Laatste nieuws

 • Xavier Taveirne presenteert vernieuwd laatavond journaal

  Xavier Taveirne wordt samen met Goedele Wachters het gezicht van de laatste nieuwsuitzending op Eén. Vanaf maandag 19 april start VRT NWS met een nieuw laat journaal op die zender.

  Het vernieuwde late journaal - of kortweg Laat- zal voortaan wat meer tijd nemen om het nieuws te brengen en uit te leggen. Een aantal nieuwsverhalen worden uitgelicht en zullen door gasten in de studio of via live-verbinding uitgelegd worden.

  VRT NWS zet op die manier in op een versterking van zijn laatavond nieuwsmoment voor wie geen tijd had om Het journaal om 13 of 19 uur te volgen of wie bij het einde van de dag de belangrijkste nieuwsfeiten nog eens helder wil mee krijgen.

  Nieuws in beeld is het vertrekpunt van Het journaal en ook in Laat zal beeld een prominente rol hebben. De vernieuwde studio met drie schermen is de ideale plek om dat te doen. Die maakt het ook mogelijk om een avondsetting te creëren die past bij het uitzendmoment van het late journaal. Laat zal het nieuws van de dag brengen en uitleggen voor een breed publiek, maar zal niet inzetten op politieke duiding, analyse of opinie zoals we die kennen in onze programma's Terzake en De afspraak op Canvas.

  “Ik heb de mensen jaren wakker mogen maken met het nieuws op Radio 1", zo zegt Xavier Taveirne bij de presentatie van het nieuwe journaal. " Nu mag ik ook de nieuwsdag afsluiten op tv. De cirkel is rond. Ik ben ervan overtuigd dat we ’s avonds nog heel veel mensen kunnen bereiken die pas dan tijd hebben om tv te kijken.”

  “De wereld staat niet stil, er gebeurt ook ’s avonds nog heel wat en er valt altijd nog veel te vertellen over de nieuwsdag", zo vult Goedele Wachters aan.  "Ik kijk ernaar uit om in Laat gasten te ontvangen die uitleg kunnen geven bij wat er gebeurt rondom ons. Dat dat in een eigen avondsetting kan, is voor mij na 14 jaar achter de journaaldesk een fijne afwisseling. Ik hoop dan ook dat de kijkers zich bij Laat snel thuis zullen voelen.” 

  Het vernieuwde late journaal zal vanaf maandag 25 minuten duren en te zien zijn op weekdagen op Eén en op VRT NU. In het weekend blijft het huidige late journaal van 15 minuten behouden.

  Lees meer
 • Begin mei duidelijkheid of er een botenparade komt tijdens 25 jaar Amsterdam Pride

  Dit jaar viert de Amsterdamse Pride zijn vijfentwintigste verjaardag. Dat Pride Amsterdam doorgaat staat al vast, alleen de vorm moet nog worden bepaald. Over de botenparade zal begin mei een beslissing genomen worden. De organisatie doet nu reeds een oproep aan zowel professionele als amateurfotografen om betekenisvolle en iconische foto’s in te sturen die passen bij 25 jaar Pride Amsterdam. Met de inzendingen wordt op het Museumplein de openluchttentoonstelling ‘Celebrating Diversity’ gemaakt en een speciaal Pride fotoboek uitgebracht. 

  “Dit lustrumjaar wordt onder meer stilgestaan bij 25 jaar botenparade, 10 jaar Pride Walk, 20 jaar openstelling Burgerlijk Huwelijk en 30 jaar EuroPride. Samen met de eerste kranslegging op de Dam 50 jaar geleden, ter herdenking van de homovervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog en de oprichting van het COC in 1946 markeert dit de jarenlange strijd voor diversiteit in Amsterdam,” aldus Lucien Spee, directeur van Pride Amsterdam. “Het tussenjaar met de ‘corona-edition’ en TV- uitzendingen was een prima alternatief, maar iedereen hoopt dat we dit jaar wat meer kunnen. Het meest kansrijk zijn activiteiten in de buitenlucht en daarom toveren we het Museumplein om tot één grote tentoonstelling.”

  Iconische en betekenisvolle foto’s gezocht

  Rondom 25 jaar Pride Amsterdam zijn 25 thema’s uitgekozen waarin fotografen hun foto’s kunnen insturen. Deze worden vervolgens beoordeeld door een deskundige jury onder leiding van Cornald Maas. De beste beelden zullen in de tentoonstelling en het fotoboek worden opgenomen. Bovendien maken inzenders kans op een aantal speciale prijzen waaronder drie keer € 2500,-. Thema’s zijn onder meer ‘Statement Boten’ voor de beste deelnemers uit 25 jaar botenparade, ‘In memoriam’ voor overleden Pride iconen aan wie de herinnering en inzet voor de strijd levend moet blijven en er zijn categorieën voor de vele commissies en activiteiten voor de uiteenlopende doelgroepen van de LHBTIQ+ gemeenschap. Insturen kan tot 1 juni. Meer informatie is te vinden op www.pride.amsterdam/celebratingdiversity

  Wel of geen botenparade?

  De beslissing over het doorgaan van de botenparade wordt begin mei genomen. Voor de voorbereidingstijd is dit de laatst mogelijke datum. Directeur Lucien Spee: “Wij krijgen veel vragen en horen dat er in de gemeenschap grote zorgen zijn of de laatste editie ook direct de laatste botenparade is geweest. Dit komt waarschijnlijk doordat de gemeente Amsterdam volop bezig is met het aanpassen van het evenementenbeleid. Wij benadrukken deze mensen dat de botenparade immaterieel erfgoed is sinds 2019, dus we ook na corona gewoon terugkomen. Alleen of het al dit jaar veilig, verantwoord en coronaproof te doen is, kunnen we nu nog niet bepalen. Daarom is zichtbaarheid van de LHBTIQ+ gemeenschap dit jaar het uitgangspunt en gaan we er alles aan doen dit binnen de dan geldende spelregels te organiseren.” Zodra het besluit over de botenparade is genomen zal dit bekend worden gemaakt.

  Lees meer
 • Pedo-jagers die homo's in de val lokten veroordeeld tot dertig en veertig maanden gevangenisstraf

  De correctionele rechtbank van Dendermonde heeft vijf mannen tussen de 19 en 21 jaar veroordeeld tot gevangenisstraffen van dertig en veertig maanden, met probatieuitstel omdat ze vijf homo's op de carpoolparking aan de E17 in Waasmunster in de val lokten en beroofden. 

  In de zomer van 2020 lokten de vijf jonge daders meerdere mannen naar een bos onder het voorwendsel dat die mannen er een seksafspraak zouden hebben. In het bos bedreigden ze de mannen met een pistool totdat zij de codes van hun bankkaart verstrekten. Vervolgens haalden de daders geld af van de rekeningen van de mannen. Meerdere slachtoffers hadden uitgesproken verwondingen op hun gezicht en lichaam. Een van de slachtoffers werd zelfs vier uur lang gegijzeld in het bos aan de carpoolparking, een andere werd naar een schuur gebracht waar hij zich moest uitkleden.

  De advocaten van de jongens benadrukten in hun pleidooien dat de feiten niets te maken hadden met zogenaamde 'gaybashing'. De rechtbank verklaarde alle beklaagden over de hele lijn schuldig. Ze wees het argument van tafel dat één leider anderen onder druk had gezet om deel te nemen. Sommige daders namen deel uit geldnood. Anderen hadden schijnbaar geen motief. De rechtbank stelde vast dat de daders hun slachtoffers niet zozeer kozen uit haat, maar wel omdat ze ervan uitgingen dat deze slachtoffers de politie niet zouden durven verwittigen.

   Alle beklaagden hadden om een werkstraf gevraagd. De rechtbank ging daar niet op in, omdat de misdrijven die ze pleegden getuigen van een volstrekt verstoord normbesef. Om herhaling in de toekomst te vermijden, achtte de rechtbank het noodzakelijk dat deze beklaagden zouden worden opgevolgd en begeleid. Daarom kregen de beklaagden een zware celstraf opgelegd, maar wel volledig onder voorwaarden. Zo moeten ze onder meer het vormingsproject ‘slachtoffer in beeld’, en een kijkstage volgen bij een organisatie die zich inzet voor slachtoffers van geweldsmisdrijven. Zij worden op burgerlijk gebied ook tot schadevergoeding veroordeeld.

   

  Lees meer
 • Ook dit jaar geen Gentse Feesten

  Voor het tweede jaar op rij worden de Gentse Feesten uitgesteld. De Stad Gent ziet zich hiertoe genoodzaakt. Niettemin mikt de Stad nog steeds op een zomer en najaar vol activiteiten. Om dat mogelijk te maken, komt er meer geld in het knaldrangfonds. "Iedereen in onzekerheid laten en de Gentse Feesten uitstellen naar een onbepaalde datum is geen werkbare oplossing, noch voor de organisatoren, noch voor de stads- en veiligheidsdiensten", zo klinkt het bij het stadsbestuur. "Bovendien gaan de Gentse Feesten gepaard met een ware volkstoeloop. De Feesten bestrijken tien dagen lang de hele Gentse binnenstad en trekken vele honderdduizenden bezoekers die zich kriskras en zij aan zij door de straten bewegen naar verschillende locaties en podia. Begeleide en gecontroleerde publieksstromen, registratie van bezoekers, veilige afstand bewaren, crowdcontrol … en andere noodzakelijke voorzorgsmaatregelen zijn onmogelijk op een vrij toegankelijk en open stadsfestival. Het is ondenkbaar dat het coronavirus in de zomer voldoende bedwongen is om een dergelijk massa-evenement zoals de Gentse Feesten te laten doorgaan."

  "Voor het tweede jaar op rij geen Gentse Feesten, dat doet erg pijn aan ons Gents hart", zo laat burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) weten. "Het was een moeilijke maar noodzakelijke beslissing. Organisatoren hebben die duidelijkheid nu nodig om alternatieven uit te werken. We gaan hen daarin sterk ondersteunen en alles op alles zetten om de Gentenaars een mooie zomer te bezorgen, binnen wat kan en mag."

  Ook schepen van Feesten en Evenementen, Annelies Storms (Vooruit) sluit zich daarbij aan. "Met pijn in het hart moet ik als feestenburgemeester de Gentse Feesten voor de tweede keer op rij annuleren. Een harde en moeilijke beslissing. Maar dat betekent niet dat er deze zomer geen activiteiten en evenementen plaatsvinden. We staan met ons knaldrangfonds klaar om organisatoren financieel en logistiek te ondersteunen. Zodra het kan, gaan we knallen."

   

  Extra ondersteuning voor organisatoren

  De pleinorganisatoren kunnen tot maximaal 30 procent van hun basissubsidie aanvragen om de brug te maken naar volgend jaar en om de lopende kosten te dekken. Daarnaast is er ook het Knaldrangfonds dat de Stad in het leven heeft geroepen om evenementen in de zomer en het najaar te ondersteunen. Daar was reeds 250.000 euro in voorzien, nu komen de vrijgekomen middelen van de Gentse Feesten en eerder afgelaste stadskermissen en wijkfestivals ook in dat fonds terecht. Op die manier komt er één miljoen euro vrij. Dat geeft Gentse organisatoren stadsbreed zekerheid en biedt hen voldoende tijd en ruimte om in de zomer én in het najaar kwalitatieve en coronaveilige evenementen te organiseren.

  De Stad engageert zich om in nauwe samenwerking met alle betrokken diensten en de evenementensector tot een zeer divers aanbod te komen. Op die manier kunnen Gentenaars deze zomer en in het najaar van heel wat activiteiten en evenementen genieten, binnen de maatregelen die dan gelden.

  Lees meer
 • Moord Beveren: Antwerpse verdachte moet maand langer in gesloten instelling blijven

  De 17-jarige uit Antwerpen die verdacht wordt van de moord op de 42-jarige David P. in Beveren moet een maand langer in de gesloten instelling van Everberg blijven. Dat heeft de jeugdrechter in Antwerpen beslist. De twee andere minderjarige verdachten verschijnen woensdag voor de jeugdrechter in Dendermonde, zegt het parket Oost-Vlaanderen.
   

  Het lichaam van David P. uit Sint-Niklaas werd op zaterdag 6 maart gevonden in een park in Beveren. De man was zwaar toegetakeld en alles wees erop dat hij met geweld om het leven gebracht werd. Het slachtoffer werd via de datingapp Grindr naar het park gelokt door de drie minderjarige verdachten. Na de feiten gaven een 17-jarige uit Antwerpen, een 17-jarige uit Verrebroek en een 16-jarige uit Kieldrecht zich aan bij de politie. De jeugdrechters in Antwerpen en Dendermonde beslisten daarop om hen in het GFC (gesloten federaal centrum) De Grubbe in Everberg te plaatsen. 

  Die  beslissing om te plaatsen in Everberg moet na een maand opnieuw bevestigd worden, en dat deed de jeugdrechter in Antwerpen voor de Antwerpse verdachte. De beslissing van de jeugdrechter in Dendermonde voor de twee andere verdachten valt volgens het parket Oost-Vlaanderen pas woensdag.

  Lees ook:

  Moord Beveren: Beveren gaat moord op David P. herdenken met regenboogbanken aan scholen en in park

  Moord Beveren: Familie vraagt om seriniteit

  Moord Beveren: Regenboogvlaggen duiken op aan overheidsgebouwen in het hele land

   

  Bron: Belga

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste