Laatste nieuws

 • Today in Queer History: 28 januari 1957

  De Nederlandse zangeres en actrice Frédérique Spigt wordt geboren. Spigt speelde jaren lang in de vrouwenband GWHF (Girls Wanna Have Fun 1990-2015), een band met wisselende bezetting die 25 jaar lang optrad doorheen Nederland. Zij kreeg in Nederland landelijke bekendheid in de jaren tachtig als zangeres van de groep I've Got The Bullets die in 1988 ontbonden wordt. Ze richt daarna de band ‘A Girl Called Johnny’ op. Deze band blijft 3 jaar bestaan. Als soloartiest brak ze door na haar deelname aan het Nationaal Songfestival in 1998. Daar werd ze door presentator Paul De Leeuw aangekondigd als ‘De meest bekende lesbische zangeres na Mathilde Santing. Zelf vond Spigt het vervelend om bestempeld te worden als een lesbienne.”Ik voel me gewoon een mens. Liefde is Universeel. Ik heb altijd geweigerd om een boegbeeld van de vrouwenliefde te zijn. Want dat zijn weer hokjes. Ik wil me er best over uitspreken, dat is het niet. Maar ik pas ervoor om als een soort Jean d’Arc de goegemeente aan te moeten voeren.”

  Lees wat er nog meer gebeurde op 28 januari.

  foto:Paul Luberti

  Lees meer
 • Nu al onrustwekkend aantal wetten ingediend die rechten van LGBTQ-personen moeten beperken

  Het jaar mag dan nog maar enkele weken gevorderd zijn toch zijn er dit jaar al 200 wetsvoorstellen in de Verenigde Staten ingediend die op een of andere manier de rechten van de LGBTQ-gemeenschap beperken. Dat blijkt uit cijfers die de non-profit organisatie American Civil Liberties Union  (ACLU) bekend maakte.

  De organisatie lanceerde eerder deze maand zijn dashboard waarop per staat de vooruitgang van de  ingediende wetsvoorstellen die betrekking hebben op de rechten van LGBTQ-personen gevolgd kan worden. De wetten worden gecategoriseerd.

  Vorig jaar werd een recordaantal van 278 wetsvoorstellen ingediend die op één of andere manier de rechten van de LGBTQ-gemeenschap moesten beperken. Uiteindelijk werden er daarvan twintig goedgekeurd. Zo streed het ACLU tegen wetten die de toegang tot genderbevestigende gezondheidszorg beperkten, die het onmogelijk moesten maken dat de identiteitsdocumenten van transpersonen werden aangepast of die transpersonen de toegang tot de faciliteiten op hun school beperken.

  Het dashboard van ACLU vind je hier.

  Lees meer
 • Today in Queer History: 27 januari 1985

  Today in Queer History: 27 januari 1985

  Eric Radford (°27 januari 1985) is een Canadese tweevoudige wereldkampioen kunstschaatsen (2015+2016), Olympier en zevenvoudig Canadees kampioen (2012 tot 2018). Hij is ook de eerste openlijke homoseksuele man die een gouden medaille won op de Olympische winterspelen (2018). Tijdens een interview voor Outsports in 2014 kwam hij uit de kast als homo en werd zo de eerste nog actieve kunstschaatser die tijdens het hoogtepunt van zijn carrière uit de kast kwam. In 2015 won hij samen met zijn schaatspartner Meagan Duhamel een gouden medaille op het Wereldkampioenschap Kunstschaatsen. Daarmee werd hij ook de eerste openlijke homo die op het wereldkampioenschap een medaille won. Hij is ook een ambassadeur voor het #Oneteam initiatief van het Canadese Olympische comité dat homofobie in de sport bestrijdt. In juni 2018, op de dag dat er voor de tweede keer een gaypride doorging in het district Red Lake werd de straat waar hij opgroeide in zijn thuisstad Balmertown vernoemd naar hem.

  Lees hier wat er nog allemaal op 27 januari gebeurde.

  foto:David W. Carmichael - davecskatingphoto.com

  Lees meer
 • Today in Queer History: 26 januari 2011

  De Oegandese LGBT-activist en mede-oprichter van de organisatie Sexual Minorities Uganda, David Kato wordt in zijn appartement net buiten de hoofdstad Kampala vermoord. Hij wordt gezien als de vader van de Oegandese homo-rechtenbeweging.  De naam van Kato stond op de lijst van bekende homo's die het Oegandese roddelblad Rolling Stone in 2010 publiceerde. In het bijhorende artikel riep het blad toen op alle homoseksuelen te vermoorden. Hij werd vermoord kort nadat hij een rechtszaak tegen het blad gewonnen had. David Kato overleed toen hij naar het ziekenhuis werd gebracht. De moord op Kato werd wereldwijd veroordeeld.

  Dit gebeurde er nog allemaal op 26 januari.

  Foto:Wapinduzi Productions

  Lees meer
 • Today in Queer History: 25 januari 2018

  Maud Vanhauwaert (°15 januari 1984) wordt voor twee jaar benoemd als stadsdichter in Antwerpen. Vanhauwaert volgt in de voetsporen van Tom Lanoye, Ramsey Nasr, Bart Moeyaert, Joke van Leeuwen, Peter Holvoet-Hanssen, Bernard Dewulf, Stijn Vranken en Maarten Inghels.

  Bij het grote publiek is Maud Vanhauwaert vooral bekend als dichteres in 'Iedereen beroemd’. Voor haar poëziedebuut ‘Ik ben mogelijk’ (2011, uitgeverij Querido) kreeg ze de Vrouw Debuut Prijs, voor haar bundel ‘Wij zijn evenwijdig_’ (2014, Querido) de Hughues C. Pernathprijs en de Publieksprijs van de Herman De Coninck- wedstrijd. Ze was ook verschillende keren te gast tijdens het Antwerp Queer Arts Festival.

  Lees hier wat er nog allemaal gebeurde op 25 januari.

  Foto: Website Maud Vanhauwaert

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste