De rug van een hand - Violante Juarez Oliviera

gepost op 03/05/2017


In de dichtbundel 'De rug van een hand' blikt het alter-ego van de Antwerpse dichteres Joanna Pas terug naar de verschillende liefdes en affaires die ze in haar leven heeft gekend. Violante Juarez Oliveira heeft veertien keer haar hart (bijna) verloren (vijftien als je de liefde van een moeder voor haar dochter meetelt) tijdens haar leven. Sommige zaten vol met passie, anderen eindigden op ruzie en liepen gelijktijdig of overlapten met andere relaties, maar uit iedere relatie trekt de dichteres een les. Aan de verschillende liefdes worden in de mate van dat ze het meeste indruk op Violante hebben gemaakt aandacht besteed. Zo blijkt ze haar eerste vriendinnetje dat ze op haar twaalfde had, na al die jaren nog niet vergeten te zijn en herinnerd ze ook hoe ze zich voelde toen zij uit het leven stapte. Heel wat van de romantische veroveringen lijken losse scharrels geweest te zijn waar aan niet al te veel aandacht aan besteed heeft maar waar ze toch op het einde van haar leven naar terugkijkt.

Op de achterflap geeft Violante Juarez Oliveira toe dat ze niet begrijpt dat mensen zich aan één lief willen binden. "Ik begrijp dat niet, het verlangen van mensen om hun "ware" liefde te ontmoeten, om in heel hun leven maar één iemand lief te hebben. Ik heb er geen oordeel over, maar ik begrijp het niet. Voor mij waren al mijn liefdes waar, ik had geen van hen willen missen. Allemaal hebben ze een wereld voor me geopend.”

De dichtbundel hoort bij het project en de roman "De taal van boekenruggen" waarbij Pas experimenteert met manieren om lezers nauwer te betrekken bij het uitgeefproces. Op haar eigen manier geeft Pas het leven van haar alter-ego gestalte aan de hand van een vijftigtal korte gedichten aan de hand van de liefdes die ze kende en waarbij vooral de eerste en laatste liefde die een mens kent het meeste indruk maakte op haar.

De gedichtenbundel ‘De rug van een hand’ telt 64 pagina’s en is uitgegeven door uitgeverij Kartonnen Dozen.

isbn: 9789490952211 · 2017 · paperback - 64p. · prijs: € 12.50 - uitgeverij: kartonnen dozen - Verdeling door EPO

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2019 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).