Joz Motmans: Transgenderinfopunt krijgt steeds meer oproepen

gepost op 23/01/2018

Steeds meer mensen contacteren het Transgenderinfopunt dat dit jaar vijf jaar bestaat. De laatste twee jaar krijgt het infopunt tussen de 1.000 en 1.500 vragen per jaar te verwerken.”Dat wil zeggen mensen die informatie nodig hebben, die voor het eerst komen vertellen hoe ze zich voelen en die komen polsen wat ze daarmee kunnen doen”, zo verklaart coordinator van het Transgenderinfopunt Joz Motmans.

Beluister het hele interview op onze Patreon-pagina

Het Transgenderinfopunt werd vijf jaar geleden in het leven geroepen. Je kan er gratis en anoniem terecht met vragen over het transgenderthema. Het grootste misverstand rond het Transgenderinfopunt is dat het enkel maar medische informatie zou geven over hoe je van geslacht kan veranderen. “Ongeveer de helft van alle transpersonen willen de stappen zetten op het medische vlak en deze mensen kunnen we dan ook doorverwijzen naar alle mogelijke zorgverleners in heel Vlaanderen.”

De overige vragen komen van ouders,transpersonen zelf, werkgevers, scholen enzovoort.
“De meeste vragen gaan over zorg, waar ze terecht kunnen en een andere grote groep van vragen gaat over de rechten van transgenders. Hoe je het ook draait of keert vandaag de dag bestaan er nog misvattingen en problemen rond discriminatie en geweld en ook deze vragen komen bij het Transgenderinfopunt terecht.”

Sinds begin dit jaar kunnen transgenders makkelijker hun gender laten aanpassen op hun identiteitspapieren zonder dat ze een medische operatie moeten ondergaan. Wie een aanpassing van de geslachtsregistratie wil, moet een attest kunnen voorleggen dat men geïnformeerd werd door een erkende transgendervereniging. Die aanpassing is een goede zaak volgens Motmans. “We zijn blij dat al die medische eisen uit die transwet zijn geschrapt.Dat maakt het makkelijker voor diegene die nog aan het wachten zijn op hun operatie en vooral voor diegene die geen medische wensen hebben krijgen nu ook toegang tot deze nieuwe ontwikkelingen.”

Maar er zitten ook nog enkele nadelen in de huidige transvet. Zo kan het geslacht maar één keer aangepast worden en is er nog een groep mensen wiens zenderidentiteit geen vaststaan feit is. Zo zijn er mensen die zich de ene periode meer man voelen en de andere meer vrouw.

“Er is nog een groep mensen die zich nog man nog vrouw voelen, de non-binaire personen voor wie er nog steeds geen oplossing is en we hopen dat de maatschappij evolueert naar maatschappij waar een geslachtsregistratie niet meer nodig is.”

LGBT-koepel Cavaria stapte begin deze maand naar het grondwettelijke hof om de beperkingen in de nieuwe transwet aan te vechten. Zo wil de koepel dat de transgenderwet geoptimaliseerd wordt en er een einde komt aan de discriminatie van non-binaire personen.


In de media duiken transgenders ook vaker op. Franky uit Thuis bleek enkele jaren terug plots in het verkeerde lichaam te zitten, verschillende dragqueens uit Ru Paul’s dragrace kwamen uit de kast als transgenders en ook in de populaire gevangenisreeks “Orange Is The New Black” zit een transgender personage. Vanaf deze week worden er op één vijf transgenders gevolgd in de documentaire reeks M/V/X. Die zichtbaarheid zorgt er ook voor dat het thema meer bespreekbaar wordt en dat merken ze ook bij het Transgenderpunt aan de leeftijd van de oproepen.

“We merken toch wel dat de groep mensen die de stap durven zetten steeds groter wordt en vooral dat ze steeds jonger worden. De leeftijd waar op de meeste mensen zich bewust worden van dit ben ik en zo zit ik in elkaar schommelt rond de elf, twaalf jaar. En dat is vanuit de ontwikkelingspsychologie ook heel logisch. Alleen is de leeftijd waar mensen ermee buiten durven te komen dertig, veertig jaar. Dat is een hele grote periode dat mensen in de kast zaten en niets met deze gevoelens konden of durfden doen. We zijn dan ook heel blij dat vooral de jongere generatie niet zo lang meer wachten en op jongere leeftijd naar buiten durven komen en zichzelf durven zijn.”

M/V/X
Vanaf deze week start ook op Eén de vierdelige documentairereeks M/V/X waaraan het Transgenderinfopunt samen met het Centrum voor Seksuologie en Gender van het UZ Gent aan meewerkte. In de reeks worden vijf transgenders gevolgd die elk op een ander punt zitten in hun transitie van man naar vrouw of omgekeerd. In de reeks komen alle aspecten aan bod gaande van de medische tot sociale impact die de beslissing van de vijf transpersonen met zich meebrengt voor zowel zichzelf als hun onmiddellijke omgeving. De reeks werd gemaakt door het productiehuis Sputnik Media dat het Transgenderinfopunt een dik jaar geleden voor het eerst contacteerde met het idee voor de reeks.

“We krijgen veel persvragen en zijn daar altijd voorzichtig in maar we hadden snel door dat ze een integer programma wilden maakten.”

“In de eerste twee afleveringen worden al heel wat taboes doorbreken. Je krijgt een heel divers scala van mensen die in beeld komen. Maar vooral aan het accent op de rol van de sociale omgeving wordt veel aandacht besteedt.”

Het Transgenderinfopunt is bereikbaar op het gratis nummer 0800 96 316 of per mail op contact@transgenderinfo.be. Hun website vind je op http://transgenderinfo.be

M/V/X is vanaf woensdag 24 september te zien op Eén

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2019 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).