Laatste nieuws

 • Ga rechtstreeks naar de Red&Blue, ga niet langs start, u ontvangt geen 1000 euro

  De Antwerpse homodancing Red&Blue / Cargo club prijkt binnenkort op een een nieuwe versie van Monopoly. Dat laat eigenaar Nourdin Ben Sellam via de sociale mediakanalen van zijn dancing weten. 

  De Red&Blue was één van de 42 dancings die de afgelopen maand om één van de elf nog beschikbare plaatsen op het spelbord streden.

  "Dankzij jullie steun hebben wij een plaats op er bord bemachtigd! Ik kijk er al naar uit om het spel te spelen!.Het spel zal beschikbaar zijn rond oktober/november. Graag wil ik jullie samen met het ganse Red & Blue team bedanken om massaal voor ons te stemmen want we hebben minstens 10% van de stemmen behaald.Het is een een leuk gegeven dat jullie Red & Blue zo massaal in jullie hart dragen en het nu een plaats heeft in het iconisch bordspel!"

   

  Lees meer
 • Senaat keurt anoniem meldpunt LGBT-geweld goed

  Wie geconfronteerd wordt met homofobie of homofoob geweld moet daarover anoniem aangifte kunnen doen via een digitaal platform en politiediensten moeten een draaiboek krijgen om met deze problematiek om te gaan. Dat vindt de Belgische Senaat, die op vrijdag een resolutie van Senaatsvoorzitster en Vlaams parlementslid Stephanie D’Hose (Open Vld) goedkeurde. Ook slachtofferhulp wordt meer toegankelijk gemaakt, en gevallen van homofoob geweld worden als afzonderlijke misdrijven geteld.

  Het Interfederaal Gelijkekansencentrum (Unia) heeft vastgesteld dat het aantal dossiers met betrekking tot discriminatie van holebi’s in 2018 met 38 % is gestegen ten opzichte van het gemiddelde van de voorgaande vijf jaar en dat deze stijging zich in 2019 heeft doorgezet. Eén op drie holebi’s geeft te kennen zich minstens één keer per maand onveilig te voelen omwille van hun geaardheid. Alle onderzoeken geven aan dat homofoob geweld, van straatintimidatie tot gaybashing, toeneemt. Maar de aangiftebereidheid is laag, de inspanningen van de regeringen ten spijt. Er gaapt een kloof tussen de officiële aangiftecijfers en het reële aantal feiten waarmee holebi’s worden geconfronteerd. De doorstroming van informatie verloopt bovendien niet uniform: klachten van homofoob geweld worden vaak niet in die termen worden geregistreerd.

  Dit dark number van homofobe gewelddaden maakt dat de politie onvoldoende zicht heeft op de problematiek en daders minder snel gevat worden, maar ook dat slachtoffers niet geholpen kunnen worden.

  Daarom wil D’Hose dat er een anonieme aangifte mogelijk wordt, zoals die in Nederland en Engeland al bestaat. Eén digitaal loket met een website en een app moet de drempel tot aangiftebereidheid verlagen.

  “Ik heb samen met vele collega’s deze resolutie uitgewerkt met één doel voor ogen, namelijk om de drempel voor het indienen van een klacht bij geweld tegen LGBTI+ personen te verlagen en dus het ‘dark number’ terug te doen dringen.”

  D’Hose bedankte in haar tussenkomst de CD&V-fractie voor hun constructieve amendementen. “Het is belangrijk dat slachtoffers van homofoob geweld altijd aangifte doen. Niet alleen om een goed zicht te krijgen op de problematiek en hier preventief rond te kunnen werken om homofoob geweld tegen te gaan, maar ook voor slachtoffers om met dit trauma om te gaan. De mogelijkheid creëren om de aangifte anoniem te doen, kan de drempel hiertoe verlagen”, zegt senator Orry Van de Wauwer (CD&V). “Met deze resolutie vragen we verder ook dat politieagenten geschoold worden in hoe om te gaan met homofoob geweld, zowel tijdens de politieopleiding als de verdere carrière. Tenslotte wordt

  de mogelijkheid tot anoniem melden ook best uitgebreid naar andere vormen van seksueel geweld.”

  Indien het slachtoffer dat wenst en enkel dan, kan er gekozen worden voor een formele klacht bij de politie waarbij dan de identificerende elementen van het slachtoffer ten opzichte van de dader afgeschermd worden.

  “Wie anoniem wil blijven, mag niet buiten de statistieken vallen. Dit zeer reële probleem mag op geen enkele manier geminimaliseerd worden,” zegt D’Hose. “Wie klacht wil indienen, moet zo lang mogelijk met de grootst mogelijke discretie geholpen worden. Pas als een slachtoffer daar zelf klaar voor is, kunnen deze zaken in de openbaarheid behandeld worden. Ook de wetenschap dat je achteraf geholpen wordt, verlaagt voor slachtoffers de drempel om aangifte te doen.”.

  Het project moet voorafgegaan worden door een informatie- en sensibiliseringscampagne in samenwerking met organisaties van de regenbooggemeenschap die zich voor gelijke rechten inzetten.

  “Dit soort homovijandig gedrag is bijzonder laf en moet krachtdadig worden aangepakt,” zegt D’Hose. “De bestrijding van deze misdrijven moet de hoogste prioriteit worden met een doorgedreven handhavingsbeleid, en we moeten de slachtoffers hulp en professionele ondersteuning kunnen bieden. Want de impact van deze misdaden is niet te onderschatten: ongeveer 2/3 van de slachtoffers ervaart psychische problemen.”

  “De beste manier om het onveiligheidsgevoel bij deze groep weg te nemen, is de oorzaak van het probleem aanpakken,” vult ze aan. “Dat betekent komaf maken met geweld en intimidatie, maar ook slachtoffers garanties bieden dat hun aangifte een verschil maakt in de strijd voor gelijke rechten, én voor hun eigen psychisch welzijn.”

  In haar tussenkomst tijdens de besprekingen vertelde D’Hose het verhaal van het jonge Gentse koppel dat eerder deze week slachtoffer werden van homofoob geweld op de trein. “Zo’n verhaal wil ik nooit meer moeten vertellen,” zegt D’Hose. “Dit verhaal, en zoveel andere verhalen die niet in de kranten verschijnen, daar gaat deze resolutie over. Over koppels die geïntimideerd worden, omdat ze iemand graag zien. Over slachtoffers van geweld, zowel verbaal als fysiek, die geen aangifte durven doen. Of die dat wel doen, maar geen gepaste ondersteuning krijgen.”

  Lees meer
 • Video: Ross Matthews kondigt verloving aan

  Dragrace-jurylid Ross Matthews heeft aangekondigd dat hij verloofd is en binnenkort gaat trouwen. Hij postte een foto van hem en zijn verloofde Dr. Wellington Garcia, die hij een jaar geleden ontmoette op Instagram. Ook tijdens een doortocht in de talkshow van Drew Barrymore glunderde Ross Andrews toen hij het blijde nieuws vertelde.

  “Ik ben zo trots om aan te kondigen dat na een jaar samen, navigerend door een pandemie, quarantaine en tegengestelde kusten, de slimste, grappigste en vriendelijkste man die ik ooit ontmoet heb ja heeft gezegd.”

  Lees meer
 • Gaylive Clubhouse: LGBT-Dating tijdens corona

  De sociale media-app Clubhouse is de laatste paar weken de 'talk of the town' en daarom organiseren we aanstaande vrijdag onze eerste Clubhouse sessie met als onderwerp LGBT-dating tijdens corona. 

  Clubhouse is een app waar iedereen kan discussiëren in kamers over bepaalde onderwerpen. Die gesprekken zijn vaak verrassend en kunnen alle richtingen uitgaan. De kamer wordt gemodereerd en de moderators kunnen 'sprekers' uit nodigen op de stage zodat ze hun verhaal kunnen vertellen. Dat is in kort hoe Clubhouse werkt. 

  We waren voor een nieuwe podcast-reeks op zoek naar een gemakkelijke en toegankelijke manier waarop iedereen die dat wilde op een manier hun mening konden geven. We denken dat gevonden te hebben in clubhouse. 

  Aanstaande vrijdag om 19 uur gaan we dus voor de eerste keer de discussie aan met als onderwerp 'LGBT-Dating tijdens corona'. Uit een Britse studie blijkt immers dat drie vierde van de Britse homo's (die aan het onderzoek meededen) tijdens de eerste Britse lockdown bleven daten en seks hadden omdat ze eenzaam waren en nood aan seks hadden. 

  Hoe gaan de Vlaamse éénzame LGBT's tijdens deze pandemie op zoek naar een knuffelcontact. Hebben ze hun datinggedrag tijdens de afgelopen maanden aangepast. Hebben ze minder afgesproken tijdens de eerste maanden maar zijn ze nu toch (voorzichtig) terug begonnen met daten. Waar houden ze rekening mee. Wat doen ze op die seksdates wel of net niet (meer). Die vragen stellen we tijdens onze eerste clubhouse sessie.

  Podcast

  Zoals we al eerder al schreven worden de beste reacties mogelijk gebundeld in een aflevering voor een nieuwe reeks van podcasts. De sessie wordt dan ook opgenomen. In deze clubhouse sessie hanteren we de regels van een safe space. De sprekers kunnen op ieder moment aangeven of hun verhaal gebruikt mag worden in de podcast of niet. We gaan er gemakshalve wel van uit dat ze hun toestemming geven als ze hun hand opsteken en daarmee vragen dat ze uitgenodigd worden op het podium. 

  Wil jij anoniem jouw verhaal delen of reageren dan kan dat via een DM via onze Twitteraccount. Jouw vraag of verhaal kan op die manier anoniem gesteld of voorgelezen worden.

   

  Kom dus zeker even langs in tijdens onze sessie.

  Vrijdag 26 februari om 19.00 uur op Clubhouse 

  Lees meer
 • Utrechtse dakloze LGBTI's krijgen eigen opvanghuis

   

  Utrecht krijgt een opvanghuis voor dak- en thuisloze LGBTI-personen. Uit onderzoek van onder meer Movisie blijkt namelijk dat deze groep dak-en thuislozen het extra moeilijk heeft, zowel op straat als in de reguliere dak-en thuislozenopvang. Ze voelen zich vaak onbegrepen en niet veilig.

  Nu kunnen ze dus tijdelijk terecht in het LGBTIQ-huis van de stichting De Tussenvoorziening en dit voor een periode van drie tot zes maanden. Daarna stromen ze door naar een vervolgplek, als die beschikbaar is. "Dat kan een reguliere woning zijn of een vorm van begeleid wonen. Dat zal soms extra uitdagend zijn, zeker voor deze doelgroep en met de huidige woningmarkt. Maar we gaan nooit iemand op straat zetten", zegt Van Baardwijk van de Stichting De Tussenvoorziening.

  In het huis krijgen de bewoners ook breed scala aan hulp. "Los van de professionele hulp kunnen de mensen in het huis ook rekenen op de hulp van zogenaamde regenboogmaatjes", zegt Van Baardwijk. "Dat zijn vrijwilligers die zelf een achtergrond hebben met LHBTIQ. Zij doen leuke dingen met de bewoners, helpen ze om hun netwerk te vergroten. En gaan bijvoorbeeld mee koffie drinken of naar een praatgroep. Het idee is dat een bewoner dat dan op een gegeven moment daar zelf naartoe durft."

  Het opvanghuis zal anderhalf jaar beschikbaar zijn. Daarna wordt het project geëvalueerd. Bij succes kan het hele pilootproject verlengd worden. De exacte locatie van het opvanghuis wordt geheim gehouden.

  Bron:RTV Utrecht

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste