Baby zomervoordeel
Freedom: Indringende blik op de carrière en leven van George Michael (+video)

gepost op 27/10/2017

2017 moest het come-backjaar worden voor George Michael. Dat blijkt uit de vele projecten waaraan de Britse zanger net voor zijn dood aan het werken was. Eén van die projecten was de documentaire Freedom die de re-release van zijn tweede solo-album “Listen without prejudice volume 1” moest begeleiden. Tot twee dagen voor zijn dood werkte de voormalige Wham!-zanger aan de documentaire. Dat is te merken aan de verschillende getuigenissen. Enkel uit de korte inleiding van Kate Moss die vertelt dat George Michael op kerstdag 2016 stierf is op te maken dat de documentaire in de loop van dit jaar werd afgewerkt.

De hele documentaire bestaat uit fragmenten van interviews die George Michael in de jaren 80 en 90 gaf afgewisseld met interviews met enkele artiesten en acteurs die “Listen without prejudice” herontdekken.
De documentaire blikt terug op de hele carrière van George Michael met de nadruk op het verschijnen van zijn tweede album, zijn grote liefde Anselmo Feleppa en diens strijd met aids, en de strijd die hij voerde met plantenmaatschappij Sony.

In vogelvlucht komt de start van zijn carrière bij Wham! en zijn eerste solo-plaat ‘Faith’ aan bod. Faith met de hitsingels ‘I want your sex’, ‘Faith’ en ‘Father Figure’ opende niet alleen de deur naar de Amerikaanse markt voor George Michael maar legde ook de zaadjes voor het tweede solo-album en zijn rechtszaak tegen Sony. De zanger wilde af van zijn pop-imago en zijn muzikale vleugels verder uitslaan met cross-overs en duetten met R&B legendes. Hij zag het ook niet meer zitten om uitgebreid promotie te maken voor het nieuwe album en weigerde zelfs in de videoclips op te draven. Dat was niet naar de zin van Sony die daarom geen promotie wilde maken voor het tweede solo-album. George Michael wilde uit de mallemolen stappen en stapte naar de rechter om van zijn plantencontract met Sony af te komen. Hij verloor die rechtszaak maar kon toch onder het juk van de plantenmaatschappij komen toen zijn contract werd overgekocht door David Geffen van Virgin Music.

Tijdens een concert in Brazilië had George Michael ook zijn Braziliaanse vriend Anselmo Feleppa ontmoet. De man zou de eerste grote homoseksuele liefde worden van de zanger. De relatie hield hij echter verborgen voor zijn Europese vrienden en familie.Toen bij Anselmo aids werd vastgesteld begon de wereld van George Michael in te storten. Niet alleen kon hij zijn hart niet luchten bij zijn familie maar kreeg hij ook te horen dat zijn jeugd-idool Freddie Mercury gestorven was aan de ziekte waaraan ook zijn grote liefde leed. Op het tributeconcert voor Freddie Mercury zong hij het nummer ‘Somebody to love’ met Anselmo in het publiek. Die bekentenis in de documentaire geeft een extra dimensie aan zijn legendarische optreden tijdens het tributeconcert.

Na het overlijden van zijn vriend aan aids en zijn tegenslag in de rechtbank belandde de zanger in een depressie die verschillende maanden zou duren. Uiteindelijk zou hij zijn verdriet van zich afschrijven in zijn album ‘Older’. Ieder nummer was een ode aan Anselmo en was in zekere zin dan ook zijn muzikale outing als homo. Die subtekst valt enkel op als je op de hoogte was van zijn relatie met Anselmo. Zo gaat het nummer ‘Jesus to a child’ over de liefde die hij kreeg van Anselmo. ‘Fast love’ gaat dan weer over de zoektocht van mannen naar die snelle liefde en die ertoe leidde dat George Michael betrapt werd in een wc terwijl hij een undercover-agent probeerde te verleiden. Over die betrapping die ervoor zorgde dat zijn homoseksuele geaardheid wereldnieuws werd maakte hij het nummer ‘Outside’.

De documentaire Freedom geeft een intrigerend beeld over het leven en de gevoerde strijd van George Michael en je merkt dat hij klaar was voor een heuse comeback en komaf wilde maken met het verleden. Dat moest gebeuren met de release van nieuw werk en de re-release van ‘Listen without prejudice’. Dat was het album waarmee hij wilde dat hij serieus werd genomen als songwriter een weg die hij waarschijnlijk ook de komende jaren zou hebben ingeslagen als het noodlot niet had toegeslagen. De documentaire Freedom kun je nog enkele dagen bekijken via VRT.NU


Bol.com - Listen Without Prejudice / MTV Unplugged CD

Listen Without Prejudice / MTV Unplugged CD

Bol.com

17,99 €

Koop hier

Bol.com - Listen Without Prejudice / MTV Unplugged Vinyl

Listen Without Prejudice / MTV Unplugged Vinyl

Bol.com

26,99 €

Koop hier

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2019 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).