Last Minutes, Reizen en Hotels Vergelijken?
President Obama: Bedrijven die aan de overheid leveren mogen geen LGBT's meer discrimineren.(+video)

gepost op 22/07/2014

Op maandag 21 juli 2014 ondertekende de Amerikaanse President Barack Obama een presidentieel bevel dat de discriminatie van LGBT’s verbiedt door instanties die diensten leveren aan de overheidsinstellingen. Momenteel wordt er een hevig debat gevoerd in de Verenigde Staten of LGBT’s mogen gediscrimineerd worden door bedrijven van vooral ultra-conservatieve christelijke ondernemers omdat homoseksualiteit niet strookt met hun geloof.

Wat President Obama betreft is dit alvast niet het geval voor holebi’s die werken bij de overheid of bij diensten en bedrijven die de overheid als klant hebben. Dit is de toespraak die Barack Obama gaf bij de ondertekening van het presidentieel bevel.

“Velen onder jullie hebben naar deze dag toegewerkt. Jullie organiseerden, jullie spraken, jullie ondertekenden petities, jullie hebben brieven gestuurd. Ik weet dit omdat ik veel van die brieven ontvangen heb. En nu, dank zij jullie passionele pleidooi en de ontegensprekelijke gerechtigheid van jullie zaak, zal onze overheid,-- de overheid van de mensen, door de mensen en voor de mensen-- een beetje eerlijker worden.

In het Amerika van vandaag, worden miljoenen van onze medeburgers wakker en gaan ze werken met het besef dat ze hun job kunnen verliezen. Niet om wat ze doen of nalaten te doen maar omwille van wie ze zijn, --lesbienne, homo, biseksueel of transgender. En dat is verkeerd. We zijn hier om dit te herstellen, om de arm van justitie een beetje in een juiste richting te buigen.

Binnen enkele ogenblikken zal ik een presidentieel bevel ondertekenen dat twee zaken doet. Ten eerste, de federale overheid verbiedt nu reeds de discriminatie op basis van de seksuele oriëntatie. Eens ik dit bevel heb ondertekend zal dit ook zo zijn voor de genderidentiteit.

En ten tweede, gaan we verbieden dat alle bedrijven die een contract krijgen van de federale overheid tegen hun LGBT-werknemers discrimineren. De federale contracten van de Amerikaanse overheid mogen de discriminatie van het Amerikaanse volk niet subsidieêren.

Dit presidentiële bevel behoort tot een lange traditie over de partijen heen. President Roosevelt ondertekende een bevel dat de discriminatie op ras verbood in de nationale defensie industrie. President Eisenhouwer versterkte het. President Johnson breidde het uit. Vandaag breid ik het opnieuw uit.

Achttien staten hebben discriminatie op basis van de seksuele orientatie en genderidentiteit op de werkplek al verboden. Meer dan 200 steden en gemeenten hebben hetzelfde gedaan. Gouverneur Terry McAuliffe is hier en zijn eerste daad als gouverneur was de discriminatie van LGBT-werkemers in Virginie verbieden.

Ikzelf heb een recordaantal lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender ambtenaren benoemd in mijn administratie. Zij zijn ambassadeurs en federale rechters, speciale assistenten, senior raadgevers bij het Pentagon tot in het Departement van Arbeid. Iedere dag gebruiken ze hun talenten om het Amerikaanse publiek te dienen.

Gelijkheid op de werkplek is niet alleen het juiste maar is ook goed voor het bedrijfsleven. Dat is waarom een meerderheid van de bedrijven in de Fortune Top 500 al soortgelijke anti-discriminatierichtlijnen hebben. Het gaat niet alleen om het juiste te doen maar ook om het beste talent aan te trekken en te houden. Vandaag zijn er verschillende bedrijfsleiders hier aanwezig die dit zullen bevestigen.

En toch, ondanks dit alles, is homo, lesbisch, biseksueel of transgender zijn genoeg om in verschillende staten ontslagen te worden. Er zijn genoeg mensen die hun job hierdoor hebben verloren. Wiens leven en famillie bedreigd zijn. Er zijn nu meer staten die het homo-huwelijk toelaten dan die LGBT-werknemers discrimineren. Dus ik geloof dat het tijd is om dit onrecht voor iedere Amerikaan aan te pakken.

Het congres heeft er veertig jaar, vier decennia, over gedaan om er achter te komen of wetgeving dit probleem zou oplossen. Dat is lang. En ze zijn er nog niet uit. Senatoren Terry [Tammy] Baldwin en Jeff Merkley zijn hier. Zij zijn al lang voorvechters in deze zaak. We zijn zeer trots op hen. Ik weet dat zij niet zullen stoppen met hun strijd zolang een eerlijke behandeling in de federale grondwet staat. Iedereen dankt hen hiervoor.

Maar ik ga doen wat ik kan, met de autoriteit die ik heb om te handelen. Jullie moeten de druk op het Congress blijven zetten zodat zij de federale wetgeving goedkeuren die dit probleem voor eens en altijd oplost.

We hebben meer dan twee eeuwen gevochten, vaak tegen een hoge kostprijs, om een meer perfecte unie te maken. Om er voor te zorgen dat ‘wij het volk’ ook op alle mensen slaat. Velen onderons zijn hier omdat anderen hebben gevochten om de rechten en kansen voor ons te bekomen. En wij hebben dezelfde verantwoordelijkheid naar toekomstige generaties toe. We hebben de verantwoordelijkheid om er voor te zorgen dat dit land waar we van houden een plek blijft waar je het kunt maken, ongeacht wie je bent, of hoe je eruit ziet, of van waar je bent, of hoe je begonnen bent, wat je famillienaam is, of ongeacht van wie je houdt.

Dat is het verhaal van America. Dat is het verhaal van deze beweging. Ik dank jullie voor jullie werk. We hebben nog een lange weg te gaan, maar ik hoop dat iedereen eens rond kijkt in deze kamer en herinnerd wordt aan de vooruitgang die we niet alleen tijdens ons leven gemaakt hebben maar ook in de laatste vijf, twee of het afgelopen jaar. We zitten aan de juiste kant van de geschiedenis.

Ik onderteken nu het presidentiële bevel. Iedereen bedankt.”Lgbt EO

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2019 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).