Nee Captain America moet geen homovriendje krijgen

gepost op 24/05/2016

De laatste paar weken zie je ze steeds vaker opduiken. De hashtags waarin film en televisiestudio’s opgeroepen worden om meer LGBT-personages in hun producties te laten opdraven. De politiek correcte LGBT-social media warriors en activisten hebben nu hun zinnen gezet op Elsa (#GiveElsaAGirlfriend) uit Frozen en Captain America (#giveCaptainAmericaAboyfriend). Als het van de hashtaggeneratie afhangt moeten die personages onmiddellijk een vriendin of vriend krijgen van hetzelfde geslacht. Nu heb ik op zich geen problemen mee dat er meer diversiteit bij filmpersonages komt maar men moet wel respect hebben voor het bronmateriaal. 

Vooral Disney lijkt het doelwit van de #hashtagwarriors te zijn en op zich is dat niet zo vreemd want de media-gigant heeft waarschijnlijk mede door het recentelijk opkopen van de filmstudio’s Pixar, Marvel en LucasFilms de rechten en eigendom verworven van de meest bekende popculture iconen van dit moment. Van Mickey Mouse en Donald Duck tot Captain America en zijn Avengers naar de bekende Star Wars figuren, je kan het zo gek niet bedenken of het is eigendom van Disney. Nu heeft Disney al een redelijk goede reputatie op het gebied van diversiteit toch bleek uit een recente studie dat LGBT-personages bijna niet voorkomen in populaire Hollywoodproducties. Begin mei kwam de Amerikaanse media-waakhond GLAAD op de proppen met een onderzoek waaruit bleek dat slechts een twintigtal van de 126 door grote filmstudio’s uitgebrachte films slaagden voor de zogenoemde Vito Russo-test. Aan de hand van verschillende parameters werd Bekeken hoe LGBT-inclusief iedere film was. Films uit het zogezegde arthouse-circuit werden niet beoordeeld.

Zoals ik al zei ben ik een voorstander om zoveel mogelijk diverse groepen te laten zien op televisie en het witte doek maar er zijn grenzen. Sommige gevestigde personages zijn zo iconisch dat je ze niet veel mag en kan veranderen.

Een voorbeeld is misschien op zijn plaats. Als ik vraag hoe de legendarische detective heet die met zijn trouwe partner Watson allerhande mysteries oploste die zich voltrokken in de straten van Londen dan roep je vast en zeker dat dit Sherlock Holmes is. Verander je echter één of verschillende details in de bovenstaande omschrijving dan gaat het niet meer over de Sherlock Holmes die Arthur Conan Doyle heeft bedacht maar over een totaal ander personage.

Ook Captain America die dit jaar zijn vijfenzeventigste verjaardag viert zit in diezelfde situatie. Zo kreeg de zwakke blanke tiener Steve Rogers een serum toegediend die van hem een supersoldaat maakte die samen met Bucky Barnes, de originele Nick Fury en zijn Howling Commando’s de nazi’s bestreed alvorens hij ingevroren geraakte en in de jaren zestig gevonden werd door de Avengers. Alle relaties die Steve Rogers gehad heeft in zijn leven waren relaties met vrouwen. Ook in de recente films waarin hij mocht opdraven was dit te zien. 

In het verleden heeft Marvel zelf al bepaalde veranderingen doorgevoerd aan Captain America. Zo gaf Steve Rogers onlangs nog het bekende kostuum aan Falcon (van origine een afro-amerikaanse straathoekwerker) die met het kostuum ook de naam Captain America overnam. Maar hoe zeer Sam Wilson zijn best deed hij is niet Steve Rogers en heeft net als Steve zijn eigen karaktertrekken die vastliggen. Als je homoseksuele personages wil zijn er genoeg homoseksuele superhelden die in het Marvel-universum rondlopen en die makkelijk tot de entourage van Captain America kunnen toetreden. Marvel (Disney) waakt er in zijn films over dat de originele verhaallijnen grotendeels gevolgd worden.

De filmstudio Fox mocht recent met de nieuwe versie van de Fantastic Four aan de lijve ondervinden wat er gebeurt als je een loopje neemt met het bronmateriaal. Daarin waren de personages zo onherkenbaar dat de fans van het eerste uur de film massaal links lieten liggen. Nochtans had de filmstudio die les al geleerd met een onherkenbare Deadpool die in een Wolverine-film mocht aantreden. De fans waren echter wel enthousiast toen de ‘Merc with a mouth’ dit jaar opnieuw in de bioscoop verscheen. Het grote verschil was dat deze film wel trouw bleef aan het bronmateriaal, iets wat van zijn doortocht in de Wolverine-film niet kon gezegd worden.

Bij nieuwere personages zoals Elsa uit Frozen heb je wel een grotere vrijheid omdat zij niet geplaagd worden door jarenlange verhaallijnen die het personage geboetseerd hebben tot een onveranderlijk standbeeld van de Amerikaanse popculture. De fanboys en girls, en de zogenoemde hashtagwarriors kunnen het waarschijnlijk wel aanvaarden als de nieuwste Disney-prinses plotseling een lesbisch kantje moest hebben in een eventueel vervolg. 

Als je denkt dat de controverse beperkt blijft tot het al dan niet toewijzen van een homo of lesbisch vriendje of vriendinnetje aan bestaande personages dan ben je verkeerd. Ook andere groepen willen hun favoriete held graag zien en het liefst moet dat gebeuren met een eigen versie van een gevestigde waarde in de popculture (vrouwelijke Doctor Who, niet blanke James Bond, een transseksuele Franky/Kaat anyone?). Ja er is nood aan zichtbare LGBT-personages in films en televisieseries maar daarom moeten heteroseksuele personages met een geschiedenis niet persé omgetoverd worden tot LGBT’s om de ene of andere groep te behagen. Introduceer personages die die groepen kunnen vertegenwoordigen en laat die uitgroeien tot een icoon van hun eigen.

Marc Dirix is freelance journalist en uitgever van Gaylive.be en comicfan.Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2019 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).