Baby zomervoordeel
De N-VA heeft een probleem maar wil dat niet zien.

gepost op 28/08/2018

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft in een ondertussen verwijderde Facebook-post zich weer eens van zijn engste kant laten zien door te reageren op een krantenbericht over sexy lingerie voor mannen. In het bericht vroeg hij zich af “of de wereld nu doordraait of dat het gewoon aan hem ligt"? en leek het erop dat hij een pleidooi hield voor de "echte" man.

"Mannen die zich schminken, die lingerie dragen, die een sacoche dragen, die zwanger worden… Draait de wereld door of ligt het gewoon aan mij? Lang leve de gewone man die al die ongein niet nodig heeft om zich goed in zijn vel te voelen."


Op het bericht kwam stevige reactie. Mede door die reacties probeerde hij de meubels te redden door het bewuste bericht maar liefst elf keer aan te passen en bij te vullen om het uiteindelijk te verwijderen.

Ook Cavaria had kritiek op het verwijderde Facebookbericht en eiste verontschuldigingen van de staatssecretaris. Die zullen er waarschijnlijk niet komen want NVA-partijvoorzitter Bart De Wever veegde de hele controverse al onder het tapijt in het Antwerpse stadhuis.  "Ik denk niet dat je je moet verontschuldigen omdat je opinies hebt", zei De Wever maandag aan VRT NWS. Theo Francken is weliswaar "niet zomaar iemand" binnen de partij, waardoor mensen gaan denken dat het om een partijstandpunt gaat, aldus De Wever. "Wat het absoluut niet is en dus heeft hij beslist om dat (bericht) te verwijderen." 

Het is niet de eerste keer dat Francken zijn ‘opinie’ over mannen die niet aan het maatschappelijke hetero-beeld voldoen de wereld in spuit. Het is nog maar vier jaar geleden dat Francken ook al in een gelijkaardige positie terecht kwam toen het CdH zijn ontslag vroeg omdat hij zich denigrerend had uitgelaten in enkele mails over de toenmalige homoseksuele hoofdredacteur van het tijdschrift Meervoud Christian Dutoit. De mails waren gelekt door een ex-NVA medewerker die aan de kant werd geschoven. In de mails uit 2007 nodigde Francken enkele leden van de Vlaams Nationale Vrienden uit om de grote lijnen uit te tekenen van het bestuur en het einde van het land. In één van de mails werd gedreigd met de kogel of een nacht met Christian Dutoit als er geklikt werd.
Ook toen excuseerde Francken zich voor zijn apart gevoel van humor.

In een andere mail uit diezelfde periode stelde hij zich ook al vragen waarom er een delegatie van de partij mee zou lopen in de gay pride. “Ik vind het toch wel vreemd dat we oproepen om naar Roze Zaterdag te gaan maar niet naar de onafhankelijkheidsmars van KVHV.” schreef Francken toen. Ook toen omschreef De Wever de uitspraken van Francken als onzin en zei hij dat Francken geen fout had gemaakt.

Het doet de partij ook geen goed dat de opvolging zich ook op sociale media homofoob gedraagt. Zo tweette de ondervoorzitter Jong N-VA Klein-Brabant Jordan Dewachter enkele tweets van het bedenkelijke soort. “Hoeveel strandjanetten gaan dat dragen”, zo verdedigde hij Francken en zijn kritiek op de sexy lingerie. “ Nee serieus. Dit is echt te belachelijk. Als er mannen zijn die een kick krijgen van vrouwenkleren of lingerie hebben ze die optie. Maar om zo een fashiontrend in gang te zetten….Mannen hier zijn nu al veel te verwijfd.”
Op een tweet van Petra De Sutter waarin ze het bericht van Francken veroordeelde en de regressie van LGBTI- én vrouwenrechten aankaartte en de mening van Francken gelijk stelde met die van Poetin, Erdogan en Trump, antwoordde de ondervoorzitter “Hier valt Petra De Sutter door de mand op een beschamende manier. Postmodernisten als De Sutter hebben afkeer van de natuurlijke orde en traditionele normen. Ze zullen alles doen om deze met de grond gelijk te maken en daar hoort het gezin ook bij…” Daarmee gaf hij meteen een slag in het gezicht van de vele homoseksuele en lesbische gezinnen die kinderen opvoeden.

Of ze het nu willen erkennen of niet maar de N-VA zit met een probleem. Ondanks het uitstekende werk van Piet de Bruyn op Europees vlak voor de erkenning van LGBT-rechten en enkele homoseksuele kandidaat-burgemeesters is er wel degelijk sprake van een homofobe ondertoon in de partij die de afgelopen jaren ertoe heeft bijgedragen dat de maatschappij verder gepolariseerd werd. Niet geheel onterecht kwam er dit jaar tijdens de gay pride in Brussel protest tegen de aanwezigheid van een delegatie van de N-VA in Brussel. “Zolang de N-VA haar politiek voortzet, heeft zij haar plaats niet om samen met alles en iedereen de seksuele en genderdiversiteit te vieren”, zo liet de vzw Ex Aequo toen weten. “Haar beleid maakt vandaag een integraal onderdeel uit van de geweldplegingen die op onze gemeenschappen wegen”.

Ook politicoloog Dave Sinardet merkt op dat het pro LGBTQ standpunt van N-VA nog steeds niet door iedereen binnen de partij even sterk gedragen wordt.
Dat standpunt is dan ook deels strategisch ingegeven door de positionering van N-VA in het Islam- & migratiedebat. Aan de ene kant worstelt de partij die conservatieve waarden nastreeft met een wereld die steeds sneller veranderd en meer rechten voor (minderheids)groepen vraagt met het tevreden stellen van hun achterban dat het steeds moeilijker heeft om die nieuwe waarden in te vullen.

Het wordt tijd dat de partij de homo en transfobe onderstroom aanpakt. Het is niet aan politici om uit te maken wat iemand kiest om te dragen. Of het nu gaat om make-up, jurk, hoofddoek, maatpak of sexy lingerie of een afgeleefde boxershort. Zolang dat zonder dwang gebeurd en de persoon zich daar goed bij voelt moet die dat vooral doen. Politici, van welke partij dan ook, die dit willen verbieden met allerlei regeltjes zijn niet meer van deze tijd. Uitspraken zoals die van Francken dragen er immers toe bij dat in ons land homoseksuelen en transgenders steeds meer uit het leven stappen omdat ze te maken krijgen met geweld en afwijzingen omdat ze om de een of andere reden niet aanvaard worden door de maatschappij. Je mag dan wel als partij roepen dat je ‘geweld tegen homo’s veroordeelt’ maar durf dan ook vragen te stellen bij de boodschappen die je naar je achterban stuurt en die het maatschappelijke debat polariseren.

Marc Dirix
uitgever Gaylive.Be

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2019 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).