5GB in plaats van 4GB
Apple topman Tim Cooke: Er is iets heel gevaarlijks aan de hand in de VS

gepost op 31/03/2015

In een opiniestuk in de Washington Post heeft CEO Tim Cook zich sterk uitgesproken tegen de vorige week in de staat Indiana goedgekeurde wet die discriminatie op religieuze grond mogelijk maakt.

“Er is iets heel gevaarlijks aan de hand in staten doorheen het land
Een golf van wetten, geďntroduceerd in meer dan 24 staten, maakt het mogelijk dat mensen hun buren gaan discrimineren. Sommigen, zoals de wet die vorige week in Indiana werd goedgekeurd en waartegen nationaal protest kwam, en ook de wet die is goedgekeurd in Arkansas, zeggen dat individuelen hun persoonlijke religieus geloof kunnen aanhalen om diensten aan hun klanten te weigeren of om tegen een anti-discriminatiewet van een staat in te gaan.

Anderen zijn meer transparant in hun poging om te discrimineren. Er ligt wetgeving in Texas op tafel die het loon en de pensioenen af te nemen van klerken die huwelijksvergunningen uitvaardigen aan homoseksuele koppels, zelfs als het Hooggerechtshof dit jaar het verbod op homohuwelijken afschaft. In totaal gaat het om bijna 100 wetten die discriminatie in staten moeten toelaten.

Deze wetten maken onrecht wettelijk door te doen alsof ze iets verdedigen wat ons allemaal dierbaar is. De wetten gaan in tegen elk principe waarop onze natie is gesticht, en ze kunnen decennia aan vooruitgang richting meer gelijkheid tenietdoen.

Het Amerikaanse bedrijfsleven beseft al lang dat discriminatie, in al zijn vormen, slecht is als het op zaken doen aankomt. Bij Apple maken stellen machtigen en verrijken we het leven van onze klanten. Ik verzet me tegen deze nieuwe golf van wetgeving, waar ze ook opduikt. Ik schrijf die in de hoop dat veel meer zich bij deze beweging zullen aansluiten. Van Noord-Carolina tot Nevada, deze wetten die nu besproken worden zullen jobs doen verdwijnen, de groei en economische vooruitgang doen verdwijnen in delen van het land die ooit de economie van de 21ste eeuw verwelkomden.

Ik heb groot respect voor religieuze vrijheid. Als een kind werd ik gedoopt in een Baptistische kerk en in mijn leven is het geloof altijd belangrijk geweest.Maar mij is nooit geleerd, en ik geloof zelf ook niet dat religie als een excuus voor discriminatie gebruikt mag worden.

Ik herinner me hoe het was om op te groeien in het zuiden in de jaren 1960 en 1970. Discriminatie is niet altijd gemakkelijk tegen te gaan. Het kijkt je niet altijd in de ogen. Het beweegt in de schaduwen. En soms hult het zich zelfs in de wetten die ons zouden moeten beschermen.

Onze boodschap, aan mensen overal in het land en ter wereld, is deze: Apple is open. Iedereen is welkom, ongeacht van waar ze komen, hoe ze eruit zien, wie ze eren of van wie ze houden. Ongeacht welke wet dat zal toelaten in Indiana of Arkansas, wij zullen nooit discriminatie tolereren.

Mannen en vrouwen vochten en stierven om de principes te verdedigen waarop ons land is gesticht: vrijheid en gelijkheid. We zijn het aan hen verplicht, maar ook aan onszelf en aan de toekomst om te blijven vechten met woorden en acties om die idealen te beschermen. De dagen van segregatie en discriminatie, gekenmerkt door 'white only'-borden op de deur van winkels, waterfonteintjes en toiletten moeten diep in het verleden blijven liggen. We mogen nooit terugkeren naar die tijd. Amerika moet een land van opportuniteiten zijn voor iedereen.

Dit is geen politieke keuze. Dit is geen religieuze zaak.Dit gaat over hoe we elkaar als menselijke wezens behandelen. Tegen discriminatie opkomen vraagt moed. Nu er levens en de waardigheid van zovelen op het spel staat is het tijd dat we allemaal moed tonen.”

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2019 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).