Laatste nieuws

 • Nederland versoepelt opnieuw regels voor bloeddonatie bij homo en biseksuele mannen

  Nederlandse mannen die seks hebben met wisselende mannelijke contacten (MSM) mogen vanaf volgend jaar, zonder enige wachtperiode, zowel bloed als plasma geven. Dat is het gevolg van de nieuwe selectieregels die bloedbank Saquin gaat hanteren. Nu mogen seksueel actieve homo- en biseksuele mannen in Nederland alleen bloed doneren als ze langer dan een jaar een monogame relatie hebben of hun laatste seksuele contact langer dan vier maanden geleden was. Vanaf volgend jaar wordt er met een vragenlijst gewerkt die bepalend zal zijn bij het selecteren van bloed- en plasmadonoren.

  In 2015 versoepelde Nederland als één van de eerste landen in Europa de voorwaarden voor seksueel actieve homo- en biseksuele mannen om bloed te doneren. Tot dan toe mochten MSM helemaal geen bloed doneren. Vanaf 2015 mocht een mannelijke donor enkel bloed geven als hij in de vier maanden daarvoor geen seks had gehad.  Vorig jaar versoepelde Nederland opnieuw de regels en konden mannen die “een duurzame relatie” hadden zonder wachtperiode bloed geven. Ook wie vier maanden geen seks had, mocht dat doen.

  Sanquin voert bij iedereen die bloed doneert een bloedtest uit. Bij afwijkingen, bijvoorbeeld een infectieziekte, wordt het bloed niet gebruikt.

  Versoepeling

  Een nieuwe aanvullende vragenlijst moet vanaf volgend jaar bepalen of donoren een risicogedrag vertonen. Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) laat weten dat hij blij is met de koerswijziging.  "Ik ben blij dat individueel risicogedrag leidend wordt bij het donorselectiebeleid en niet iemands geaardheid”, zo tekende persbureau ANP op.

  Ook de LGBTQ-belangenvereniging COC is blij met de beslissing van de Nederlandse bloedbank. "De aanhouder wint", reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. "Niet met wie je seks hebt, maar of je veilige seks hebt moet bepalend zijn voor de vraag of je bloed mag doneren."Nederlandse mannen die seks met wisselende mannelijke contacten (MSM)  mogen vanaf volgend jaar, zonder enige wachtperiode, zowel bloed als plasma geven. Dat is het gevolg van de nieuwe selectieregels die bloedbank Saquin vanaf volgend jaar gaat hanteren. Nu mogen seksueel actieve homo- en biseksuele mannen in Nederland alleen bloed doneren als ze langer dan een jaar een monogame relatie hebben of hun laatste seksuele contact langer dan vier maanden geleden was. Vanaf volgend jaar wordt er met een vragenlijst gewerkt die bepalend zal zijn bij het selecteren van bloed- en plasmadonoren.

  Foto:  LuAnn Hunt // Unsplash

  Bron: ANP/NU.NL/COC Nederland

   

  Lees meer
 • 'Soldiers of Love' opgenomen in Eregallerij van Radio2

  “Soldiers of Love”, de hit waarmee Liliane Saint-Pierre in 1987 ons land vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival, is woensdag toegevoegd aan de Eregallerij van Radio 2. De zangeres uit Diest zingt ‘Soldiers of Love’ nog steeds tijdens elk optreden en het nummer is ook uitgegroeid tot het lijflied van de Belgische LGBTQ- gemeenschap. Het nummer stond reeds meerdere keren boven aan in de Homo Top 100.

  Dit jaar viert ‘Soldiers of Love’ dus zijn 35-ste verjaardag. Ze schreef het nummer helemaal zelf en haalde haar inspiratie ervoor uit het journaal.  "Ik zag vanuit mijn zetel hoe het één en al ellende was in de wereld”, zo zei Lilliane Saint-Pierre in een interview bij Radio2. "Een nieuwe dag, een nieuw schandaal": ik had mijn begin en ik was vertrokken", aldus de zangeres. "Daarna kwam "soldiers of love", en is de rest van het nummer eruit gerold. En helaas is het 35 jaar later nog actueel."

  ‘Soldiers of Love’ is overigens niet het enige nummer dat in de Eregallerij wordt opgenomen. Ook ‘Het kan niet zijn' van Will Tura is net als  Soulsister en Wouter Van Belle opgenomen in de prestigieuze lijst .

  Foto: VRT

   

  Lees meer
 • Voorzitter van LGBTQ-vereniging Tiszo opnieuw slachtoffer van homofoob geweld

  Dinsdagavond is Wim Raes, de voorzitter van de LGBTIQ-vereniging Tiszo het slachtoffer geworden van verbaal homofoob geweld in Sint-Niklaas. Drie jongeren bedreigde hem met de dood nadat een vriend van hem vertrok. In de kranten van het Mediahuis vertelt hij hoe hij zich in zijn eigen huis heeft moeten opsluiten met de deur op slot en de rolluiken naar beneden.

  Wim zat dinsdagavond samen met een vriend op zijn terras iets te drinken. Toen die vertrok kwamen drie jongeren met hoodies aan kabaal maken op zijn oprit. 

  “Ze begonnen me onmiddellijk uit te schelden. We maken u kapot! vuile homo! Ze dreigden zelfs het huis in brand te steken.”

  Wim kon naar binnen vluchten en van daar uit de politie en burgemeester van Sint-Niklaas,Lieven Dehandschutter, bellen. Na tien minuten gescheld en getier vertrokken de drie jongeren.

  De politie kwam massaal ter plaatse maar heeft de daders niet meer kunnen vatten. Wel is er nog een hele avond gepatrouilleerd in de buurt van de woning van Wim Raes en  is er een pv opgesteld. 

  Het is niet de eerste keer dat Wim Raes te maken krijgt met homofoob geweld. Vorig jaar werd hij op enkele dagen tijd twee keer belaagd.

  Lees ook: Voorzitter LGBT-vereniging van Sint-Niklaas twee keer slachtoffer van belaging

  Foto: Faceboek/Wim Raes

  Lees meer
 • Ook meer gevallen van LGBTQ discriminatie in Nederland

  Net als in ons land is ook in Nederland vorig jaar het aantal meldingen van geweld en discriminatie tegen LGBTIQ-personen opnieuw gestegen. 

  Het aantal meldingen en aangiften van anti-LHBTI discriminatie en geweld steeg van 2.336 in 2020 naar 2.471 in 2021. Dat blijkt uit het rapport Discriminatiecijfers in 2021 van politie, antidiscriminatiebureaus en het ministerie van BZK.

  Een derde van de door de politie geregistreerde discriminatie-incidenten houdt verband met de discriminatiegrond seksuele gerichtheid. De politie-registraties spelen zich vaker dan gemiddeld af in het agressievere spectrum van de verschillende discriminatiewijzen. LGBTI personen krijgen vooral te maken met schelden, en schelden in combinatie met geweld. Ook is er sprake van bedreiging, vijandige bejegening, vernieling, pesten en bespugen.

  Bijna 1 op de 5 meldingen op grond van geslacht bij antidiscriminatievoorzieningen gaat over discriminatie van transgender personen. In de meeste gevallen is sprake van vijandige bejegening, zoals het niet gebruiken van een nadrukkelijk verzochte aanspreekvorm. Ook bij de politie hadden de meeste geregistreerde meldingen en incidenten op grond van geslacht betrekking op transgender personen, waarbij het vaak gaat om belediging, bedreiging en geweld.

  De Nederlandse LGBTIQ-belangenorganisatie COC pleit in een brief aan minister Dilan Yeşilgöz voor maatregelen. De organisatie wil onder meer discriminatierechercheurs bij de politie-eenheden in heel Nederland, hogere wettelijke straffen bij discriminerend geweld en meer geld voor de politieteams van Roze in Blauw. Om geweld te voorkómen moet er volgens COC meer en betere aandacht komen voor acceptatie op school.

  Bron: Landelijk rapport Discriminatiecijfers 2021 & COC

  Foto: Sydney Sims // Unsplash

  Lees ook:IDAHOT: UNIA opende 176 dossiers over discriminatie, haatspraak of haatmisdrijven tegen holebi's en transgenders

  Lees meer
 • Trainbow viert vijfde verjaardag

  Vandaag viert Trainbow, een groep LGBTQI+ sympathisanten van NMBS, Infrabel en HR Rail, zijn vijfde verjaardag. Dat gebeurt in het bijzijn van de drie CEO’s. 

  Oprichting

  De oprichting van de vereniging was allesbehalve een sinecure. Trainbow Belgium heeft moeilijkheden ondervonden om zich intern bekend te maken bij het spoorwegpersoneel en om bij haar opstart medewerking te verkrijgen van het toenmalig management. Het team moest de mouwen opstropen en steun vinden. Vandaag is de vereniging geëvolueerd en werkt zij nauw samen met de directie van de spoorwegmaatschappijen. De doelstelling blijft dezelfde: het welzijn op het werk bevorderen van LGBTQI+ personeelsleden van de Belgische spoorwegen. 

  Ook op internationaal vlak is Trainbow actief: samen met gelijkaardige diversiteitsnetwerken binnen spoorbedrijven in Duitsland, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland hebben ze zich verenigd om Trainbow Europe te vormen. In 2019 bood een bijeenkomst in Brussel de gelegenheid om ervaringen en ‘best practices’ uit te wisselen. 

  Acties ter bevordering van integratie 

  Opleiding, hulpmiddelen, sensibilisering en nog veel meer. In vijf jaar tijd zijn veel initiatieven genomen om holebifobie en transfobie te bestrijden en het personeel bewust te maken dat discriminatie in verband met seksuele geaardheid of genderidentiteit niet aanvaardbaar is. Trainbow Belgium heeft ook heel wat mensen gesteund: sommige bestuursleden zijn vertrouwenspersonen geworden tot wie LGBTQI-collega’s zich kunnen wenden in geval van problemen of discriminatie. Deze acties en de expertise van de actieve leden van de vereniging hebben het mogelijk gemaakt om constructief samen te werken met de NMBS, Infrabel en HR Rail en om het veranderingsbeleid voor een cultuur van diversiteit en inclusie te ondersteunen. 

  In 2017 vroeg een transgender persoon, die binnen de NMBS werkte, aan Trainbow om haar te helpen met haar transitie. In die tijd waren er geen richtlijnen voor. Zo was de wijziging van het e-mailadres afhankelijk van de officiële naamswijziging bij de gemeente, hoewel er geen juridisch verband bestond. Vervolgens werd er werk gemaakt van duidelijke richtlijnen en een advieshandleiding om dergelijk gedeelte van een transitie vlotter te laten verlopen. Ook Infrabel werkt momenteel aan een transitiegids voor zowel personeelsleden als leidinggevenden. “Een indrukwekkende ommekeer in 5 jaar tijd", zegt Ramses Noffels, voorzitter van Trainbow Belgium. 

  Een drastische verandering 

  Uit angst voor negatieve gevolgen voor hun carrière komen sommige LGBT-personen niet openlijk uit voor hun geaardheid of vermijden zij lastige vragen. En toch is het belangrijk om uit de kast te kunnen komen, want een medewerker die zichzelf kan zijn op de werkplek, boekt ook betere resultaten in de job. Vandaag is een lange weg afgelegd en de spoorwegen zetten zich nu in voor tolerantie en openheid. Deze aanpak maakt het mogelijk de diversiteit en tolerantie tussen de spoorwegcollega’s te bevorderen. 

  Zolang verschillende uitingen van genderidentiteit of seksuele geaardheid niet als normaal worden beschouwd, zal Trainbow Belgium blijven bestaan. Vandaag willen de Belgische spoorwegen een afspiegeling zijn van de maatschappij en hun reizigers. Acties ten voordele van diversiteit en inclusie staan centraal in de strategie van de 3 bedrijven, een verandering waar Trainbow Belgium zeker aan heeft bijgedragen. Op naar de volgende 5 jaar!

  Foto: Archief Gaylive

  Lees meer
 • Rainbow Ambassadeurs lanceren manifest dat situatie van LGBTQ-senioren moet verbeteren.

  De Rainbow Ambassadors, een vereniging  die opkomt voor LGBTQI-senioren, heeft een manifest gelanceerd met vijf eisen die de zichtbaarheid van de groep en hun situatie moet verbeteren. Een zestigtal bedrijven, organisaties en individuen hebben het manifest reeds ondertekend. Naast de lancering van het manifest kondigde de groep ook aan dat ze ook nationaal actief worden. 

  LGBTQI-senioren vormen nog te vaak een onzichtbare groep in de samenleving en net daarom stelden de Rainbow Ambassadeurs hun manifest op. “We merken dat ze vaak terug in de kast kruipen als ze in een woonzorgcentrum terecht komen”, zo verduidelijkt Hilde de Greef bij de lancering. “Ze durven dan vaak niet zeggen dat ze homo of lesbisch zijn omdat ze schrik hebben van de reactie van  hun medebewoners.”

  “Het  manifest is belangrijk voor ons omdat we enerzijds aan de overheid willen duidelijk maken dat we bestaan en dat er nog veel gedaan moet worden. Onze belangrijkste eis is een referentiepersoon te hebben binnen de centra. We vinden het belangrijk dat  we een persoon hebben binnen de verschillende diensten en zorgcentrums waar vooral senioren zijn, die erkend wordt door de gemeenschap en overheid en die zich mag vrijmaken om zich bij de gemeenschap bezig te houden met al wat met LGBTQ-problematiek is. Als die persoon dan ook nog een vergoeding krijgt dat zou super zijn.”

  In Brussel hebben de Rainbow Ambassadeurs al zo een referentiepersoon gekregen op gewestelijk vlak. Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Sarah Schlitz kondigde ook aan dat er in de beleidsplannen op federaal niveau ook zo een referentiepersoon komt.  Op die manier zou deze maatregel ook doorsijpelen naar het lokale niveau en moeten woonzorgcentra het ook opnemen in hun werking. 

  Nationale werking

  De Rainbow Ambassadeurs kondigden ook aan dat ze landelijk actief worden. “Hier in Brussel wilden we een nieuwe groep oprichten en we waren van mening dat we het warm water niet opnieuw moesten uitvinden omdat er regionaal al enkele groepen actief waren. We zijn gaan kijken wat er reeds bestond in Belgie en zijn dan snel gestoten op de groep in Antwerpen en we hebben gewoon copy-paste gedaan. Samen met Antwerpen een vzw opgericht en zijn we gaan kijken in andere steden.” 

  Dit zijn de vijf eisen die in het manifest staan: 

  1: Het mentaal en fysiek welzijn van LGBTQI+senioren is een fundamenteel mensenrecht. De Vlaamse en Federale Overheden moeten, elk op hun niveau, een werkbaar kader creëren voor de praktische implementatie hiervan.

  2: Een non-discriminatieclausule met specifieke vermelding van deze doelgroep dient vermeld te worden in alle instellingen van de ouderenzorg en vervolgens gecontroleerd en gerapporteerd worden bij inbreuken door de verantwoordelijke inspecties.

  3: Aan iedereen die zich bezig houdt met senioren (artsen, zorgpersoneel) en anderen moet voldoende en aangepaste vorming gegeven worden om de specifieke problematiek rond LGBTQI+ senioren te begrijpen. Dit is noodzakelijk om de nodige handvatten te leren kennen, hoe hiermee om te gaan, deze doelgroep beter te integreren en eventuele discriminatie te bestrijden.

  4: Woonzorgcentra, dienstencentra, thuishulp, rusthuizen en andere zouden best een referentiepersoon aanduiden die extra vorming kan volgen rond de specifieke behoeften van LGBTQI+senioren om zo de doorstroom van informatie naar de basis te verzekeren en de nodige vorming te voorzien. Deze persoon kan ook in vertrouwen genomen worden om LGBTQI+senioren, familie en medewerkers te ondersteunen en begeleiden

  5: De nodige budgetten moeten structureel voorzien worden om deze kentering te realiseren

  Lees meer
 • Gezin na afloop van de Belgian Pride aangevallen

  Na afloop van de Belgian Pride is een gezin dat de pride had bijgewoond aangevallen in Sint-Jans-Molenbeek. Dat blijkt uit een post op Instagram met foto’s van de opgelopen verwondingen van Larisa Busard  (@___.brdlaa ). In de begeleidende tekst schrijft ze dat ze samen met haar transgender en homoseksuele broertje en haar moeder de pride in het centrum van Brussel hadden bijgewoond. Rond 8 uur ’s avonds liepen ze terug naar hun auto die geparkeerd stond in Sint-Jans-Molenbeek. Onderweg werden ze met plastieken flessen bekogeld werden door drie jongeren.

  “Ze zeiden  dat er hier geen plaats is voor ons en dat we maar een stelletje dikke hoeren waren.” Het gezin probeerde de jongeren te kalmeren maar die werden daarop nog gewelddadiger. De regenboogvlag die de 13-jarige jongen bij had werd in brand gestoken en daarbij liep bij  brandwonden. Ook zijn moeder kreeg verschillende slagen in het gezicht en op haar lichaam, en ook Brussard zelf werd geslagen. ­

  Op een gegeven moment werd het gezin omringd en bedreigd door verschillende mannen. Pas toen enkele vrouwen en jonge mannen zich in een cirkel rond het gezin vormde stopte het geweld. 

  Het gezin kon ontzet worden toen enkele vrouwen en jonge mannen in de buurt een cirkel rond de slachtoffers vormden. De politie kwam ter plekke en kon de slachtoffers veilig wegbrengen. Drie jongeren waarvan vermoedt wordt dat ze achter de aanval zaten werden gearresteerd.  Het gezin bracht de avond op het politiebureau door. De zaak is nu doorgestuurd naar het parket. 

   

  Lees meer
 • Achttien maanden met uitstel voor twintiger die homo wilde oplichten

  Een 22-jarige man uit Velm (bij Sint-Truiden) die een 72-jarige homo probeerde geld afhandig te maken op een afspraakje, heeft hiervoor een gevangenisstraf van achttien maanden met uitstel gekregen. 

  De twintiger had zich op de chatsite Bullchat als sekswerker uitgegeven en had op die manier op 27 mei 2019 een afspraakje gemaakt met de tweeënzeventigjarige man uit Bilzen. Nadat ze beiden verschillende berichten heen en weer hadden gestuurd had de twintiger met de zeventiger afgesproken in Bilzen. Die ontmoeting liep echter verkeerd uit. De twintiger was enkel op het geld van zijn slachtoffer uit en was samen met een vriend met een baseball bat naar Bilzen getrokken. De zeventigjarige man kreeg te horen dat hij eerst moest betalen voor hij aan zijn trekken kwam. Toen hij dat weigerde werd hij door de beide jongens bedreigd met de baseball bat. Om hun woorden kracht bij te zetten sloegen ze een ruit van zijn auto stuk. De geschrokken man kon de beide jongens ervan overtuigen dat zijn portefeuille in zijn auto lag en dat hij die wilde pakken. Toen de jongens hem even uit het oog verloren zette de zeventiger het op een lopen en belde hij aan bij een huis in de buurt waar hij nog licht zag branden..

  De twintiger kon aan de hand van zijn telefoonnummer geïdentificeerd worden. Tijdens een fotoconfrontatie kon het slachtoffer ook zijn vriend identificeren. De beide jongeren kregen de kans om de zaak in strafbemiddeling te regelen. Als ze een cursus zouden volgen en de schade aan de auto van de zeventiger zouden vergoeden moesten ze niet voor de Tongerse strafrechter verschijnen. De twintiger uit Velm kwam echter, in tegenstelling tot zijn vriend, niet opdagen bij de justitieassistent en moest zich daarom vorige maand voor de Tongerse strafrechter komen verantwoorden. Aan het slachtoffer moet hij ook nog een schadevergoeding van 328 euro betalen voor de gebroken autoruit.

   

  Lees meer
 • Bezoeker Belgian Pride gestoken met een injectienaald

  Tijdens de Belgian Pride van afgelopen zaterdag in Brussel is minstens één bezoeker gestoken geweest met een injectienaald. Dat laat de organisatie weten in een persbericht. Het  is niet meteen duidelijk of daarbij ook drugs zijn toegediend. 

  Tussen de 100.000 en 120.000 feestvierders bezochten zaterdag de Belgian Pride. Het hoogtepunt lag rond de Kunstberg maar ook in de rest van de stad waren er tot in de late uren allerlei feesten voorzien. De laatste paar maanden worden er steeds meer gevallen van needle spiking gerapporteerd. Het fenomeen waarbij nietsvermoedende feestvierders met een naald geprikt worden en soms ook gedrogeerd worden werd eerder reeds in Frankrijk, Nederland en Groot-Brittannië gerapporteerd. Dit weekend raakten ook 14 supporters onwel toen ze op deze manier gedrogeerd werden tijdens de voetbalwedstrijd  KV Mechelen-Racing Genk.

  In het korte persbericht roept de organisatie van de Belgian Pride iedereen op die slachtoffer was van needle spiking om zich bij het dichtstbijzijnde ziekenhuis te melden en klacht neer te leggen bij de politie.

  Lees meer
 • Transvrouw slachtoffer van bedreigingen in Tienen

  Zaterdagavond omstreeks half vijf ’s avonds heeft een dronken man een transvrouw bedreigd en lastig gevallen aan het station van Tienen. “Jij moet de bak invliegen. Jij bent geen vrouw”, zo bedreigde de dronken man Moniek Amen die het voorval kon filmen. Moniek deed haar verhaal bij de collega’s van ROB TV.

  Moniek zat rond halfvijf aan het station van Tienen toen de man haar begon te bedreigen. “Hij zei omdat ik trans was dat ik zelfmoord moest plegen. Hij ging mij een mes geven en dat ik achter het station moest gaan en mij de keel oversnijden. Hij ging me oppakken en wou vechten van man tot man.” De man zei ook dat hij haar ook achter de trein zou smijten.

  De man, die op de beelden te zien is met een aantal blikjes bier rond hem, bedreigde ook een meisje dat met een regenboogvlag uit het station kwam.

  Moniek legde klacht neer bij het gelijke kansencentrum Unia en de politie. Vooraleer de agenten aan het station aankwamen was de dronkaard al verdwenen. Volgens Moniek namen de agenten haar klacht niet serieus. “De politie is gearriveerd en het enige wat ik te horen kreeg was dat ik in de week moest langskomen om een klacht te gaan indienen.”

  Aan ROB TV liet de politie weten dat ze zulke gevallen wel degelijk serieus opnemen en dat er met een onderzoek gestart is dat moet nagaan waarom er zaterdag zelf niet werd ingegrepen.

  Bron & Foto: ROB TV

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste