Dating-apps lekken precieze locatie gebruiker

gepost op 23/05/2016

Populaire gay dating-apps zoals Grindr, Jack’d en Hornet lekken de precieze locatie van hun gebruikers ook al hebben ze in de app aangegeven dat hun locatie verborgen moet zijn. Tot die vaststelling is een Japanse veiligheidsonderzoeker gekomen. Ook andere dating-apps zoals Tinder hebben mogelijk het zelfde veiligheidsprobleem.

Onderzoeker Nguyen Phong Hoang en twee collega’s van de universiteit van Kyoto slaagden erin om binnen het kwartier de exacte locatie te bepalen van een journalist van de Amerikaanse technologiewebsite Wired die de dating-apps op zijn telefoon geďnstalleerd had.Hoang gebruikte de techniek van trilateration, een geavanceerdere vorm van driehoeksmeting, om de locatie te bepalen van de journalist. Dat deed hij aan de hand van drie computers waarop via software een virtuele smartphone met gps-software was geďnstalleerd.
Gemeten vanuit één positie is de geschatte afstand tot een gebruiker te zien, maar is niet duidelijk in welke richting. Door een paar nep-accounts te gebruiken en die kunstmatig steeds andere gps-locaties te geven, kan de locatie van gebruikers enkel gebaseerd op een profielfoto worden achterhaald.

In 2014 kwam Grindr al in opspraak vanwege de mogelijkheid om de afstand tot gebruikers te bekijken. Toen werd die functie in 'landen met een homo-onvriendelijk verleden' opt-in, waarbij gebruikers het delen van hun afstand nadrukkelijk moeten inschakelen.Woordvoerders van Grindr en Jack'd zeggen tegenover Wired de veiligheid van hun diensten te zullen verbeteren.
Bron:Wired.com en Nu.nl

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
© 2001- 2018 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).