Bart de Wever: Antwerp Pride is een opportuniteit in twee richtingen

gepost op 10/08/2014

Zondagnamiddag gaat op de Grote Markt van Antwerpen het slotfeest door van de zevende Antwerp Pride. Na de optocht van zaterdagmiddag is dit het andere hoogtepunt van vier dagen van tentoonstellingen, activiteiten en feestjes. Burgemeester Bart de Wever is deze week met vakantie en zal dus de optredens van de verschillende artiesten, waaronder Conchita Wurst, missen. Maar net voor hij voor enkele dagen naar het zuiden vertrok spraken wij met hem over het belang van de pride voor Antwerpen en ook de rol die zijn partij op het gebied van holebirechten zal vertolken in de nieuwe federale regering die in de steigers staat en ook als lid van de conservatieve fractie in het Europese Parlement waar zijn partij enkele maanden terug mee aansloot.

Antwerpen
De pride in Antwerpen is niet meer weg te denken, dat beseft de burgervader ook. „De Antwerp Pride is een opportuniteit in twee richtingen. Enerzijds toont het Antwerpen als een open, gayfriendly stad. Dat is heel belangrijk want er staat in het bestuursakkoord dat we een gemeenschap willen zijn met veel verschillende leden die kunnen samen leven met respect. De tweede opportuniteit is dat er heel veel mensen daarvoor naar Antwerpen komen. Veel interessante bezoekers, creatieve mensen die misschien nog eens terug kunnen komen om hier iets te bezoeken of te ondernemen,studeren of wonen. Dit is dus een dubbelslag voor Antwerpen. We hebben ook opgeroepen dat heel Antwerpen zou kunnen deelnemen. Het is de Antwerp Pride en niet de Antwerp Gay Pride. Dat vinden we wel belangrijk.”

Vorig jaar was Antwerpen ook de gaststad voor de World Outgames en was er een heel mensenrechtenluik voorzien. Ook dit jaar is er hiervoor aandacht en dan komt natuurlijk de vraag of er gereageerd moet worden op de situaties waarmee Russische holebi’s sinds vorig jaar te maken hebben na de invoering van de wet die iedere vorm van propaganda van niet traditionele relaties bij minderjarigen verbiedt. Antwerpen heeft een zusterband met Sint-Petersburg die als eerste stad de anti-homowet aannam. Ondermeer Nico Volckerlyck van UNIZO Antwerpen riep in het verleden reeds op om die band te verbreken om zo een voorbeeld te stellen. Daar is Bart de Wever echter geen voorstander van. „Dat is eigenlijk een heel moeilijke kwestie. We hebben wel een zusterband maar dat is eigenlijk een slapende band.Daar gebeurt al vele jaren niets mee. En iedere keer als er een incident is in Rusland dan wordt er op de gemeenteraad geroepen om die band door te knippen. Ik ben daar eigenlijk zelf niet zo een voorstander van omdat ik merk dat de dialoog met Oost-Europeanen heel belangrijk is. Je moet dus die banden niet doorknippen maar er gebruik van maken om er iets in beweging te krijgen. En ik merk soms dat dat wel lukt maar het zal een werk zijn van lange adem. Maar je kan de deur maar één keer dichtslaan en dan is het ook voorbij. Die band verbreken zou iets zijn om het publiek hier tevreden te stellen en om hier een signaal naar de holebi-gemeenschap te geven dat we het ernstig nemen. Of je de mensen daar iets bijbrengt daar twijfel ik heel erg aan. Dus we zijn er over aan het nadenken wat we ermee moeten doen en dat niet alleen in Antwerpen. Ik ben ook op andere politieke niveaus actief. Rond buitenlands beleid is er ook de discussie wat eigenlijk de intelligente strategie is. Maar dat is een hele moeilijke discussie. Er gebeuren daar (in Rusland red) veel dingen waar je boos van wordt en dan reageer je emotioneel en de vraag is of dat dan ook verstandige dingen zijn. Dat is een heel moeilijke kwestie.”

België en Europa
Op nationaal vlak wordt er nog hard gewerkt aan de teksten voor het toekomstige regeerakkoord van de Zweedse coalitie, waar ook N-VA deel van uitmaakt. Terwijl hier in ons land het huwelijk en de adoptie voor holebi’s is opengesteld hebben holebi’s in andere landen het nog vaak moeilijk. Hoe de nieuwe regering hierop zal reageren is nog een punt van discussie.

„Wel we gaan daar nu aan beginnen aan die onderhandelingen maar ik heb hier al met een aantal mensen afgesproken om input te krijgen op domeinen als buitenlands beleid om een intelligente tekst in het regeerakkoord te krijgen. Ik ben daar zelf al voorstander van.”

Ook op Europees vlak is nog werk aan de winkel. Net na de verkiezingen maakte N-VA bekend dat de partij zou aansluiten bij de conservatieve ECR-fractie in het Europese Parlement.Tot aan de verkiezingen maakte de partij deel uit van de groene fractie. In deze conservatieve fractie zitten er echter enkele ronduit homofobe partijen en daardoor kreeg de N-VA heel wat kritiek vanuit de holebi-beweging te verduren.

„In het Europese Parlement in een fractie getreden met enkele Oost-Europese partijen die op dat gebied nog visies hebben die bij ons dertig of veertig jaar geleden bestonden, maar vandaag niet meer. En daar merk ik wel een probleem en men valt ons daar ook over aan. Maar als je dan de dialoog aangaat met individuele parlementsleden uit Oost-Europa dan valt dat wel mee. Maar de groep zelf confirmeert zich nog op standpunten die hier heel ouderwets zijn. Maar dat geeft me toch wel hoop en dat sterkt me in mijn overtuiging dat we moeten blijven praten.

Je zou kunnen zeggen dat je niet in die fractie gaat zitten. Er zijn een paar mensen die er onprettige standpunten op na houden maar dan gaan die standpunten ook nooit wijzigen. En ik merk heel sterk als zij in contact komen met mensen uit West-Europa die niet aan de linkerzijde van het politieke spectrum zitten en die hele andere standpunten erop na houden dat ze verrast zijn. Dat ze dat niet verwachten. Dat ze dachten dat iedereen nog zo dacht. En dan heb je een opportuniteit om te zeggen: Nee, kom eens kijken bij ons. Hoe wij het doen. En dan zijn ze verwonderd. En verwondering is het begin. Je moet altijd overtuigd zijn dat mensen niet slecht zijn, maar dat ze standpunten hebben die niet goed zijn. Maar daarom zijn het geen slechte mensen zijn en dat ze dus van standpunt kunnen veranderen. Maar je moet er wel aan werken. Je moet je niet in zo een groep verstoppen en er voor uitkomen hoe het hier is. En dat doen wij ook en dat sterkt me ook in de overtuiging dat dit de ideale lijn is en als we de kans krijgen dat we die ook moeten doortrekken als we federaal, op Buitenlandse Zaken, de kans krijgen dat we dat moeten doortrekken en op papier moeten zetten of misschien verantwoordelijkheden op te nemen. Dat we dat moeten meenemen.”

De N-VA heeft op Vlaams niveau ook de Minister van Gelijke Kansen gevraagd en gekregen. De komende vijf jaar is dat Liesbeth Homans. „Zij deed dit al in Antwerpen en ze gaat dat nu op Vlaams niveau uitrollen. Ik denk dat zij wel voluntaristisch is om enkele dingen uit te rollen. Dat heeft ze in de stad bewezen en dat wordt ook in Vlaanderen meegenomen. Ik denk dat dit wel goed nieuws is.”

Op Europees vlak blijft echter de vraag of de N-VA leden in het Europese Parlement mogen tegenstemmen op voorstellen die door hun ECR-fractie worden ingediend en die tegen hun persoonlijke standpunt of dat van de N-VA ingaat. Volgens Bart de Wever is dat net hun plicht. „Zij moeten stemmen conform ons partijprogramma. En ik kan het je al zeggen in die fractie is dat al besproken en het zat er meteen ook bovenarms op met een aantal van die Oost-Europese partijen. Maar dat is net zoals ik net zei. Voor hen is dat verrassend dat niet linkse partijen uit West-Europa er zo over denken en dat zet misschien iets in gang. En ik vind dat nuttiger dan in bijvoorbeeld de Europese Volkspartij te gaan zitten waar ook heel wat homofobe standpunten bestaan en men doet daar niets aan. Men zwijgt daarover en doet alsof dat niet bestaat. Wij zitten nu in een kleinere fractie en daar zijn een paar partijen die daarover echt problematische standpunten over in genomen hebben en nu te horen krijgen dat dit echt niet meer gaat. Dat we zeggen ‚dit gaat niet voor ons’ en ‚dit mag niet’. En we zien nu al dat andere conservatieve partijen met ons beginnen te spreken. Ook de Engelse conservatieven zeggen nu dat ze daar ook niet achter staan. En dat geeft hoop. Hoop op evolutie en veranderende standpunten. Dat duurt altijd even. Je kan daarbij geen binnenwegen nemen. Dat verandert niet van het ene moment op het andere. Maar je moet ergens beginnen. Ik ben daarover eigenlijk niet negatief over gestemd.”

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2019 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).


Select