Laatste nieuws

 • Feesten op Roze Woensdag tijdens de vierdaagse van Nijmegen

  Nijmegen maakt zich op om vanaf morgen (dinsdag), vier dagen lang, meer dan 45.000 wandelaars aan de vierdaagse van Nijmegen te ontvangen. Niet alleen zullen zij de komende dagen  30, 40 of 50 kilometer wandelen maar ook deelnemen aan allerlei feesten.De Stichting Vierdaagsefeesten en Stichting Roze Woensdag vragen jaarlijks tijdens de woensdag van de Nijmeegse Vierdaagsefeesten aandacht voor de LHBTIQ+ gemeenschap. Op diverse podia van Vierdaagsefeesten vind je een feestprogramma met kleurrijke artiesten. Daarnaast organiseert Stichting Roze Woensdag met vele partners een programma dat gericht is op specifieke groepen binnen de LHBTIQ+ gemeenschap.

  Zichtbaarheid 

  Dit jaar wordt er nog meer aandacht besteed aan zichtbaarheid. Naast de Pride Walk zijn er dit jaar nieuwe onderdelen opgenomen in het programma. Op Kelfkensbos Festival staan het Roze Stemhokje en iedereenmagzoenen. Bij het Roze Stemhokje kun je op stellingen reageren en vragen beantwoorden over bijvoorbeeld gelijke rechten voor gezinnen die uit meer dan twee ouders bestaan en of rechten van LHBTIQA+-ers wel in het politieke debat thuishoren. De bedoeling van het stemhokje is om de deelnemer te laten nadenken over verschillende onderwerpen met als overkoepelend thema ‘Wat vind ik nu echt van LHBTIQA+?’. Bij iedereenmagzoenen kun je op foto: “Doe mee en laat zien van wie je houdt, want liefde is van ons allemaal”. In de Stevenskerk staat van 15 t/m 21 juli een expositie “Taboe Tabee”. Deze expositie bestaat uit 6 verhalen van 7 mensen die queer moslim zijn. Wat kunnen zij ons vertellen over hun cultuur, geloofsovertuiging en seksuele oriëntatie en/of genderidentiteit? En bovenal, wat kunnen we van deze mensen leren?

  Vierdaagsefeesten podia 

  Bijna elk podium heeft een speciale programmering in teken van Roze Woensdag. Van schlagermuziek tot lekkere beats, van drags tot aandacht voor gayrights. Met diverse deelnemende podia en afterparty’s is er voor elk wat wils.

  Specifieke programma’s


  Stichting Roze Woensdag richt zich op de inhoudelijke programmering voor specifieke doelgroepen. Speciaal voor regenboogsenioren is er een programma in het Roze Huis met onder andere een muzikaal optreden en een presentatie over de roze Nijmeegse geschiedenis. Er is voor jongeren een programma in en rond het Mariënburgplein: Roze Woensdag Jong! Deze is samengesteld door een jongerenredactie vanuit Bibliotheek Mariënburg.
  Op een bijeenkomst van Café Dapper komen LHBTIQ+ers met een (licht) verstandelijke beperking samen om gezamenlijk Roze Woensdag te vieren en de wandelaars aan te moedigen.

  Het complete programma van Roze Woensdag vind je op: https://www.vierdaagsefeesten.nl/programma/themas/roze-woensdag/

  Foto: Roze Woensdag/ Jan-Willem de Venster

  Lees meer
 • Club Q-schutter nog eens veroordeeld tot bijkomende gevangenisstraf van 190 jaar

  Anderson Lee Aldrich, die vijf klanten van homodancing in Colorado vermoorde en 22 andere tijdens een schietpartij verwonden heeft nog eens een bijkomende straf van 190 jaar hiervoor gekregen. De 24-jarige, die zichzelf als non-binair identificeert was reeds veroordeeld tot 55 opeenvolgende levenslange gevangenisstraffen en 2.212 jaar nadat hij niet langer betwiste dat hij zich schuldig had gemaakt aan 74 haarmisdaden en verschillende inbreuken op het wapenbezit. De nieuwe veroordeling komt er nadat hij toegaf dat zijn aanval op Club Q was ingegeven door haat en vooroordelen over de seksuele geaardheid van de klanten van de club. 

  Aldrich  opende op 19 november 2022 het vuur  in de LGBT-nachtclub, waarbij vijf mensen werden gedood en 22 anderen gewond raakten. Aldrich was van plan om de aanval op Club Q via een livestream uit te zenden. Ook maakte de FBI tijdens de rechtszaak vorig jaar bekend dat hij een website had bezocht waar een "neo-nazistische white supremacist" trainingsvideo opstond  die massale schietpartijen verheerlijkte. Aldrich werd vorig jaar reeds veroordeeld tot  een vijfvoudige levenslange gevangenisstraf met daarbovenop nog eens een gevangenisstraf van 2.212 jaar zonder enige kans op vervroegde vrijlating.

  De 190 bijkomende jaren gevangenisstraf komen daar nog eens bovenop. Volgens de openbare aanklager Alison Connaughty was het belangrijk was voor de overheid , de gemeenschap en de bezoekers en slachtoffers van Club Q Aldrich erkende dat dit haatmisdrijven waren.

  Lees meer
 • Namibie schrapt koloniale wet die homoseksualiteit verbiedt

  Het Hooggerechtshof van Namibië heeft vrijdag  het verbod op homoseksualiteit, dat nog stamde uit de Britse koloniale overheersing,  geschrapt. De Namibische LGBT+-rechtenactivist Friedel Dausab trok samen met  de Britse ngo Human Dignity Trust naar de rechter om het verbod te schrappen omdat dit inging tegen de grondrechten van de Namibiërs.Het Hooggerechtshof in hoofdstad Windhoek gaf hen gelijk en verklaarde dat het  verbod op homoseksualiteit in het land  ongrondwettig is.

  Lees meer
 • Thaise senaat keurt homo-huwelijk goed.

  De Thaise senaat heeft maandag met een overgrote meerderheid het wetsvoorstel goedgekeurd dat het huwelijk openstelt voor koppels van hetzelfde geslacht. Hiermee wordt Thailand het eerste land in Zuidoost-Azie, en het derde land na Taiwan en Nepal in Azie waar homoseksuele koppels kunnen trouwen.Met 130 stemmen voor, 4 stemmen tegen en 18 onthoudingen, werd de wet met een overgrote meerderheid goedgekeurd in de senaat. Eind maart werd de wet ook al goedgekeurd in het parlement.

  Lees meer
 • Amerikaanse veteraan komt in zijn overlijdensbericht uit de kast;"Nu kan ik in vrede rusten"

  Een bejaarde brandweerman en gedecoreerde militaire  veteraan is in zijn overlijdensbericht uit de kast gekomen. “Ik kan nu in vrede rusten nu mijn geheim bekend is”, zo staat te lezen in het overlijdensbericht van de onlangs overleden kolonel Edward Thomas Ryan (85).

  Uit het overlijdensbericht is op te maken dat Ryan een kwarteeuw lang een homoseksuele relatie had maar dat hij die, en zijn geaardheid, verborgen hield omdat hij bang was dat hij uitgestoten zou worden.

  Naast de vele prestaties die hij tijdens zijn loopbaan bereikte staat er in het overlijdensbericht dat op 8 juni in de Amerikaanse krant Albany Times Union is verschenen ook een persoonlijk bericht van Ryan zelf.

  “Ik moet jullie nog een ding vertellen. Ik was heel mijn leven homo: sinds de lager school, doorheen heel de middelbare school en tijdens heel mijn leven.”

  Hij schrijft ook dat hij een liefdevolle relatie van 25 jaar had met Paul Cavagnaro tot dat die in 1994 overleed. “Hij was de liefde van mijn leven….en ik zal ook begraven worden naast Paul.”

  “Het spijt me dat ik niet de moed had om voor mijn homoseksuele geaardheid uit te komen. Ik was bang om door mijn familie, vrienden en collega’s uitgestoten te worden. Ik kon het niet doen als ik zag hoe mensen zoals ik behandeld werden. Nu mijn geheim bekend is kan ik voor altijd in vrede rusten.”

  De overlijdensadvertentie van Ryan vermeldde dat hij  zowel een bachelor in de kunsten als de wetenschappen had. Hij was een gepensioneerde brandweerman in de stad Rensselaer in de staat New York en had een  onderscheiding gekregen voor zijn  rol in het Amerikaanse leger waaronder een ‘Defence of Liberty Medal ‘voor "deelname aan de staat volgend op de aanval op Amerika van 11 september 2001".

  Lees meer
 • Rechtbank schrapt grote delen van anti-transwet in Florida

  Een federale rechtbank in Florida heeft grote delen geschrapt van de in 2023 goedgekeurde wet die het voorschrijven van hormonen en puberteitsblokkers en het uitvoeren van genderbevestigende operaties bij minderjarige transgenderjongeren aan banden legde.

  In het vonnis van 105 pagina’s zegt de rechter dat “gender identiteit wel degelijk bestaat” en dat een algemeen aanvaarde behandeling bestaat uit het toedienen van puberteitsblokkers en hormonenbehandelingen. 

  "De staat Florida kan indien nodig reguleren, maar mag transgender personen niet ronduit veilige en effectieve medische behandeling ontzeggen", zo klinkt het in het vonnis. 

  Ook de deel van de wettekst waarin staat dat transitiezorg voor volwassenen "enkel door een arts mag worden voorgeschreven, toegediend of uitgevoerd”, werd door de rechter geschrapt. Dit effent de weg voor verpleegkundig specialisten, dokters en andere medische professionals om dergelijke zorg te verlenen.

  In zijn vonnis merkt de rechter ook op dat in de staat Florida jarenlang puberteitsblokkers en hormoon therapieën werden voorgeschreven  om genderdysforie te behandelen. "Het kan niet zijn dat door een veranderd politiek klimaat er gediscrimineerd kan worden naar transpersonen toe. In de loop van de tijd zal de discriminatie tegenover transpersonen verminderen net zoals dit het geval was bij racisme en vrouwenhaat”, zo schrijft de rechter in zijn vonnis.

   

  Lees meer
 • Borstkanker medicijn voor mannen moet terugbetaald worden

  Het RIZIV moet de kosten van de medicatie die mannen met borstkanker moeten nemen terugbetalen. Tot nu toe kregen enkel vrouwen hun medicatie voor borstkanker terugbetaald. Maar zowel de arbeidsrechtbanken van Antwerpen en Henegouwen oordeelden dat dit een discriminatie is.

  Twee mannelijke patiënten met borstkanker die een terugbetaling vroegen voor hun behandeling, kregen een negatief antwoord van hun mutualiteit omdat ze niet het vereiste geslacht hebben. Een vrouw in dezelfde omstandigheden zou wel een terugbetaling hebben gekregen.

  De twee patiënten trokken met het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen naar de rechtbanken van Antwerpen en Charleroi om deze ongelijkheid aan de kaak te stellen. Beide rechtbanken bevestigden het standpunt van het Instituut en stelden de patiënten in het gelijk: de beslissing om een behandeling niet terug te betalen op grond van het feit dat de betrokkene “niet het vereiste geslacht heeft” vormt een minder gunstige behandeling van mannen dan van vrouwen in een gelijkaardige situatie. Dit is een discriminatie op grond van geslacht die niet objectief gerechtvaardigd is en dat is verboden.

  Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen is zeer tevreden met deze vonnissen, maar pleit ervoor om alle discriminaties op grond van geslacht of gender bij de toegang tot medicijnen te vermijden. Deze gerechtelijke uitspraken bieden namelijk nog geen oplossing wanneer de terugbetaling van andere of nieuwe medicijnen tot een geslacht beperkt wordt. “Intussen is er bij het RIZIV wel een aanpassing gebeurd in de terugbetalingsvoorwaarden van de specifieke medicijnen waarvan sprake in de vonnissen”, zo laat Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het Instituut weten. “‘Vrouwen’ werd veranderd naar ‘rechthebbenden’. Maar deze vonnissen hebben alleen betrekking op bepaalde medicijnen. En er komen regelmatig nieuwe medicijnen tegen borstkanker op de markt. Zonder een algemene verandering in de criteria zullen mannen geen recht hebben op terugbetaling louter omdat ze mannen zijn.”

  Lees meer
 • Geen LGBTQ-content meer in Russische Duolingo

  Duolingo, de app waarmee je vreemde talen kunt leren, heeft dan toch toegegeven aan de Russische eisen en alle verwijzingen naar wat Rusland ‘niet-traditionele seksuele relaties’ uit zijn app gehaald. De Russen dreigden ermee om de organisatie achter de app als extremistisch te bestempelen.

  Sinds eind vorig jaar zijn de wetten in Rusland stevig verstrengd en is alles wat als LGBTQ-propaganda wordt bestempeld verboden. De Russische media-waakhond Roskamnadzor had DuoLingo eerder al gewaarschuwd dat de app zich schuldig maakte aan de promotie van alternatieve seksuele relatievormen en LGBTQ-propaganda.

   Duolingo heeft de media-waakhond nu laten weten dat al het omstreden  materiaal dat in Rusland uit de app is gehaald.

  Lees meer
 • Vierendertig Belgische kandidaten op Europese lijsten beloven zich in te zetten voor LGBTQ-gemeenschap

  Vierendertig Belgische kandidaten die volgende zondag opkomen voor de Europese verkiezingen hebben beloofd om de mensenrechten van LGBTI te beschermen en te bevorderen als ze worden gekozen. Samen met bijna duizend andere kandidaten in 26 andere landen hebben ze de Come Out 4 Europe-belofte van ILGA ondertekend waarin ze, indien gekozen, het EU-beleid en wetten voor te stellen en te bepleiten. Ook geven de kandidaten aan dat ze  actief betrokken  zijn bij de rechtsstaat, democratie en ongelijkheid, en ervoor zullen zorgen dat de EU al haar bevoegdheden gebruikt om lidstaten ter verantwoording te roepen als er  schendingen van de mensenrechten van LGBTI-personen vastgesteld worden in die lidstaten en dat ze op zullen treden als een sterke verdediger van LGBTI-organisaties en mensenrechtenverdedigers in heel Europa en daarbuiten.

  Vooral kandidaten van Renew (OpenVLD+MR), de linkse fractie GUE/NGL (PVDA-PTB),S&D (Vooruit, PS) en Greens/EFA (Groen!, Ecolo en VOLT).Hoewel grotere landen zoals Duitsland en Frankrijk vooroplopen in het aantal ondertekenaars, volgen landen waar LGBTI-rechten traditioneel niet hoog op de agenda stonden, zoals Italië (110 kandidaten voor 76 zetels), Griekenland (69 kandidaten voor 21 zetels), Litouwen (23 kandidaten voor 11 zetels) en Finland (78 voor 15 zetels). 

  “Het enorme aantal kandidaten dat zich inschrijft met zeer reële toezeggingen om de mensenrechten van LGBTI-personen te beschermen mochten ze worden gekozen, samen met het tonen hoe ze van plan zijn om die beloften na te komen, toont aan dat veel politici sterk staan te midden van groeiende aanvallen op LGBTI-rechten, en bereid zijn om met ons en andere LGBTI-organisaties en activisten samen te werken om polarisatie en het zondebok maken van LGBTI-personen in politieke verdeeldheid tegen te gaan”, aldus Chaber van ILGA-Europe. “Nu is het tijd om naar buiten te gaan en je stem te gebruiken voor die politici.”

  Ons land levert 22 van de 720 zetels in het Europese parlement. In de rangschikking van de landen met het meeste kandidaten die de belofte ondertekend hebben staan de Belgische kandidaten op de elfde plaats tussen Portugal en Oostenrijk. Kandidaten voor de Europese verkiezingen van Vlaams Belang en N-VA schitteren door hun afwezigheid op de Belgische lijst van de ondertekenaars.

  Een overzicht van de Belgische ondertekenaars van de Come Out 4 Europe-belofte vind je hier.

  Europese Rangschikking: 

  1. Frankrijk - 116

  2. Italië - 110

  3. Duitsland - 88

  4. Finland - 78

  5. Griekenland - 69

  6. Spanje - 60

  7. Tsjechië - 60

  8. Zweden - 57

  9. Nederland - 43

  10. Portugal - 44

  11. België - 34

  12. Oostenrijk - 30

  13. Denemarken - 27

  14. Slovenië - 24

  15. Litouwen - 23

  16. Malta - 23

  17. Hongarije - 25

  18. Cyprus - 19

  19. Ierland - 16

  20. Slowakije - 15

  21. Luxemburg - 13

  22. Roemenië - 9

  23. Bulgarije - 8

  24. Kroatië - 7

  25. Letland - 5

  26. Estland - 3

  27. Polen - 3

   

  Lees meer
 • LGBTQ-rechten zijn nooit 'verworven' rechten voor Vlaams Belang

  Het is de vorige week wel duidelijk geworden dat het Vlaams Belang tal van ‘verworven’ LGBTQ-rechten wil terugdraaien als het daartoe de kans krijgt. Dat blijkt uit de vele mediaoptredens in programma’s als ‘Het Conclaaf’ op VTM, ‘Eerste Keus’ en ‘De Zevende Dag’ op VRT1. De afgelopen dagen heeft het Vlaams Belang van LGBTQI-rechten een van de thema’s gemaakt van de komende verkiezingen.

  Wie het verkiezingsprogramma van het Vlaams Belang uitpluist merkt dat er weinig over LGBTI+personen instaat. De laatste paar weken begon echter de (toekomstige ) afbraakpolitiek van de rechten van LGBTI-personen meer dan ooit duidelijk te worden. Tom Van Grieken haalt hiervoor ondermeer de inspiratie uit Hongarije waar Viktor Orban de laatste jaren ook in verweer ging tegen alles wat van ver of kortbij te maken heeft met de queergemeenschap. Ook op sociale media kijkt hij naar de campagne die PVV-frontman Geert Wilders voerde tijdens de Nederlandse verkiezingen.

  In de verschillende televisieprogramma’s herhaalde VB-voorzitter Tom Van Grieken dat hij niet gelooft dat er andere genderidentiteiten zijn dan man en vrouw. “Wij geloven niet dat er iets bestaat als genders”, zo zei hij maandag tegen een transgender tiener in het programma ‘Eerste Keus’. “Als je overgaat tot geslachtsoperaties, was dat in het verleden op kosten van de samenleving. Daar ben ik het niet mee eens. Als je dat toch wil doen, moet je het op eigen kosten doen. We gaan geen paspoorten aanpassen. We gaan geen toiletten aanpassen. We gaan daarover geen wetgeving maken.”  Ook van het aanpassen van het juridische geslacht op de geboorteakte en andere identitieitsbewijzen wil het Vlaams Belang af. In ‘Het Conclaaf’ weigerde de VB-voorzitter zich ook afstand te nemen van een tweet dat Vlaams Belang-parlementslid Bart Claes over Petra De Sutter had gedaan. Die noemde Groen-vice­premier Petra De Sutter  “de verpersoonlijking van het cultuurmarxisme” omdat ze een transvrouw is. “Deze persoon wil alle fundamenten van onze westerse beschaving vernietigen en vervangen”, had Claes gezegd en getweet.  “Ik ben voor het Vlaams Belang de verpersoonlijking van de nieuwe vijand, namelijk de diversiteit, seksuele oriëntatie en genderidentiteit, waar wij tientallen jaren rechten voor hebben opgebouwd”, aldus Groen-kopstuk Petra De Sutter in ‘Het Conclaaf”. “Dit wordt een gevaar voor de waarden waar het Vlaams Belang beweerd voor te staan. Ik vind dit zeer onrustwekkend.”

   “U mag allemaal op uw hoofd gaan staan. De echte extremisten zijn mensen die ontkennen dat er ­enkel mannen en vrouwen zijn”, zei Van Grieken nog in hetzelfde programma. De extreem-rechtse partij wil ook dat er een verbod komt op een medische transitie onder de 18 jaar en dat het voorschrijven van puberteitsblokkers aan minderjarigen verboden wordt.Dat bleek onlangs tijdens een debat op een middelbare school in Sint-Niklaas. “De samenleving moet zich niet aanpassen aan jouw gevoel”, klonk het toen. 

  Ook tegen de adoptie door homoseksuele en lesbische koppels trok Van Grieken van leer. Op een vraag van Conner Rouseau (Vooruit) of hij of twee mannen samen een kind kunnen krijgen door adoptie antwoordde Van Grieken dat ‘elk kind recht heeft op een mama en papa.” “Ik en mijn partij zijn geen voorstander van homo-adoptie. Maar we hebben wel besloten als partij dat holebirechten verworven rechten zijn.”  Rousseau merkte daarop kurkdroog op:“Maar eigenlijk zijde tegen.” 

  Dat is precies het probleem van het Vlaams Belang. Heikele thema’s zoals de rechten van LGBTQ+personen, abortus en vrouwenrechten blijven op enkele gevallen na op de achtergrond in het programma van het Vlaams Belang of worden zo vaag verwoord zodat de extreme standpunten die de partij in de achterkamertjes hanteert verborgen blijven. Als puntje bij paaltje komt moeten ze uiteindelijk toegeven dat ze de klok op al die ‘verworven’ rechten gewoon terug willen draaien. Hiervoor moet er enkel naar het buitenland gekeken worden en meer bepaald naar de maatregelen die de extreem-rechtse regeringen in onder meer Italie, Hongarije hebben genomen en ook naar de vele anti-LGBTQ wetsvoorstellen die in verschillende staten van de Verenigde Staten waaronder Florida worden ingediend en reeds toegepast. Het is dan ook niet zeker dat verworven rechten zoals adoptie door koppels van hetzelfde geslacht, aanpassingen van de juridische genderidenditeit op geboorteaktes, terugbetaling van medicijnen (PreP), het beperken tot toegang tot puberteitsblokkers en genderbevestigende operaties of het homo-huwelijk niet terug gedraaid zullen worden als de partij eens aan de macht komt of genoeg medestanders vindt om de wetten die dit regelen te schrappen. 

  De extremen standpunten van de extreem-rechtse kliek rond Van Grieken zorgt ervoor dat ook bij de andere partijen, inclusief de N-VA, tot de realisatie komen dat er niet geregeerd kan worden met het Vlaams Belang. Tot die conclusie komt ook Bart Van Eeckhout van De Morgen in zijn opiniestuk van maandag. “Het gaat nog altijd veel over de partij, maar het draait niet meer om haar als ernstige kandidaat voor een regeringsdeelname. Met haar onverzoenlijke, onverdraagzame praatjes heeft de partij zelf een cordon rond zich opgeworpen. Nu blijkt hoe belachelijk en fout het idee altijd al was dat Tom Van Grieken zijn partij op een deftig spoor gezet zou hebben. Het is net op tijd.”

  Lees ook: 

  VLAAMS BELANG WIL DAT REGENBOOGVLAG AAN HET STADHUIS VAN DIEST VERDWIJNT

  BART SOMERS: 'HET VLAAMS BELANG IS DE MEEST HOMOFOBE PARTIJ" (+)

  VLAAMS BELANGER VERGELIJKT LGBT-GEMEENSCHAP MET EEN RELIGIE

   

   

   

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste