YouTube onder vuur voor verbergen LGBTQ+-filmpjes

gepost op 21/03/2017Verschillende filmpjes van LGBTQ-vloggers worden sinds kort niet meer getoond op YouTube als de ‘restricted mode’ geactiveerd is. Hoe groot de impact is is niet bekend maar verschillende bekende vloggers waaronder Tyler Oakley zagen dat verschillende filmpjes onterecht als aanstootgevend aangeduid werden. Ook Gaylive heeft de afgelopen dagen verschillende meldingen gekregen dat de inhoud van verschillende reportages niet adverteerdersvriendelijk zijn.

Met de ‘restricted mode’ kunnen gebruikers volwassen content van YouTube blokkeren. Een van de manieren waarop de site dit doet is op basis van de keywords die contentmakers kunnen mee geven aan hun filmpjes. Maar ook filmpjes die door gebruikers als ongepast worden aangevinkt verdwijnen uit de zoekresultaten bij restricted mode-gebruikers. YouTube zelf blijft onduidelijk over de criteria die gehanteerd worden en zegt dat het om een combinatie gaat van meldingen van gebruikers, leeftijdsrestricties en “andere signalen” gebruikt om ongepaste filmpjes te identificeren en te filteren uit de zoekresultaten.

Ook enkele reportages die Gaylive de afgelopen jaren maakte, waaronder die van de WorldOutGames in Antwerpen werden de afgelopen dagen gevlagd. Mogelijke verklaring hiervoor is dat de Outgames in Miami eraan zitten te komen en dat dit door sommige bezoekers als ongepast werd aangevinkt.
Veel LGBTQ+-vloggers beweren echter dat bijna al hun video’s automatisch geflagd en verborgen werden in de beperkte modus zelfs als de inhoud niet schokkend is of voor oudere kijkers bedoeld is.

In een reactie laat YouTube weten dat het de klachten gaat bekijken. Volgens de videowebsite gebruikt slechts een klein percentage van zijn gebruikers de restricted modus. Vooral filmpjes met gescheld, geweld en filmpjes over bepaalde ziektes als eetstoornissen worden dan niet getoond. YouTube stelt dat het systeem ''soms fouten maakt in het begrijpen van context en nuances'' als het bepaalt welke video's in de beperkte modus te zien moeten zijn en welke niet.

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2019 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).