Laatste nieuws

 • Olivia Laing- Iedereen een eigen lichaam

  In ‘Ieder een lichaam’ onderzoekt Olivia Laing wat het betekent om een lichaam te hebben, aan de hand van haar eigen ervaringen en de levens van de meest fascinerende denkers uit de twintigste eeuw. Ieder een lichaam is een volmaakt oorspronkelijke reflectie op vrijheid en lichamelijkheid van een schrijver met een onafhankelijke geest, oog voor complexiteit en een glasheldere pen. Want ook in het tijdperk van technologisering en automatisering blijft het lichaam een bron van kracht en verzet die de wereld kan veranderen. ‘Met een even persoonlijke als onderzoekende blik analyseert Olivia Laing haar onderwerpen; kunst, literatuur en het leven van de makers. Zo maakt ze op wonderschone manier voelbaar dat kunst niet losstaat van “het leven” maar diepe verbinding zoekt met onze emoties en ervaringen.

  Koop dit boek via Kartonnen Dozen of Bol.com.

   

   

  Lees meer
 • Robert Jones Jr. debuteert met romance tussen twee slavenjongens

  De profeten is het debuut van Robert Jones Jr over de zinderende relatie tussen twee slavenjongens en de vernietigende invloed van de slavernij.

  Isaiah was van Samuel en Samuel was van Isaiah. Dat was altijd zo geweest, en zou ook altijd zo blijven. In elkaars aanwezigheid waren hun lichamen niet langer een lege huls en vonden ze een reden voor hun bestaan. Maar wanneer de plantage zich tegen hen keert, wordt hun liefde ineens gezien als een gevaar voor de harmonie onder hun lotgenoten.

  In deze hartverscheurende roman roept Robert Jones jr. de stem op van zowel de onderdrukten als de onderdrukkers, en legt zo de ziel van de slavernij bloot. De profeten is een verhaal over de pijn van de slavernij, maar ook over de hoop en de schoonheid van de liefde.

   Koop dit boek via Kartonnen Dozen of Bol.com

   

  Lees meer
 • Europese Commissie zet nieuwe stap in inbreukprocedure tegen Hongarije

  De Europese Commissie heeft een nieuwe stap in de inbreukprocedure tegen Hongarije gezet om het land onder druk te zetten om de veelbesproken ‘antihomowet’ af te schaffen.  De commissie heeft in juli de inbreukprocedure gelanceerd omdat de wet de toegang van minderjarigen beperkt of verbiedt tot content die homoseksualiteit of geslachtsverandering promoot of afbeeldt. 

  De Europese Commissie verhoogt de druk op Hongarije om de veelbesproken ‘antihomowet’ af te schaffen. Ze zette donderdag de laatste stap in de inbreukprocedure vooraleer ze het land voor het Hof van Justitie kan brengen. De wet en zijn amendementen druizen volgens de Commissie in tegen verscheidene Europese regels, waaronder het non-discriminatiebeginsel en de vrijheid van meningsuiting. Tegelijkertijd opende ze ook een procedure tegen de verplichte disclaimer op een kinderboek dat LGBTIQ-inhoud bevat. In beide procedures stuurde de Commissie donderdag een met redenen omkleed advies naar Boedapest. De eerste reactie vanuit Hongarije was immers “niet bevredigend”, klinkt het in een persbericht. 

  “De Hongaarse regering blijft de feiten verdraaien en blijft beweren dat de amendementen kinderen beschermt en er is gekomen op vraag van de bevolking”, zo laat Katrin Hugendubel van de LGBTI-organisatie ILGA-Europe weten. “Beide beweringen zijn gewoon niet waar. De amendementen zijn een aanval op zowel de rechten van kinderen en de LGBTI-gemeenschap. In tegenstelling tot wat de amendementen laten uitschijnen groeit het draagvlak voor de gelijke behandeling van LGBTI-personen in Hongarije.

  Referendum

  Viktor Orban kondigde onlangs aan dat er volgend jaar een referendum komt waarbij de Hongaren zich kunnen uitspreken over de anti-LGBT wet. Dat referendum zou bestaan uit vier vragen.

  “Met deze amendementen en zijn referendum is Orban een campagne gestart in aanloop naar de verkiezingen  van volgend jaar”, aldus Hugendubel. “Hij hoopt op door de LGBT-gemeenschap te beschuldigen de aandacht af te leiden van de grote problemen binnen zijn regering. De Europese Commissie heeft gelijk als ze de Hongaarse regering voor haar verantwoordelijkheid zet  omdat ze de verdragen niet naleven.” De nationalistische en conservatieve regering van premier Viktor Orbàn krijgt nog twee maanden tijd om de situatie te verhelpen. Als die er niet komt kan de Commissie Hongarije voor het Europese Hof van Justitie dagen.

  Propagandacampagne

  Tijdens de jaarlijkse hoorzitting in de commissie Justitie van het Hongaarse parlement kondigde de  de stafchef van de premier Orban aan dat er een sterke publiciteitscampagne komt om ‘de Hongaren te informeren over het onderwerp.” Die uitspraak deed hij nadat hij de in zijn ogen LGBT-propoganda sterk veroordeelde.

  “Het standpunt van de regering over deze kwestie is bekend: we moeten het referendum over de 'kinderbescherming' organiseren en de daarin gestelde vier vragen met nee beantwoorden”, aldus stafchef Rogán Antal.

  Lees meer
 • Tv-Tip: The Pink Revolution

  Zondag toont Canvas de auteursdocumentaire 'The Pink Revolution' van Jawad Rhalin, over een aantal LGBTQ-mensen in Brussel die uit de onzichtbaarheid willen treden..Hocine werd geboren als jongen en groeide op in een conservatief gezin in Algerije. Vandaag heet ze Yasmine. Adil en Albéric zijn geboren in landen waar homoseksualiteit bestraft wordt met gevangenisstraf, lynchpartijen, vervolging en de dood. Ze vluchtten naar België en Frankrijk op zoek naar asiel. Thomas' Spaanse vader droomde ervan zijn zoon getrouwd te zien in een kerk. Ariane, een jonge feministische queer, weigert zich te onderwerpen aan de dictaten van de mannen.

  Allemaal hebben ze dezelfde ambitie: niet langer onzichtbaar te zijn. Samen proberen ze hun angst te overwinnen en plaatsen te veroveren waar ze zich nog nooit welkom hebben gevoeld.

  Jawad Rhalib is een Belgisch-Marokkaanse filmmaker die bekend staat om zijn sociale en geëngageerde cinema. In een realistische en observerende stijl stelt hij sociale, politieke, religieuze wantoestanden op een compromisloze manier aan de kaak. Een productie van Serendipity Films, met de steun van het VAF (vooraankoop Canvas).

  Op zondag 5 december om 23.00 u. op Canvas en VRT NU.

  Lees meer
 • Canada zet eerste stap om homogenezingen te verbieden

  Canada heeft een nieuwe stap gezet om conversietherapieën, ook bekend als homo-genezingen, te verbieden. Een wetsvoorstel dat behandelingen die tot doel hebben om iemands geaardheid te veranderen werd woensdag unaniem goedgekeurd in het Canadese Parlement. Het wetsvoorstel moet nog wel worden goedgekeurd door de Canadese senaat, maar de verwachting is dat het wetsvoorstel daar op weinig weerstand zal stuiten.

  Als de senaat het voorbeeld van het parlement volgt kunnen therapeuten en aanbieders van zulke behandelingen bestraft worden met een gevangenisstraf van vijf jaar.Eerdere pogingen van de partij van premier Justin Trudeau om conversietherapieën te verbieden liepen op niets uit.

  Er bestaan verschillende vormen van homogenezingstherapie, waarbij 'therapeuten' met onder meer elektroshock, medicijnen of zelfs geestenbezwering proberen iemands seksuele oriëntatie te veranderen. 

  Als het wetsvoorstel door de senaat wordt goedgekeurd volgt Canada het voorbeeld van Malta, Oostenrijk, delen van de VS en Australië  waar al een wettelijk verbod op ‘LHBTI-genezing’ werd goedgekeurd.

  foto:Ehimetalor Akhere UnuabonaUnsplash

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste