen voorlichting meer worden gegeven over homoseksualiteit. Films en televisieseries over homoseksualiteit of met LGBTQ-personages erin mogen niet meer vertoond worden aan minderjarigen of uitgezonden worden op tijdstippen wanneer jongeren voor de televisie kunnen zitten.

  De Groene fractie van het Vlaams Parlement diende naar aanleiding van de goedkeuring in Hongarije een voorstel tot resolutie in die het Vlaams Parlement oproept om de anti-LGBT wet te veroordelen en Hongarije op Europees vlak op het matje te roepen.

  "De Groenfractie is van mening dat de regeringen van ons land hun tanden moeten laten zien tegenover een land dat de rechten van lgbtqi+’ers beperkt. Hongarije ondermijnt de rechten van de lgbtqi+-gemeenschap", zo staat te lezen in de toelichting van de resolutie. "Minister-president Jambon moet Hongarije op het matje roepen. De ambassadeur moet tekst en uitleg geven bij de wetten die de rechten van de lgbtqi+’ers beperken."

  "De Vlaamse en Federale Regering kunnen er bij de Europese Commissie op aandringen om dringend actie te ondernemen tegen het Hongaarse beleid. "

  Voorlopig neemt de Europese Commissie geen harde maatregelen, zoals het activeren van het rechtsstaatmechanisme dat sinds januari van kracht is. Daarom sleept het Europees Parlement de Commissie voor het Europees Hof van Justitie. Zo kan Hongarije financieel hard gestraft worden voor haar anti-rechtsstaatbeleid.

  "Maar liefst 492 leden van het Europees Parlement stemden eerder dit jaar om de EU tot lgbtqi+Freedom Zone uit te roepen, het is nu aan de Commissie om die slogan in daden om te zetten", zo gaat de resolutie verder. "De actievoerders in Hongarije moeten weten dat Europa aan hun kant staat en zal vechten voor hun rechten als EU-burgers."

  Na de lgbtqi+-vrije zones en het verbod op adoptie voor mensen van hetzelfde geslacht worden in Hongarije homoseksualiteit, transseksualiteit, seksuele misdrijven en pedofilie op één hoop gegooid. Voor de fractie van Groen is dit onaanvaardbaar.

  Het volledige voorstel tot resolutie van de Groen-fractie vind je hier.

  Lees meer
 • Vlaams Belanger vergelijkt LGBT-gemeenschap met een religie

  Vlaams-Belanger en Europarlementslid Tom Vandendriessche heeft in een tweet uitgehaald naar de LGBT-gemeenschap door hen te vergelijken met een religie. De Vlaams Belanger stuurde de tweet de wereld in nadat duizenden Polen vorig weekend op straat kwamen om te eisen dat er gestopt wordt met de stigmatisering van LGBT's daar en de in de invoering van een anti-LGBT wet in Hongarije. Ook in die twee landen wordt de term LGBTQ-ideologie gebruikt om homofobie in de hand te werken."LGBT lijkt wel een religie. Met dogma's waar men niet aan mag twijfelen. Met rituelen om zijn hemel te verdienen. Mer rechtbanken om tegenspraak te criminaliseren. Een liberale sharia, waarvan diversiteit precies niet de doelstelling is, maar totalitair eenheidsdenken moet opleggen", zo tweette Vandendriessche.(Lees verder onder de foto)

   

  Hypocrisie

  Met de tweet bewijst Vandendriessche nogmaals dat er veel hypocrisie heerst rond het LGBTQ-thema in het Vlaams Belang. Heel wat waarnemers viel het vorige week op dat de partij na de goedkeuring van de anti-LGBTQ wet door het Hongaarse parlement niet reageerde terwijl de partij telkens reageert als er een aanval gebeurt tegen homoseksuelen en transgenders als door jongeren met een moslimachtergrond. Die tweestand wordt steeds duidelijker en dat viel ook de jongste weken ook Piet de Bruyn (N-VA) en Bart Somers (Open VLD) de afgelopen weken op. Somers heeft al meermaals in zijn tussenkomsten gewezen op de twee gezichten die het Vlaams Belang heeft. Het Vlaams Belang is, volgens Minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD) de meest homofobe partij en misschien wel de enige homofobe partij die in het Vlaamse parlement zit. Ondermeer tijdens een hoorzitting van de commissie voor Binnenlands Bestuur, Gelijke Kansen en Inburgering  over de chatgroep Crimineel Justice haalde Somers een indrukwekkende lijst boven van pinkwashing die het Vlaams Belang probeert toe te passen.

  “Het aantal homofobe uitspraken van mandatarissen van uw partij is dusdanig groot dat het geen losse incidenten meer zijn. Ik kan verwijzen naar collega Sneppe, die homohuwelijk en -adoptie een brug te ver vindt. Ik kan ook verwijzen naar collega Brusselmans, die nog als voorzitter van het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) Jong N-VA ‘een clubje van homo’s en lesbiennes’ noemde. Dat kan een feitelijke vaststelling zijn van de heer Brusselmans, maar ik vermoed, door de manier waarop hij het zei, dat het niet meteen als compliment bedoeld was, en dat hij ‘homo’s en lesbiennes’ dus veeleer als scheldwoorden gebruikte. Ik kan ook verwijzen naar een gemeenteraadslid dat de Gay Pride ‘walgelijke toestanden’ vindt. Nu, ik heb ‘homofoob’ en ‘Vlaams Belang’ gegoogeld en ik kwam op 35.600 resultaten. Mijn lijstje is dus nog wel wat langer, maar ik ga het niet verder afronden", zo zei Somers toen tegen Adeline Blancquaert (Vlaams Belang) toen die  de voornamelijk Tsjetsjeense  afkomst van de jongeren in de chatgroep en de oproep tot homofoob geweld te  koppelen aan een mislukte integratie.

  Vorige week reageerde ook Piet de Bruyn op het dubbele gezicht dat Vlaams Belang heeft.  "Toen in 2003 het homohuwelijk werd goedgekeurd stond mijn partij er om ja te stemmen", zo stak de N-VA'er vorige week van wal toen Sam van Rooy (Vlaams Belang) beweerde dat zijn partij de ware verdedigers zijn van de rechten van de LGBTQ-gemeenschap. "Toen in 2006 adoptie door koppels van gelijk geslacht mogelijk werd stond mijn partij er om ja te zeggen. Toen in 2009 voor de allereerste keer in dit Vlaams Parlement de link werd gelegd tussen transgenders en hun welzijn was het mijn partij die die vraag stelde. Toen in 2014 de allereerste resolutie in dit Vlaams Parlement werd aangenomen waarin de gelijke positie van transgenders in de samenleving werd voorop gesteld stond mijn partij er om ja te zeggen. Toen in 2017 de nieuwe transgenderwet werd goedgekeurd stond mijn partij er om ja te zeggen. Toen in 2021 in Europa gestemd werd om heel Europa uit te roepen tot LGBT-freedomzone stond mijn partij er om ja te zeggen. Meer heb ik op die onzin van collega Van Rooy niets te zeggen."

  Lees ook:Bart Somers: 'Het Vlaams Belang is de meest homofobe partij" (+)

  Lees meer
 • Poolse activisten op straat in Mars van Gelijkheid

  Duizenden activisten hebben zaterdag in Warschau tijdens een ‘Mars voor Gelijkheid’ gevraagd om te stoppen met het discrimineren van de LGBTQ-gemeenschap. Volgens waarnemers en actievoerders wordt Polen de laatste paar jaar steeds meer homofoob. 

  De rechten van LGBTQ’s zijn steeds vaker een strijdpunt tussen enerzijds de liberalen die ijveren voor een meer tolerante en inclusievere samenleving en de religieuze conservatieven  die beweren dat de traditionele waarden in het Katholieke land onder vuur liggen.  De laatste paar jaar hebben verschillende gemeenten en steden zich bovendien uitgeroepen tot een LGBTQ-vrije zone. Zowel politici als geestelijken worden ervan beschuldigd dat ze homofobie in Polen aanwakkeren. Verschillende conservatieven zeggen niet te hebben tegen homoseksuelen maar komen in opstand bij wat ze de ”LGBT ideologie” noemen.  Dat is vooral op te tekenen bij leden van de regerende partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) die gelieerd is aan de extreem-rechtse partij van de Hongaarse president Orban, Fidesz, die vorige week een nieuwe wet door het parlement heeft gejaagd die de ‘promotie van homoseksualiteit en zenderveranderingen’ verbiedt bij minderjarigen.

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste