Velen denken onterecht dat ik hiv kreeg door mijn werk als sekswerker.

gepost op 01/12/2017

Op 1 december is het Wereldaidsdag en voor Lyle Mums zal het de eerste zijn na zijn besmetting met het hiv-virus begin dit jaar. Ondanks het feit dat hij omwille van zijn werk als sekswerker altijd veilig vrijde met zijn klanten geraakte de 23-jarige toch besmet met het virus. Niet door zijn werk, zoals velen zouden vermoeden, maar door het onveilig vrijen met een jongen waarmee hij uitging.

(lees hieronder verder)
Plus-zone:Beluister het volledige interview met Lyle Mums.

“Ik heb geen hiv opgelopen door mijn werk. Ik had altijd seks met een condoom met mijn klanten. Het is ook een beetje flauw om die link te leggen want de meeste mensen die hiv hebben zijn geen sekswerkers en de meeste sekswerkers hebben ook geen hiv.”

“In maart voelde ik mij ziek en oververmoeid en dat was eigenlijk vervelend want ik had net een nieuwe baan gevonden”, zo vertelde Lyle Muns eind november in Hasselt waar hij te gast was in het Regenbooghuis om er te komen vertellen over zijn hiv-besmetting en zijn voormalige bezigheid als sekswerker. Hij ging naar zijn huisarts en die stelde hem een hiv-test voor. En het was schrikken toen hij het resultaat te horen kreeg. Niet alleen hij was besmet maar ook zijn vriend zoals later zou blijken.

Hij startte onmiddellijk met het innemen van de nodige medicatie en momenteel is zijn hiv-besmetting onder controle, niet meer detecteerbaar en ook niet meer overdraagbaar.

Bij wie de laatste paar jaar de actualiteit gevolgd heeft zal er mogelijk wel een belletje rinkelen bij de naam van Lyle Mums. In 2013 schreef hij op zijn persoonlijke blog dat hij bijkluste als mannelijke prostitué. Op zich zou dat de kranten niet halen ware het niet dat Lyle toen de eerste openlijk homoseksuele voorzitter was van de Vlaamse Scholierenkoepel. Hij kreeg zowel positieve als negatieve reacties op die coming-out.

“Ja er zijn toen allerlei dingen gezegd zoals dat ik een slecht voorbeeld gaf, dat het vies was en dat het niet deugde. Maar er waren ook heel wat positieve reacties van mensen die het heel dapper vonden, dat we weten dat sekswerk bestaat maar dat er niemand over praat.”

In maart besliste Lyle om ook voor zijn hiv-besmetting uit de kast te komen. Sindsdien heeft hij al ontelbare interviews geven en verleende hij ook zijn zijn medewerking aan een campagne-filmpje voor de Hiv-vereniging Nederland.

“Het was een andere situatie. Homo zijn daar voel ik me goed bij en sekswerker daar had ik voor gekozen. Maar bij hiv was het niet leuk om dat te vertellen.En ook voor mij was het niet leuk om te horen. Dus dat was iets moeilijker. Ik ben toen wel redelijk snel uit de kast gekomen omdat ik zo iets had van ‘ja ik kan nu wel weer een paar jaar wachten’. Maar ik vond het zo fijn om gewoon mezelf te zijn en had de ervaring van de jaren ervoor die heel bevrijdend was voor mij. En ik vond het heel belangrijk om ook nu mezelf te zijn.”

Voor zijn besmetting deed Lyle er alles aan om aan PrEP te geraken. Dat is een aidsmedicijn dat preventief wordt voorgeschreven aan mensen uit risicogroepen zoals mannen die seks hebben met andere mannen en sekswerkers. Het medicijn werd de afgelopen jaren uitgebreid getest in verschillende landen waaronder Nederland en Belgie. Helaas lukte het voor Lyle niet om mee te doen aan de Nederlandse tests. In ons land wordt PrEP inmiddels terugbetaald. Maar in Nederland is dat (nog) niet het geval. Ook hier hoopt hij dat dit snel veranderd.

“Als ik PrEP had gehad had ik ook geen hiv gekregen. En het was extra pijnijk omdat ik eindelijk toegelaten was tot die studie waar ik PrEp kon krijgen en waarvoor ik heel lang heb moeten knokken. Maar die toelating kwam er een maand nadat ik mijn hiv-diagnose had gekregen. Dat voelde heel erg zuur voor mij en zo zijn er heel veel verhalen van jongens die naar verplegers toegaan en te horen krijgen dat het niet vergoedt wordt in Nederland en een paar maanden later teruggaan en te horen krijgen dat ze hiv hebben. En dat zijn makkelijke situaties die voorkomen worden als PrEp vergoedt wordt zoals dat nu in Belgie ook gebeurt. Dit kan het aantal hiv-infecties enorm naar omlaag brengen.”

“Ik zou een oproep willen doen aan de Nederlandse minister van Volksgezondheid om het voorbeeld van minister Maggie De Block te volgen.” Tegelijkertijd vindt Lyle het ook belangrijk dat er in de lessen seksuele voorlichting aandacht wordt besteed aan hiv en de manieren hoe je het kan oplopen.

“Er moet meer en op een andere manier voorlichting gegeven worden. Nu wordt gewoon gezegd ‘dit is een condoom en zo moet je het gebruiken en als je het niet gebruikt krijg je aandoeningen als chlamydia’ en daar houdt het ook op. We moeten het gesprek aan gaan over wat hiv eigenlijk is. Laat de verhalen van mensen met hiv zien. Laat mensen weten dat als je hiv hebt en medicijnen neemt dat je het niet meer kan overdragen. Dat is vitale kennis die vaak niet verspreidt wordt. De leerkracht moet echt het gesprek hierover aangaan met zijn leerlingen en vragen hoe zij erover denken.”

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2019 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).