5GB in plaats van 4GB
Lust en Littekens - Herman Cools

gepost op 12/12/2017

In ‘Lust en Littekens’ neemt Herman Cools de lezer mee op een zoektocht naar wat het betekent om homo te zijn. Zijn bron voor deze zoektocht zijn de vele verhalen die hij door de loop van de jaren te horen kreeg tijdens zijn workshops en trainingen aan homoseksuele mannen die op zoek waren naar een manier om hun gevoelens voor andere mannen een eigen plek te geven. Maar het is vooral het verhaal van een 57-jarige therapeut die op zoek gaat naar de wortels van zijn eigen coming-out en wat het volgens hem betekent om homo te zijn.

Herman Cools (1960) studeerde theologie en volgde daarna verschillende opleidingen in psychosynthese, tantra en systemisch werk. Daarmee heeft hij tijdens zijn vijfentwintigjarige carrière als therapeut al duizenden Nederlandse en Belgische mannen begeleidt met het plaatsen en verwerken van hun homoseksuele gevoelens.

De verhalen die de mannen tijdens hun sessies vertelden en waarin ze zich blootgaven vormen de basis voor ‘Lust en Littekens’. Niet alleen gaat hij op zoek naar de bron van hun angsten en twijfels maar ook naar die van zichzelf.

Op zijn zesenveertigste kreeg hij een nachtmerrie nadat hij uit een coma ontwaakte.
“De nieuwgierigheid die deze droom in mij wakker maakte, motiveerde mij om opnieuw door mijn eigen geschiedenis te lopen en terug te kijken naar hoe ik mijn met mijn seksuele voorkeur die afwijkt van de meerderheid bewogen heb”, zo schrijft Cools in de inleiding.

De verhalen van zijn patiënten spiegelt hij aan zowel verhalen uit wetenschappelijke en antropologische als culturele werken en quotes. De combinatie uit verhalen en gedichten van schrijvers als Oscar Wilde,James O’Neil en Erwin Mortier met de meer klassieke werken over Jung en Thomas Moore overgoten met een spirituele en Taoïstische visie zorgt ervoor dat je vooral in de eerste delen soms zware lectuur krijgt voorgeschoteld. Dat Cools zich serieus ingelezen heeft in het thema kun je opmaken uit de bibliografie van meer dan zes bladzijden. Ook de neiging van Cools om zo weinig mogelijk het woord homoseksueel en al zijn afleidingen te gebruiken en te vervangen door exotischer klinkende termen als “mandmannen” of ”zonnejongens” en alles uit de verhalen te ‘bewijzen’ of te weerleggen met fragmenten uit gedichten, verhalen en wetenschappelijke werken komt de leesbaarheid soms niet ten goede.

Ook gaat hij in een hoofdstuk in op de explosieve vermeerdering van het aantal seksuele en gender identiteiten die de laatste paar jaren de kop op staken en die verder gaan dan de indeling op XX en XY-chromosomen.

‘Lust en Littekens’ is een werk dat vertrekt vanuit de verhalen van de mannen die Cools gedurende zijn carrière begeleide en dat probeert een antwoord te bieden op hun vragen over seksualiteit, erotiek, zingeving en omgaan met (emotionele) verwondingen, en veel meer is dan een simpele registratie van die verhalen en emoties.

“Lust en Littekens” van Herman Cools telt 428 bladzijden en is verschenen bij London Books.

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2019 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).


Select