Truus Druyts:Hoog tijd dat we de vrouwelijke trots vieren

gepost op 23/10/2017

Op 21 oktober 2017 werd tijdens de jaarlijkse L-day de allereerste L-award uitgereikt. Winnares werd Truus Druyts.

Van harte proficiat met de L-Award. Mensen hebben massaal op jou gestemd. Had je dit verwacht?
“Goh. Heel eerlijk ben ik daar echt wel wat van onder de indruk. De vraag, het bericht, de mededeling kwam onverwacht en ontroerde me ook. Dat raakt. Daar ben ik verschrikkelijk dankbaar om.

Zo werd ik deze week gebeld om te spreken op een event in november. Van vrouwen voor vrouwen. Carina de Geest van Maske*teers is de bezielster ervan. Met het event steunen ze actief RoSa. En dan kan ik met bewondering luisteren naar haar actieve feministische pad. Karin Haanappel die vrouwelijke kunstenaars door de eeuwen heen een stem geeft en laat zien. Christine Pannebakker: pure vrouwenpower. Ellen Degeneres, Jodie Foster,… En ook alle veel minder zichtbare dames en heren die hun tijd investeren in de structuur van verenigingen, organisaties en communities. Het zijn er zo veel. en daar kijk ik echt naar op. Zo bijzonder om het signaal te krijgen dat ik daar ergens deel van uitmaak.
Ik ben me er sterk van bewust dat ik me veilig kan bewegen in de zichtbare positie die ik heb, dat ik daar mee kan schrijven aan dat grote verhaal, dank zij al die gemeenschappelijke inspanningen.
Als ik op zondagavond in de radiostudio zit op JOE, is de werkvloer meestal leeg. Op het scherm druppelen vragen binnen via sms en mail. Mensen met hun ziel onder hun arm. Vragen over hoe kom ik uit de kast, hoe vertel ik het mijn ouders,… Het verhaal van die jonge kerel die zijn coming out deed, voor hij aan zijn eerste chemokuur zou beginnen. En hoe zijn vrienden hem toen hebben laten zakken. Hij schreef me in zak en as. En dan ben ik dankbaar dat hij toch zijn hand uitsteekt en dat ik hem een stem kan en mag geven. Dat ik betoog mag houden voor meer menselijkheid en liefde. Geven, volgieten, gaan. Dat heb ik jaren en jaren met hart en ziel gedaan. Elk verhaal een voorrecht om het met voorzichtige handen en een vurig hart te mogen aanmoedigen. En mooi op een dag als deze, te voelen dat er ook echt iets van is aangekomen.
Dus een moment als dit is een aanmoediging waar ik een droge keel en prikoogjes van krijg.
Waardoor ik denk: kom Druyts, er tegenaan. je beste zelf op de kaart.. degene zijn die je had willen tegenkomen zoveel jaren geleden.

Het is de eerste maal dat de L-Day de uitreiking van de L-Award organiseert? Wat doet dat met jou?
Fantastisch. Brede grijns aan deze kant. Kom maar op met de vrouwelijke trots, vrouwelijk talent, succes, ondernemerschap, liefde, verschil, … Hoog tijd om dat te vieren, met elkaar. Hoe meer ruimte er is om elkaar te vieren, hoe guller de reactie bij elk succes - in de meest brede en ruime zin van het woord- hoe krachtiger we worden als geheel. de relatie die we hebben met elkaar wordt sterker van samen succes te vieren. Dat is even bindend en bekrachtigend als steun in moeilijke tijden.
Het gaat niet om het winnen van een individu, het gaat om een hele maatschappij die daarbij iets wint. Het gaat om individuen aanmoedigen om persoonlijke efforts, zichtbaarheid, talent en manier van zijn.

Het is samen zacht en duidelijk standpunt innemen en elke stap vieren. Samen een maatschappij bouwen die wakker ligt van de verhalen van Griet Op de Beeck, elke #metoo , elke “pussygrabber”. Toon zetten, geluid laten horen, gaan staan voor iets.

Hoe sta je tegenover een L-Day, een dag voor vrouwen die (ook) van vrouwen houden?

Toen ik een jaar of 4 à 5 was had ik een favoriete slogan.
Geen idee waar ik hem had opgepikt, maar mijn favoriete plek om hem op te voeren, bleek de lokale supermarkt.
Mijn kleine beentjes stoer uit elkaar, twee knuistjes in de lucht en dan luid:
“De macht aan de vrouweeeuuuuu !!!”
Mijn moeder heeft me nooit tegengehouden.
Het werd onze slogan. Nog heel lang daarna.
Wellicht is daar toch iets van blijven hangen… van dat gevoel.
Nog steeds denk ik dat het fijn en goed is om een helder kader te creëren waar je duidelijk ziet en voelt: hey ik ben niet alleen. Nog heel veel vrouwen die half in een kast leven en die deuren wat meer kunnen openzetten. Fijn om de diversiteit te zien en beleven: het hele scala van uitingsvormen, kledingstijlen en al wat er bij hoort.
Veiligheid. Het is jammer genoeg echt weer een thema aan het worden. De geschiedenis heeft ons al een paar echt grote vrouwenbewegingen gebracht en ik denk dat er een nieuw massief vrouwenmanifest in de maak is. En zichtbaarheid, elkaar in de ogen kunnen kijken, is daar een belangrijk onderdeel van.
En verder ben ik blij om diversiteit te zien. Te zien dat er ook meer beleving- en uitingsvormen komen dan uitsluitend de binaire man/vrouw vorm. Dat er in de Thora 6 genders gedefinieerd worden, 5 genders bij de inheemse Noord Amerikaanse volken, two spirits…
Foto en tekst: Nancy Verbrugghe

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2019 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).