Last Minutes, Reizen en Hotels Vergelijken?
Grote inspanningen gevraagd van mannen die PrEp willen nemen

gepost op 20/06/2018

"Het is de eerste keer dat iemand me dat vraagt”, zei mijn huisarts toen ik vorige maand vroeg of hij mij aan een voorschrift voor PrEp kon helpen.De man, met meer dan 45 jaar op zijn actief als huisarts in een middelgrote stad, wist niet eens of hij het mocht voorschrijven laat staan over wat ik het had. Uit cijfers die ik voor Gaylive opvroeg bij het RIZIV bleek dat het afgelopen jaar maar 1.350 mannen die een verhoogd risico hebben op een hiv-besmetting een toelating hebben gekregen om Truvada, het geneesmiddel waar het om gaat, aan te kopen tegen een verlaagde prijs. Misschien mag het je verbazen maar ik vind dit aantal aan de lage kant.

Dat vindt ook Sensoa. De organisatie startte daarom onlangs via sociale media met een campagne om meer homo-mannen aan te zetten om preventief Truvada te pakken. Het blauwe pilletje dat, als het correct wordt genomen je tegen een hiv-besmetting beschermt, heeft echter niet alleen te kampen met het imagoprobleem dat het zou aanzetten tot meer onveilige seks ook te maken dat er nauwelijks ruchtbaarheid werd gegeven aan de verhoogde terugbetaling. Ook het feit dat het niet door de huisarts, na een negatieve hiv-test en het nodige bloedonderzoek, kan worden voorgeschreven en de weinige homo-mannen die een risicovol gedrag tonen zich moet wenden tot een arts van een aidsreferentiecentrum zorgt voor een verhoogde drempel en een risico voor hun en bij uitbreiding de volksgezondheid.

In ons land zijn elf van die aidsreferentiecentra waarvan verschillende in en rond de omgeving van Antwerpen. In de rest van het land kun je enkel terecht in de hoofdsteden. Terwijl Antwerpse homo-mannen relatief makkelijk aan PrEp kunnen geraken als ze dat wensen is dat niet zo vanzelfsprekend in meer landelijke gemeenten. Bovendien moet je na een eerste gesprek, met bijhorende hiv-test ook elke drie maanden opnieuw op controle gaan. Tijdens je eerste bezoek krijg je de uitleg over hoe PrEp werkt, waartegen het je beschermt en vooral hoe vaak je de pillen moet pakken om maximaal beschermd te zijn tegen hiv.

Voor veel mannen die dagelijks werken is het moeilijk om dit tijdens een werkweek in te plannen. Ook voor de jeugd is het niet vanzelfsprekend om aan PrEp te geraken. Niet voor niets zijn vooral mannen van middelbare leeftijd aan de PrEp. Uit een klein testje via de site van het Tropisch Instituut bleek dat ik pas eind juli, ruim twee maanden na mijn eerste doktersbezoek, een afspraak kon maken bij hen voor een gesprek over PrEp. Als de wachttijd al in Antwerpen, met hun meerdere centra, zo oploopt dan vraag ik me af hoe het in de rest van het land zit. Door dagelijks te gaan kijken of er annulaties waren kon ik uiteindelijk sneller terecht voor een eerste consultatie.


De wachttijden, de herhaaldelijke bezoeken aan de aidsreferentiecentra, vormen een enorme inspanning als je een extra bescherming wil tegen wat vroeger de kanker van de homo-gemeenschap werd genoemd. Tegenwoordig is hiv gelukkig niet meer een chronische ziekte geworden maar helaas nog altijd een aandoening die iedereen veel angst inboezemt. Met PrEp hebben we een geneesmiddel dat iets aan die angst en de gemoedsrust van mannen die een verhoogd risico lopen kan doen. Waarom wordt het dan zo moeilijk gemaakt om mannen die zich willen beschermen tegen hiv aan het geneesmiddel te helpen?

Zou het niet beter zijn als het preventiemiddel makkelijker beschikbaar wordt gemaakt door na een eerste onderzoek in een aidsreferentiecentrum de opvolging te laten gebeuren bij de huisarts die de driemaandelijkse civ-test afneemt? Met daarbovenop een jaarlijks bezoek aan het aidsreferentiecentrum. Dit is voor vele mannen makkelijker te plannen dan een uitstap naar het aidsreferentiecentrum. Dit samen met een grotere informatiecampagne kan er voor zorgen dat er tegen volgend jaar meer dan een verdubbeling kan plaatsvinden van mannen die preventief PrEp innemen. Hallo minister De Block?


Marc Dirix is freelance journalist en uitgever van Gaylive.Be

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2019 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).


Select