Baby zomervoordeel
Mijn vader is een vis - Gil vander Heyden

gepost op 15/12/2017

Het leven van de dertienjarige Basti lijkt ingewikkeld. Niet alleen wordt hij op school gepest door een van zijn klasgenoten omdat hij twee moeders heeft, maar krijgt hij ook op een dag te horen dat hij zijn weekends voortaan aan zee zal doorbrengen omdat zijn twee moeders er een buitenverblijf hebben gehuurd. Met veel tegenzin gaat hij mee maar al snel wordt het voor de dertienjarige een uitlaatklep voor wat er allemaal in zijn leven te gebeuren staat.

Zo maakt hij aan zee kennis met Maria die iets verder op woont, Bartholomeus de dementerende voormalige eigenaar van het huisje dat het koppel huurt, zijn dochter en een ietwat vreemde vrouw die niet praat. Maar ook op het thuisfront gebeurt er van alles. Zo wordt hij stiekem verliefd op de zus van een vriend en één van zijn beste vrienden blijkt plotseling liever uit te hangen bij een oudere jongen dan bij Basti.


In “Mijn vader is een vis” wordt Basti niet alleen geconfronteerd met zijn oplaaiende gevoelens voor de zus van zijn vriend Martin, maar ook met de uitdovende liefde tussen zijn biologische moeder en haar vriendin.

Het is meteen ook de eerste keer dat jeugdboekenschrijfster Gil vander Heyden, die al meer en vijftig kinder- en jeugdboeken heeft neergepend, haar hoofdpersonage laat opgroeien in een gezin met twee moeders en de gevolgen van een break-up.

Het boek is zeer vlot geschreven en leest makkelijk weg maar voelt op het einde een beetje geforceerd. Vander Heyden spint doorheen het boek een heel web van gebeurtenissen rond de vele personages die opduiken in het verhaal. Pas in een van de laatste hoofdstukken wordt zo uitgelegd wat de titel van het boek betekent en dat geldt ook voor het mysterie rond de vrouw die nooit een woord zegt. Terwijl Gil vander Heyden ruim de tijd neemt om de verschillende verhaallijnen op te zetten komt het einde een beetje te geforceerd over en worden de onthullingen rond Basti’s beste vriend en de zwijgzame vrouw een beetje stiefmoederlijk afgewerkt. Toch is het boek een aanrader voor de jongere lezers alleen al omdat het nauw aansluit met hun leefwereld waarin het traditionele gezin steeds meer een uitzondering wordt door de vele samengestelde gezinnen en kinderen die opgroeien met twee ouders die van hetzelfde geslacht zijn.

“Mijn vader is een vis” telt 158 blz en is verschenen bij uitgeverij Kartonnen Dozen.

ISBN:9789490952242

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2019 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).