Baby zomervoordeel
Holebipioniers - Paul Borghs

gepost op 21/04/2015

In ‘Holebipioniers' beschrijft Paul Borghs de geschiedenis van de holebi- en transgenderbeweging in Vlaanderen’. Het boek is het resultaat van een tweejarig erfgoedproject waarbij Het Roze Huis van Antwerpen 35 pioniers interviewde van de jaren ’50 tot vandaag.

Vandaag hebben holebi’s en transgenders heel wat wettelijke rechten opgebouwd en is er een grotere maatschappelijke aanvaarding van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Het Roze Huis startte een project op met steun van de Vlaamse Overheid en nam 35 interviews af met personen die een belangrijke rol gespeeld hebben om dit waar te maken.

Aan de hand van de interviews en bijkomend onderzoek schreef Paul Borghs het boek ‘Holebipioniers’. Hierin vertelt hij niet enkel de geschiedenis van de Vlaamse, maar ook die van de internationale beweging, en plaats deze in een brede maatschappelijke context.

“De verhalen van de pioniers zijn een aandenken aan ieder die zich heeft ingezet voor holebi’s en transgenders en een herinnering aan tijden waarin holebi’s en transgenders niet over gelijke rechten beschikten of moeilijker aanvaard werden”, aldus Thomas Jans, projectcoördinator van Het Roze Huis. “Ze bieden een beeld van het collectief verleden van de holebi- en transgendergemeenschap. Tegelijk houden deze verhalen ons wakker. Gelijke rechten zijn nooit definitief verworven en stereotypen zullen steeds in vraag gesteld moeten worden.”

“Het boek ‘Holebipioniers’ is uniek. Nooit eerder werd de geschiedenis van de holebi- en transgenderbeweging in Vlaanderen zo uitvoering beschreven en gedocumenteerd”, aldus Paul Borghs, auteur van het boek. “Er kan dan ook gerust gesproken worden van een standaardwerk.”

Naast het boek, is er ook een website, www.holebipioniers.be, waarop je heel wat info kan vinden over de geschiedenis en fragmenten uit de interviews kan bekijken. Je vindt er ook een educatief pakket voor leerlingen uit de derde graad van het secundair onderwijs.

Het boek ‘Holebipioniers’ - ca. 370 blz. geïllustreerd en in kleur - verscheen bij boekhandel en uitgeverij ’t Verschil, de enige uitgeverij in de Benelux exclusief gericht op boeken rond het holebi- en transgenderthema.

Bol.com - Holebipioniers-Paul Borghs (Hardcover)

Holebipioniers-Paul Borghs (Hardcover)

Bol.com

15.00 €

Koop hier

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
© 2001- 2018 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).