Laatste nieuws

 • Olympische Spelen: Filipijnse bokster draagt zilveren medaille op aan LGBT-gemeenschap

  De Filipijnse bokster Nesthy Petecio heeft haar historische Olympische zilveren medaille opgedragen aan de LGBTQ-gemeenschap. Ze riep hen op om “vooruit” te gaan en te vechten voor hun rechten.

  Petecio schreef  dinsdag geschiedenis door de zilveren medaille in het vedergewicht boksen bij de vrouwen in de wacht te slepen. Het is de eerste keer dat een Filipijnse bokster een Olympische medaille wint. Na een spannende wedstrijd verloor de Filipijnse de kamp tegen de Japanse Sena Irie na een unanieme beslissing van de jury. Na de wedstrijd droeg ze haar medaille op aan de LGBTQ-gemeenschap. “Ik ben trots om deel uit te maken van de LGBT-gemeenschap”, zo zei  Petecio, die zelf lesbisch is, na afloop. “Ga vooruit en vecht! Deze overwinning is ook voor jou. Wat ook je gender is, blijf vechten zolang je een droom hebt.”

  De passie van Petecio bleek ook tijdens de medailleceremonie waarbij ze trots haar medaille toonde aan de aanwezige Filipijnen in de arena.

  Met haar medaille schrijft Petecio ook Olympische geschiedenis want het is de eerste keer dat een Filipijnse vrouw een Olympische  medaille wint voor het boksen. In haar thuisland wordt die sport nog immers gedomineerd door mannen.

  Lees meer
 • Olympische Spelen: Ann Wauters zet punt achter carriére

  Na de uitschakeling van de Belgian Cats op de Olympische Spelen in Tokio zet ook sterspeelster Ann Wauters een punt achter haar rijkgevulde carrière. Dat kondigde ze woensdag na de wedstrijd in de kwartfinales tegen gastland Japan aan. De Belgische basketdames verloren nipt met 86-85.

  "Het is een prachtige rit geweest. Ik kan alleen maar dankbaar zijn dat ik hier op de Olympische Spelen aanwezig mocht zijn. Natuurlijk hadden wij op een ander einde gehoopt, maar zo wreed kan sport zijn", zo liet Wauters optekenen.

  "We gaan naar huis met heel wat mooie herinneringen. Misschien eindigt het sprookje niet zoals we hadden gehoopt, maar het blijft toch een knappe prestatie. Ik ben heel trots op deze ploeg, die mij heel wat mooie momenten heeft geschonken. Misschien had ik gehoopt op nog iets meer speelkansen, maar ik ben dankbaar dat ik deel mocht uitmaken van dit prachtig avontuur." 

  Carriere

  Wauters debuteerde in 1997 al op 16-jarige leeftijd bij de nationale ploeg.Tussen 2010 en 2016 zou ze die samenwerking pauzeren om zich te concentreren op haar internationale carrière. Zo trok ze op 17-jarige leeftijd naar het Franse UVSO Valenciennes om vervolgens bij verschillende teams in Rusland, Spanje en Turkije te belanden. In totaal haalde Wauters elf nationale titels (vier in Frankrijk, vijf in Rusland, één in Spanje en één in België) en tien nationale bekers. Vijf keer werd de Belgische verkozen tot beste speelster van Europa. 

  Wauters won ook vier titels in de EuroLeague (twee met US Valenciennes-Orchies in 2002 en 2004, één met Samara in 2005 en een vierde met Valencia in 2012) en werd drie keer tot MVP van de Final Four uitgeroepen. Ze pronkt ook met het recordaantal punten in de EuroLeague: 3.771 in 271 matchen.

  Ook in de VS gaat Wauters aan de bak bij de Cleveland Rockers. Cleveland, New York, San Antonio, Seattle en Los Angeles. In 2016 keert ze terug bij de Belgian Cats om hen aan een Olympisch ticket te helpen. Dat lukte maar omdat de Olympische Spelen met een jaar uitgesteld werden stelde ze haar eerder aangekondigde afscheid met een jaar uit. 

  Nu de Belgian Cats uitgeschakeld zijn zet de Belgische trots dus een punt achter haar basketcarrière. 

   

  Bron: Belga

   

   

  Lees meer
 • Amerikaanse rapper DaBaby excuseert zich uiteindelijk toch voor kwetsende uitspraken over homo's en aids

  De Amerikaanse rapper DaBaby heeft zich uiteindelijk toch verontschuldigd voor zijn uitlatingen over homo’s en mensen met aids en hiv. Die excuses komen er pas nadat verschillende festivals hem omwille van zijn uitspraken van hun affiche haalden en nadat hij ook een lucratieve sponsordeal verloor. Ook haalde hij zich met zijn uitspraken de woede van Madonna op de hals.

  De saga rond de Dababy is al meer dan een week aan de gang. Na een concert vorige week zondag zei de rapper tegen het publiek dat iedereen die op zijn concert aanwezig was en die niet besmet was met hiv/aids of een andere dodelijke overdraagbare soa waardoor je binnen twee of drie weken sterft hun lichtje van hun gsm moest aan doen. Daar stopte de rapper niet want vervolgens zei hij nog:” Dames als je poesje naar water ruikt, steekt je gsm-lichtje aan. Mannen als je niet aan penissen zuigt in parkings, steek je gsm-lichtje aan.”

  Die uitspraken kregen onmiddellijk heel veel kritiek van onder andere de Amerikaanse LGBT-media organisatie GLAAD. “De retoriek die Dababy gebruikt is onjuist, kwetsend en schadelijk voor de LGBTQ-gemeenschap”, zo zei DaShawn Usher van GLAAD. “1,2 miljoen Amerikanen leven met HIV. Het is belangrijk dat Dababy en zijn fans beseffen dat mensen die met hiv leven en een effectieve behandeling volgen, lange en gezonde levens leiden en hiv niet kunnen doorgeven. 

  Ook pop-icoon Madonna, die in de jaren tachtig campagne voerde om aids bekend te maken liet donderdag op Instagram van zich horen. “Als je hatelijke opmerkingen over hiv/aids maakt over de LGBT-gemeenschap moet je je feiten kennen”, zo schreef Madonna “Na decennia van doorgedreven wetenschappelijk onderzoek, zijn er levensreddende medicijnen beschikbaar voor kinderen die geboren worden met hiv, voor mensen die besmet geraken met hiv door bloedtransfusies, vuile naalden of het uitwisselen van lichaamssappen. Deze nieuwe antiretrovirale geneesmiddelen zorgen ervoor dat mensen met aids de rest van hun leven kunnen uitleven. Aids wordt niet doorgegeven door naast iemand in het publiek te staan. Ik wil mijn gsm-licht omhoogsteken om te bidden voor jouw onwetendheid.”

  Omdat excuses uitbleven en Dababy nog een stapje verder ging knipte het Amerikaanse populaire online-kledingmerk Boohoo alle banden met de rapper door omdat ze zich niet langer meer met de haatvolle uitspraken over de LGBT-gemeenschap van de rapper konden identificeren. Zondag besloot het muziekfestival Lollapalooza het optreden van DaBaby te annuleren na de controverse. De Amerikaanse hiphopper was een van de artiesten die het festival zondag had moeten afsluiten. Ook de organisatoren van het Governor's Ball in New York, het Day N Vegas-festival in Las Vegas, het Can't Wait: Live!-benefietconcert in Philadelphia en het Britse Parklife-festival in Manchester hebben de 29-jarige van hun line-up geschrapt.

  Pas nadat de rapper de consequenties van zijn uitspraken in zijn portemonnee voelde kwamen er verontschuldigingen van hem voor zijn uitspraken.

  “Ik wil mijn excuses aanbieden aan de LGBTQ+-gemeenschap voor mijn kwetsende opmerkingen", schrijft hij op Instagram. "Ik verontschuldig me nogmaals voor mijn verkeerd geïnformeerde opmerkingen over hiv/aids en ik weet dat voorlichting hierover belangrijk is."

  De 29-jarige rapper schreef verder dat de sociale media zo snel gaan dat "mensen je willen vernietigen voordat je zelfs maar de kans hebt gehad om te groeien, jezelf te onderwijzen en van je fouten te leren." Hij zei dat hij dankbaar was voor iedereen die hem de hand had gereikt en hem had voorgelicht. "Dit is wat ik nodig had en het werd geaccepteerd." 

  Lees meer
 • Nederlandse scholen moeten veilige omgeving bieden voor LGBTI-studenten

  Alle scholen in Nederland moeten vanaf deze maand de veiligheid en acceptatie van LGBTIQ-scholieren en personeel in de klas garanderen. Die opdracht staat in de  nieuwe burgerschapswet die in werking is getreden. Het COC heeft lang voor de wetswijziging gepleit en is gelukkig met het resultaat.

   

  ‘Dit is een prachtige stap op weg naar scholen waar iedereen zich veilig en geaccepteerd voelt, wat ook je seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie of geslachtskenmerken zijn,’ zei COC-voorzitter Astrid Oosenbrug eerder over de wetswijziging. ‘Hoewel steeds meer scholen op de goede weg zijn, is er nog een wereld te winnen als het gaat om acceptatie van onze jongeren.’

  Oosenbrug roept scholen op om direct met de nieuwe verplichting aan de slag te gaan. Nu is ‘homo’ op school nog altijd het meest gebruikte scheldwoord. LHBTI-jongeren worden tot vier keer vaker dan gemiddeld gepest. Bijna de helft (43%)  van de openlijke transgender scholieren is slachtoffer van verbaal geweld.

  Het COC drong ook op de wet aan omdat er nog steeds scholen zijn die LHBTI’s actief afwijzen: met anti-LHBTI verklaringen, door te stellen dat LHBTI’s een ‘gruwel’ in de ogen van God zouden zijn, of dat Allah LGBTI’s zou verafschuwen.

  In een brief aan de Tweede Kamer stelde het COC in het najaar van 2020 samen met Rutgers voor om de wet op de burgerschapsopdracht voor scholen aan te scherpen. Dat leidde tot een voorstel van voormalig PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul (PvdA), Peter Kwint (SP) en Lisa Westerveld (GroenLinks).

  Dat voorstel werd in november 2020 overgenomen door de Tweede Kamer; alleen PVV, Forum, SGP en Van Haga stemden tegen. De Eerste Kamer stemde in juni 2021 voor het voorstel, met alleen PVV, Forum en SGP tegen. 

   

  In de aangescherpte  Burgerschapswet van minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) staat nu dat scholen moeten zorgen voor ‘respect’ voor verschillen in seksuele gerichtheid en dat ze moeten zorgen voor een omgeving waarin LHBTI’s zich ‘veilig en geaccepteerd weten’. Dat geldt ook voor andere non-discriminatiegronden.

  De Burgerschapswet formuleert normen die scholen aan hun leerlingen moeten bijbrengen om te bevorderen dat ze volwaardige deelnemers aan de democratische rechtsstaat worden. De wet gaat gelden voor alle scholen, zowel het basis- als voortgezet onderwijs als bijvoorbeeld scholen op de BES-eilanden.

  Via de zogenaamde kerndoelenregeling zijn scholen sinds 2012 al verplicht om leerlingen bij te brengen respectvol om te gaan met seksuele diversiteit in de samenleving. Ook dat gebeurde na een jarenlange campagne van het COC. 

  Bron: COC Nederland

  Foto: Mimi ThianUnsplash

  Lees meer
 • Olympische Spelen: Italiaanse boogschutter komt uit de kast na winnen van een bronzen medaille

  De Olympische Spelen in Tokio breekt het ene na het andere record als het op LGBTQ+representatie aankomt. Nadat de Poolse roeister Katarzyba Zillmann uit de kast kwam na het winnen van een zilveren medaille doet de Italiaanse boogschutter Lucilla Boari hetzelfde op de persconferentie nadat ze een bronzen medaille binnen haalde.

  Boari versloeg de Amerikaanse Mackenzie Brown in de strijd voor de bronzen medaille en werd zo de eerste Italiaanse vrouw ooit die een medaille in het boogschieten won. Na haar overwinning kreeg ze van een Italiaanse journalist een video voorgeschoteld van haar vriendin de Nederlandse boogschutter Sanne de Laat, die zich niet kwalificeerde voor de spelen. De Laat feliciteerde Boari. “Het is super, super, super, verbluffend en ik ben supertrots op je”, zo zei De Laat in de video. “Ik kan niet wachten tot je hier bent zo dat ik je de grootste knuffel kan geven die er bestaat. Ik hou zo veel van je.”

  Lucilla Boari was ontroerd door de boodschap van haar lief. “Dat is Sanne, mijn vriendin”, zo zei ze met grote een glimlach op haar gezicht.

  Lees ook: Olympische Spelen: Poolse roeister komt uit de kast na winnen van zilveren medaille

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste