Laatste nieuws

  • Paul O'Grady die geschiedenis schreef als dragqueen Lilly Savage onverwacht overleden

    In Groot-Brittannië is televisiepersoonlijkheid, komiek en het alter-ego van de de Britse dragqueen Lily Savage, Paul O’Grady onverwacht op 67-jarige leeftijd overleden. Het nieuws van het onverwachte overlijden werd de wereld ingestuurd door de partner van O’Grady, Andre Portasioio. 

    O’Grady werd in 1955 geboren en trok in de jaren 70 naar Londen waar hij aan de slag ging als sociale werker. Tegelijkertijd trad hij ook op als dragqueen Lily Savage in verschillende gayclubs. Inspiratie voor Lilly Savage haalde hij uit de occasionele sekswerkers en luidruchtige alleenstaande moeders met wie hij dagelijks omging.

    In 1987 werd Lilly Savage opgepakt toen de politie de legendarische Royal Vaxhall taverne binnenviel waar de komiek acht jaar lang optrad. Op 24 januari 1987 stond hij in volledige drag op het podium toen 35 politiemannen de zaak binnenvielen en alle aanwezige klanten arresteren. Het was de tweede keer op enkele weken tijd dat de politie de taverne binnenviel omdat ‘er dronken klanten’ in de zaak waren. De agenten droegen toen uit vrees om besmet te geraken met het aidsvirus plastieken handschoenen. Hij maakte toen de opmerking dat de 'agenten kwamen helpen met de afwas' vooraleer hij geboeid werd afgevoerd. Tijdens zijn arrestatie weigerde O’Grady zijn naam te noemen en zei hij dat hij Lilly Savage heette. Toen de politieagent zijn echte naam vroeg antwoordde hij “Lily Veronica Mae Savage”. Alle gearresteerde klanten en personeel werden later zonder gevolg vrijgelaten. 

     In 1991 werd hij landelijk bekend toen hij voor de prestigieuze komedieprijs de Perrier Award genomineerd werd en hierdoor meer op de Britse televisie en de radio kwam. Tijdens zijn carrière werd hij het gezicht van de talkshow ‘The Paul O’Grady Show’, en de programma’s ‘Blankety Blank’ dat hij als Lilly Savage presenteerde, ‘Paul O’Grady’s Saturday Night Line Up’ en de Britse versie van ‘Blind Date’. In augustus 2022 presenteerde hij, na veertien jaar, voor het laatst zijn radioprogramma op BBC Radio 2.

    Lees meer
  • Belgie veroordeelt nieuwe Oegandese homofobe wet

    Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) heeft in naam van ons land de onlangs in Oeganda goedgekeurde wet veroordeeld die LGBTQ's en homoseksualiteit buiten de wet stellen. Die boodschap is ook maandag bezorgd aan de Oegandese ambassade. 

    "België stelt de anti-LGBTIQ+ wet in Oeganda aan de kaak. Ik roep de autoriteiten op de mensenrechten van alle Oegandezen te respecteren en hun internationale verplichtingen na te komen. Mijn diensten hebben deze boodschappen vandaag overgebracht aan de Oegandese ambassadeur", zo laat de minister via Twitter weten.

    Het Oegandese parlement keurde vorige week een draconische wet goed die homoseksueel gedrag bestraft met een gevangenisstraf die kan oplopen tot tien jaar. De nieuwe wet bestraft de ‘promotie, rekrutering en het organiseren van op LGBTQ’s gerichte activiteiten’ met een gevangenisstraf die  kan oplopen tot tien jaar. Volgens Human Rights Watch gaat de wet zover dat personen die zich identificeren als homo, lesbienne, transgender, queerpersoon of een andere genderidentiteit dan de twee binaire categorieën  man of vrouw ook tot tien jaar de gevangenis kunnen invliegen.

    Lees ook: Oeganda maakt homoseksualiteit strafbaar met een gevangenisstraf van tien jaar

    Lees meer
  • Gendertwijfel in Pano

    Aanstaande woensdag buigt Pano zich over de problematiek van tieners met gendertwijfel. Hoe kunnen zulke jongeren geholpen worden? Wat kan de wetenschap en bestaan er ook daar twijfels?

    "Ik heb nooit twijfels gehad. Mijn expressie naar het vrouwelijke is er altijd geweest.” Dat zegt Nora Monsecour, danseres en trans vrouw. Zij was 11 jaar toen ze startte met puberteitsremmers. Het Kinderen- en Jongerengenderteam van het UZ Gent ziet vandaag 40 keer zoveel jongeren als 15 jaar geleden, 425 jongeren staan op de wachtlijst.

     Pano reisde ook naar Finland, waar artsen terughoudender worden. “90 procent van de jongeren met gendertwijfel waren biologische meisjes. Bij hen zagen we autisme, depressie, angststoornissen en zelfverwonding. Het risico bestaat dat ze medische transitie zien als een oplossing voor al hun problemen”, zegt kinderpsychiater Riittakerttu Kaltiala, dé Finse autoriteit in de behandeling van trans jongeren.

     Is een hormonale behandeling de juiste zorg voor al die trans tieners? “Ik heb er acht jaar over gedaan als volwassene en nog heb ik mijn twijfels,” zegt trans vrouw Fran Bambust, vroeger woordvoerster van holebi- en transgenderfederatie Çavaria. “Hoe kan je dan als kneedbare jongere weten dat dít je pad is?”

    Pano – Trans tieners: woensdag 29 maart om 21.40 uur op Eén en in de app van VRT NWS

    foto: VRT

    Lees meer
  • Transgenderwet gerepareerd zodat tweede naams en geslachtsverandering mogelijk wordt

    De federale regering heeft de Transgenderwet aangepast zodat er meermaals van naam of geslacht kan veranderd worden. Met de wetswijzing wordt tegemoet gekomen aan de bezwaren die het Grondwettelijk Hof in een arrest uitte.  Mensen die voor de tweede keer hun geslachtsregistratie of voornaam willen aanpassen, moesten volgens de Transgenderwet van 2017 via de familierechtbank passeren en dat met een omslachtige procedure. Daarna nog eens de geslachtsregistratie aanpassen - of de voornaam - kon niet meer.

    Die onherroepelijkheid van de eerste aanpassingen was niet naar de zin van het Grondwettelijke Hof omdat het een schending van het gelijkheidsbeginsel inhoudt. 

     

    In de nieuwe versie van de Transgenderwet is die onherroepelijkheid en de procedure voor de familierechtbank  geschrapt. Dit is niet de enige ‘reparatie’ van de Transgenderwet die op staple staat.Bij de tweede fase  zal het luik van de erkenningsmogelijkheid voor personen met een non-binaire genderidentiteit worden aangepakt. Het Grondwettelijk Hof stelde immers ook dat het ontbreken van deze mogelijkheid het gelijkheidsbeginsel schendt voor wie zichzelf niet in de categorie van man noch vrouw kan plaatsen. 

    Lees meer
  • Grindr waarschuwt Egyptische gebruikers voor arrestaties door politie

    LGBTQ+ dating app Grindr roept al zijn gebruikers in Egypte bij het openen van hun app op om voorzichtig te zijn omdat de politie de dating-app gebruikt om homoseksuele mannen in de val te lokken en te arresteren.

    De Egyptische politie gebruikt reeds langere date dating-apps en sociale platformen zoals WhatsApp, Facebook en Instagram om bezwarend materiaal te verzamelen en queer mannen in de val de lokken.

    Als antwoord op die werkwijze heeft Grindr nu een landelijke waarschuwing uitgegeven waarin het bedrijf achter de app niet alleen de gehanteerde werkwijze veroordeeld maar zijn gebruikers ook oproept om de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen als ze met andere mannen afspreken.

    Volgens Grindr heeft de politie ook profielen van gebruikers gehackt om op die manier homo’s in de val te kunnen lokken.

    Zo zouden er de afgelopen weken reeds 150 mannen gearresteerd zijn. De Egyptische politie gebruikt daarbij niet enkel Grindr maar ook andere dating-apps zoals Tinder en Bumble om LGBT’s te verleiden tot een date met een undercover politieagent.

     

    Lees meer
  • Oeganda maakt homoseksualiteit strafbaar met een gevangenisstraf van tien jaar

    Het parlement van Oeganda heeft dinsdag zo goed als unaniem een nieuwe wet aangenomen die LGBTQ`s en interseksuelen buiten de wet stellen. De nieuwe wet bestraft de ‘promotie, rekrutering en het organiseren van op LGBTQ’s gerichte activiteiten’ met een gevangenisstraf die  kan oplopen tot tien jaar. Volgens Human Rights Watch gaat de wet zover dat personen die zich identificeren als homo, lesbienne, transgender, queerpersoon of een andere genderidentiteit dan de twee binaire categorieën  man of vrouw ook tot tien jaar de gevangenis kunnen invliegen.

    Een eerdere versie van de wet was reeds in 2014 goedgekeurd maar werd in een later stadium verworpen door het grondwettelijke hof. Tegen die wet was veel internationaal protest gekomen.

    De nieuwe wet werd vorige maand opnieuw geïntroduceerd. Het  wetsvoorstel creëert het misdrijf van 'verergerde homoseksualiteit', wat van toepassing is op gevallen van seksuele relaties met zowel hiv-geïnfecteerden als minderjarigen en andere categorieën van kwetsbare mensen. 

     

    Het wetsvoorstel creëert ook het misdrijf van "poging tot homoseksualiteit", waarop een bestraffing komt te staan van tien jaar. President  Yoweri Museveni heeft al laten weten dat hij de nieuwe wet steunt.

     

    Ook in ons land veroordeelt Cavaria de goedkeuring van de nieuwe wet. De LGBTQ+ organisatie laat weten dat ze  binnenkort met minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez  een afspraak hebben om te bekijken hoe ze samen de Oegandese LGBTI+ gemeenschap kunnen ondersteunen.

    Lees meer
  • Queer Iftar na bedreigingen geannuleerd

    De Roma en Merhaba hebben de Queer Iftar, die op het einde van de maand zou doorgaan, geannuleerd omdat ze de veiligheid niet kunnen garanderen van de bezoekers. Dat maakten de beide organisaties dinsdag bekend. 

    “Wij, De Roma en Merhaba, wilden met de Queer Iftar een veilige ruimte creëren voor moslims uit de LGBTQIA+-community om deze traditie te vieren. We wilden een plek bieden waar ze beide identiteiten – als moslim en als persoon van de LGBTQIA+-community - konden samenbrengen. Die gelaagdheid wilden we tijdens deze iftar een plaats geven en bespreekbaar maken.” Ook met extra bewaking zien de beide organisaties de organisatie van de Queer Iftar niet zitten omdat dit niet de manier is om een safe space te organiseren.

    De beslissing om de iftar te annuleren kwam er na tal van negatieve reacties en bedreigingen op sociale media “Het is voor velen een gevoelig thema op verschillende manieren”, zo laten De Roma en Merhaba weten. “Voor sommige moslims die geen deel uitmaken van de LGBTQIA+-community, gaat deze combinatie in tegen hun geloof. De Roma en Merhaba wilden de beleving en het wederzijds respect ondersteunen, zonder provocaties en met de nodige gedragsregels om ieders veiligheid te garanderen.”

    "Uit tal van signalen leiden we af dat we de ‘safer space’ niet kunnen garanderen. Ook al vinden we het thema en de behoeften van de betrokken deelnemers bijzonder belangrijk, hun en onze veiligheid zijn prioritair.”

     

    “Dit betekent niet dat we het onderwerp niet meer zullen aansnijden. Misschien op een andere manier, misschien op een ander moment. Als organisaties zullen we altijd ruimte en plaats blijven bieden om gevoelige thema's te bespreken, om mensen te ondersteunen die daar baat bij hebben, omdat een harmonische samenleving met gelijke kansen begint bij respect voor ieders identiteit.”

    Lees meer
  • Geen discriminatie van homoseksuele mannen meer volgend jaar bij Nederlandse bloedbank

    De Nederlandse bloedbank Sanquin gaat begin volgend jaar komaf maken met de discriminatie tijdens bloeddonatie van mannen die seks hebben met andere mannen. Vanaf volgend jaar wordt er enkel gekeken of er ‘risicovolle seksuele’ contacten hebben plaatsgevonden.” Dat is precies wat wij dat al die jaren hebben bepleit,’ zo reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. Het COC ijvert reeds verschillende jaren dat de discriminatie bij de Nederlandse bloedbank verdwijnt.

    Op dit moment mogen mannen die seks hebben met mannen alleen bloed doneren als ze 12 maanden een monogame relatie hebben. Die eis geldt niet voor heteroseksuele bloeddonoren.

    Vanaf begin 2024 krijgt iedereen die bloed doneert vragen over seksueel risicogedrag. Er zal onder meer gevraagd worden naar wisselende seksuele contacten. Mensen die niet voldoen aan de nieuwe criteria, kunnen voor een periode van vier maanden worden uitgesloten van bloeddonatie, waarbij het niet uitmaakt of ze heteroseksuele of homoseksuele contacten hebben. Daarnaast wordt al het bloed getest. Zo wordt voorkomen dat seksueel overdraagbare aandoeningen via bloeddonatie worden overgedragen.

    Met het nieuwe beleid volgt Sanquin in de voetstappen van Frankrijk en Canada die dit beleid reeds enige tijd hanteren.Het nieuwe beleid wordt naar verwachting begin 2024 ingevoerd. De tussenliggende periode wordt door de bloedbank gebruikt om de criteria uit te werken, formaliteiten te regelen en personeel te trainen.

     

    Lees meer
  • Niels Neirynck verkozen tot nieuwe Mister Leather Belgium

    Tijdens het fetischfestival Darklands in Antwerpen is de 28-jarige Niels Neirynck verkozen tot de nieuwe Mister Leather Belgium. Hij volgt hiermee Andy Walgraef op die de titel vorig jaar won.

    Traditiegetrouw staat de derde dag van Darklands grotendeels in het teken van het verkiezen van een Belgische vertegenwoordiger van de leer- en bij uitbreiding fetish-comunity. De verkiezing wordt ieder jaar georganiseerd door MSC. Dit jaar waren er vier kandidaten om Andy Walgraef op te volgen. Door een onverwachte ziekenhuisopname moest Kris echter verstek geven tijdens de verkiezing en namen Niels,Peter en Marciano het tegen elkaar op voor de fel begeerde lederen sjerp.

    Die ging uiteindelijk dus naar Niels. In het dagelijkse leven is hij  verkoopadviseur voor Proximus. Nadat hij lid werd van MSC België begon hij leer zoveel mogelijk in zijn leven te integreren.Met een creatieve achtergrond als kapper en make-upartiest heeft hij een creatieve geest en houdt hij van een uitdaging. 

    Als een ruimdenkende man en actief in de fetisj-scene hoopt hij mensen te inspireren om zichzelf te zijn, hun fetisjdroom te leven, maar het belangrijkste is om te zijn wie ze willen zijn. Zelfexpressie maar vooral zelfliefde is iets wat hij echt belangrijk vindt en waar hij elke dag voor vecht.

    Foto: MSC Belgium

    Lees meer

Laatste nieuws

Populairste