Laatste nieuws

 • Pride informatiecentrum in Belgrado voor de achttiende keer beklad

  Onbekende daders hebben in de nacht van 26 op 27 mei rode verf gegooid op de etalage van het Pride Informatiecentrum in Belgrado. Het is reeds de achttiende keer dat het informatiecentrum het slachtoffer is van vandalen. De politie is ingelicht en er wordt met spoed gevraagd om de daders te vervolgen voor vandalisme. 

  Het Pride-informatiecentrum deelde het nieuws van het vandalisme op hun Twitter-acount.

  "Het is belangrijk om te benadrukken dat van de achttien aanvallen op het Pride Informatiecentrum de politie slechts twee zaken heeft opgelost, waarbij de daders werden gestraft. Dit roept grote zorgen op, zeker gezien de recente tragische gebeurtenissen die wijzen op een toenemende haat, geweld en intolerantie in Servië", zo staat er te lezen. Vorig jaar werd de EuroPride in Belgrado reeds afgelast en was er heel wat fysiek geweld op activisten en deelnemers die toch naar de Servische hoofdstad.

  Foto: Belgrado Pride

  Lees meer
 • Priscilla, Queen of the desert, komt opnieuw naar Antwerpen

  Goed nieuws voor iedereen die begin dit jaar de musical 'Priscilla, Queen of the desert' in de Antwerpse Arenbergschouwburg heeft gemist. De muzikale reis van drie vrienden in een mankele bus doorheen de Australische woestijn wordt volgend jaar hernomen.

  ‘Zeven voorstellingen in een zo goed als uitverkocht Arenberg smaakten naar meer, zeker bij het zien van de reacties van het publiek", zo laat regisseur en producent Niels de Valk weten. "De zaal ontplofte zowat bij de start van elke voorstelling. Omdat we aanvoelden dat de Priscilla bus nog wat extra kilometers kon rijden, hebben we snel besloten om de musical in januari 2024 terug in Arenberg op te voeren. Met dezelfde cast, live orkest en alle uitbundige kostuums.’

  De musical, gebaseerd op de cultfilm uit 1994, vertelt het verhaal van drie vrienden die in een bus de Australische woestijn doorkruisen om op hun eindbestemming een dragshow op te voeren. Niet alleen wordt hun vriendschap herhaaldelijke keren op de proef gesteld, ze worden tijdens hun reis ook met een aantal pittige uitdagingen geconfronteerd.

  Deze ‘feelgood’ musical is gelardeerd met bekende pophits uit de jaren ’80 en ’90 zoals ‘I Will Survive’, ‘Finally’ en ‘Go West’ en kende een groot internationaal succes met versies op West End en Broadway. 

  InTeam Producties bracht ‘Priscilla, Queen of the Desert’ voor het eerst in België. Na het succes van de eerste run in Antwerpen, wordt er dus een vervolg aangebreid. 

  De ticketverkoop is van start gegaan met een ‘Early Bird’ korting tot en met 1 juni.

  Lees meer
 • Orry Van de Wauwer trekt lijst CD&V Antwerpen

  Orry Van de Wauwer gaat bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen de lijst in Antwerpen trekken voor de cd&v. Dat besliste het Antwerpse partijbestuur dinsdagavond in aanwezigheid van nationaal voorzitter Sammy Mahdi en minister Annelies Verlinden. Van de Wauwer wil inzetten op het versterken van de districten en het verbeteren van de dienstverlening. “Ik wil een stadsbestuur dat meer respect heeft voor alle inwoners”, zegt Van de Wauwer.

  Orry Van de Wauwer (35j) is sinds 2017 parlementslid voor cd&v in het Vlaams Parlement. Daar volgt hij de domeinen Cultuur, Gelijke Kansen, Buitenlands beleid en Mobiliteit op. Ook de Antwerpse dossiers in het parlement volgt hij op de voet op. Daarnaast is Van de Wauwer ook voorzitter van het cd&v-regenboognetwerk dat opkomt voor de rechten van LGBTQIA+. Van de Wauwer is geboren in Antwerpen en hij studeerde er politieke wetenschappen aan de UAntwerpen. Hij kwam als opvolger in het Vlaams Parlement toen Caroline Bastiaens Philip Heylen opvolgde als schepen van Cultuur en daarom ontslag nam uit het Vlaams Parlement. “Een voltijds mandaat vereist voltijdse inzet",meent  Van de Wauwer: "Dat heb ik altijd belangrijk gevonden en gerespecteerd. Ik ben ook in het Vlaams Parlement gekomen in 2017, nadat Caroline Bastiaens schepen van Cultuur werd. Wij vinden een schepenambt in Antwerpen en parlementslid beide een voltijdse job die voltijdse inzet vereist. Dit uit respect voor de Antwerpenaar die we in dat mandaat mogen vertegenwoordigen. Dat was een bewuste keuze en zal ik ook doortrekken.”

  “Ik ben enorm fier om Antwerpenaar te zijn, maar de stad staat ook voor gigantische uitdagingen, vooral op vlak van (kinder)armoede, veiligheid en leefbaarheid in alle delen van de stad”, zo zegt Orry Van de Wauwer:. “Een partij als de onze wil daar antwoorden op bieden zonder iemand los te laten. Voor de uitwerking van ons verkiezingsprogramma willen we echter niet enkel onze leden betrekken. Antwerpen en haar districten kent honderden burgerbewegingen en middenveldorganisaties, die allemaal onze stad nog beter willen maken. Ook zij kunnen relevante input aanreiken, en wie weet zelf mee uitdragen op onze lijst.”

  Van de Wauwer trekt met gezonde ambitie voor de stad naar de gemeenteraadsverkiezingen: “Het zal absoluut een uitdaging zijn, maar eentje die ik met veel goesting aanga. De Antwerpenaar verdient dat. En dan bedoel ik ook alle Antwerpenaren. De rol van cd&v is in Antwerpen niet uitgespeeld, integendeel. Als je een opsomming maakt van de uitdagingen waar de stad voor staat dan zijn er heel wat christendemocratische antwoorden op te bieden. De afgelopen jaren hebben onze raadsleden in de gemeenteraad (Nahima Lanjri, Sam Voeten en Caroline Bastiaens) en de districten dat al dikwijls getoond met constructieve voorstellen en het aanreiken van alternatieven op het huidige stedelijke beleid.”

  Foto: CD&V Antwerpen

  Lees meer
 • Maud Vanhauwaert wordt nieuwe huisschrijver van KU Leuven

  Schrijver en performer Maud Vanhauwaert is de nieuwe writer-in-residence van KU Leuven voor het academiejaar 2023-2024. Ze treedt daarmee in de voetsporen van Bart Moeyaert, Annelies Verbeke en Saskia De Coster. Als huisschrijver van de universiteit zal Vanhauwaert onder meer een vak ‘creatief schrijven’ doceren, maar ook een poëzieparcours cureren in het kader van 600 jaar KU Leuven.

  “Maud Vanhauwaert probeert steeds opnieuw het genre van de poëzie op verschillende manieren open te breken en toegankelijker te maken”, zo laat Liesbet Heyvaert, decaan van de Faculteit Letteren van de KU Leuven weten. Ze bereikt op die manier nieuwe lezers en legt nieuwe kruisverbanden met andere kunsten en wetenschappen. Ze staat met haar literatuur in de wereld. Dat maakt haar bij uitstek geschikt om een poëzieparcours te cureren – een zelfs in internationaal perspectief redelijk unieke opdracht voor een writer-in-residence – in dialoog met kunst en wetenschap. Voor KU Leuven 2025, maar met een duurzame voetafdruk op de universitaire ruimte voor de volgende 600 jaar.”

  Maud Vanhauwaert doceert op dit moment verschillende schrijfvakken aan het Conservatorium van Antwerpen en zal als writer-in-residence een vak creatief schrijven doceren aan de Faculteit Letteren van KU Leuven. Het vak staat open voor masterstudenten van alle opleidingen. Op basis van een motivatiebrief worden vijftien studenten geselecteerd, die een semester lang met de auteur aan de slag gaan.

  “Ik studeerde zelf ooit aan de KU Leuven en ik vind het heel bijzonder dat ik er nu als docent aan de slag mag gaan. In mijn eigen studieparcours stond ik altijd in spagaat, met mijn ene been in de academische wereld, met mijn andere in de artistieke. Het was een uitdaging om daarin te zoeken naar balans. Ik juich het dan ook heel erg toe dat de universiteit aandacht wil besteden aan creatief schrijven. Op die manier wordt het geforceerde schisma tussen de wetenschap en de kunst gedicht. Ik ben ervan overtuigd dat hieruit heel veel interessante schrijvers zullen opstaan.”

  Maud zal als huisschrijver ook een poëzieparcours cureren in het kader van 600 jaar KU Leuven. Een aantal van die gedichten zullen duurzaam in het Leuvens stads- en universiteitslandschap gerealiseerd worden.

  In september 2023  verschijnt ook de eerste roman van  Vanhauwaert. "Het wordt een roman met daarin een laag poëzie. Er komt een speciale editie met Japanse binding. Je zal het boek moeten openscheuren om het verhaal te kunnen lezen. Het wordt mijn proza-debuut, maar door die ietwat bijzondere vorm past het boek wel bij mijn vorige werk. Ik probeer altijd een huwelijk te arrangeren tussen inhoud en vorm.”

  Foto: Wikimedia/Dirk Annemans

  Lees meer
 • Angèle komt uit de kast als panseksueel

  De Brusselse zangeres Angèle heeft tijdens een interviewprogramma op de Franse televisie bekend gemaakt dat ze panseksueel is. 

  De zangeres was zaterdag te gast in het France 2-programma ‘Les rencontres du papotin’ waarin mensen met een autismestoornis vragen kunnen stellen aan bekende personen. Een van de vragenstellers wilde weten of het klopt dat ze biseksueel is en of ze momenteel een vriend of vriendin heeft. ‘Ik heb geleerd om dat laatste geheim te houden’, antwoordde Angèle. ‘Maar ja, ik ben bi. Ik zou zelfs zeggen dat ik panseksueel ben. Ik kan verliefd worden op een jongen, een meisje, een non-binair of transgender persoon. Verliefd zijn, vlinders in de buik hebben, dat voelt voor mij hetzelfde. Of het nu met een meisje of jongen is.’

  Angèle werd in 2019 geout als biseksuele nadat een Frans roddelblad foto’s van haar publiceerde waarop ze te zien was met de Franse actrice Marie Papillon. In 2021 bevestigde ze in een documentaire op Netflix dat ze bi was.

  Foto:Wikimedia/Selbymay

  Lees meer
 • 150.000 deelnemers aan de Belgian and European pride

  Volgens de organisatie heb en zaterdag meer dan 150.000 mensen de Belgian and European Pride bijgewoond. De politie houdt het op 100.000 aanwezigen.

  Onder hen ook tal van politici. Zo spraken premier De  Croo (Open VLD) en Brussels staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels-Vooruit) voor de start van de Pride-optocht de menigte toe en droegen ze ook een tijd de regenboogvlag.

  Thema van dit jaar was ‘Protector the Protest’. De slogan werd dit jaar overgenomen van Amnesty International dat op internationaal niveau aandacht vraagt voor de rechten van de LGBTQ+ gemeenschap die steeds meer onder vuur komen te liggen.

  ‘In ons land heeft de LGBTI+ community bijna dezelfde rechten als iedereen maar die rechten kunnen ook terug afgenomen worden. Kijk maar wat er gebeurt in andere landen zoals Italië, Hongarije of Polen. Daar worden LGBTI+ rechten serieus ingeperkt en wordt protest onderdrukt. Ook in België zijn er tegenbewegingen die meer en meer aanhang krijgen. Om ervoor te zorgen dat het in België niet zover komt moeten we waakzaam blijven,’ zegt Eef Heylighen, woordvoerder van çavaria.

  Lees meer
 • Uittip: Belgian and European Pride

  Vandaag vindt Brussels Pride plaats in Brussel.  Onder de slogan 'Protect The Protest' wordt er dit jaar respect gevraagd voor de wereldwijde strijd voor gelijke rechten. Want opkomen voor je rechten is een basisrecht dat je niet in elk land kan uitoefenen en ook hier ligt dat nog al te vaak onder vuur.

  ‘In ons land heeft de LGBTI+ community bijna dezelfde rechten als iedereen maar die rechten kunnen ook terug afgenomen worden. Kijk maar wat er gebeurt in andere landen zoals Italië, Hongarije of Polen. Daar worden LGBTI+ rechten serieus ingeperkt en wordt protest onderdrukt. Ook in België zijn er tegenbewegingen die meer en meer aanhang krijgen. Om ervoor te zorgen dat het in België niet zover komt moeten we waakzaam blijven,’ zegt Eef Heylighen, woordvoerder van çavaria.

  Lees meer
 • IDAHOT: Meterslang regenboogtapijt verbindt de Belgische Kamer en Senaat

  Ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen homo en transfobie en de twintigste verjaardag van de openstelling van het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht werd de eretrap naar de Belgische Kamer en Senaat uitgerust met een metersbreed tapijt in de regenboogkleuren. Ook de Tondo, de loopbrug tussen het oude en nieuwe gebouw van de Kamer, wordt de komende weken uitgelicht met de regenboogkleuren.

  De eretrap werd tijdens een huldiging woensdagnamiddag onthuld in aanwezigheid van tal van kamerleden en senatoren. Onder meer de voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers Eliane Tillieux en de voorzitter van de Senaat  Stephanie D'Hose namen het woord. 

  Het homohuwelijk werd op 30 januari 2003 goedgekeurd in de Kamer. Pas een maand later zou de wet ook in het staatsblad verschijnen waardoor de eerste koppels op 13 juni 2003 konden trouwen.Omdat  Marion Huibrechts en Christel Verswyvelen van de procureur een vrijstelling kregen van de aankondigingsplicht konden ze een week eerder al als eerste lesbisch koppel in Kappelen.

   Foto's: De Kamer / Inge Verhelst 

  Lees meer
 • LGBTQ-gedenkteken in Brussel gevandaliseerd

  Op de Kolenmarkt in Brussel is het gedenkteken voor alle gemartelde homoseksuelen beklad met een anarchistisch opschrift.De roze driehoek met daarrond de tekst ‘Aan de homoseksuelen gemarteld of vermoord door de onverdraagzaamheid’ in drie talen hangt buiten aan de populaire LGBTQ+ cafe ‘Stammbar’. Het is niet de eerste keer dat de Stambar het slachtoffer wordt van vandalisme. Enkele weken terug werd er ook al ingebroken. Dat weekend was dat ook het geval in twee andere Brusselse LGBTQ- horecazaken.

  Op Facebook betreuren de zaakvoerders het vandalisme op het herdenkingsteken. “Dit monument heeft voor ons, als Stammbar, een speciale betekenis omdat het een aangrijpend moment in de geschiedenis symboliseert. Met zijn kenmerkende roze driehoek staat het als een plechtige herinnering aan de vervolging en het lijden van ontelbare LGBTQ+ individuen tijdens een donker hoofdstuk in ons collectieve verleden.”

  ‘Helaas is dit symbool van herdenking en inclusiviteit het doelwit geworden van vandalisme. Een "anarchistische" graffiti is op het monument geschilderd, waarmee de herinnering die het vertegenwoordigt bezoedeld wordt. Deze daad van vernieling is niet alleen een aanval op een fysieke structuur, maar ook een belediging voor de herinnering van degenen die slachtoffer zijn geworden, en een ontmoedigende herinnering dat vooroordelen en haat nog steeds voortbestaan.’

  Foto; Facebook/Stammbar

   

  Lees meer
 • Tom De Cock wordt Miss Cocky

  Ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Holebi en Transfobie heeft QMusic dj Tom De Cock een dragmakeover ondergaan. Op QMusic is woensdagavond van 19 tot 22 uur ook de ‘Love is Love 40’ te horen met Jana De Wilde, Tom De Cock en Naomi Vanderpoorten. In deze lijst worden veertig artiesten die het afgelopen jaar veel betekend hebben voor de LGBTQ+ community geëerd. Welke artiesten waren het voorbije jaar een gedroomde ambassadeur voor de rechten van holebi’s en transpersonen in de hele wereld? Wie waren de beste allies, de grootste voorbeelden, de voorvechters in binnen- en buitenland? Q-luisteraars kunnen vandaag tot 16u00 via de Q-app op hun favoriete LGBTQ+ vriendelijke artiesten stemmen. 

  De artiesten die volgens de Q-luisteraars in het afgelopen jaar het meest voor de LGBTQ+ gemeenschap betekend hebben, worden extra in de bloemetjes gezet met een award. Die gaat naar de hoogst genoteerde nationale en de hoogst genoteerde internationale artiest in de ‘Love is Love 40’.

  Bij QMusic kun je bekijken hoe de transformatie van Tom De Cock naar Miss Cocky verliep.

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste