Sven Pichal & Michiel Vanackere: Janetten, maar geen vuile.


‘Bedankt dat jullie eindelijk een keer in beeld brengen wat ik de laatste jaren vaak heb moeten horen. Collega’s, vrienden en familie geloofden me bijna niet meer als ik hen vertelde dat dit me nu en dan overkwam. Nu hebben ze het met eigen ogen kunnen zien.’

Overdonderd als we waren door wat we op straat te horen kregen tijdens de reportage voor Volt , zo zijn we dat nu door de reacties die we krijgen na de uitzending – via sms, mail, Facebook en Twitter – van honderden mensen. Onder hen veel holebi’s die opgelucht zijn dat dit opnieuw aandacht krijgt. Sommigen vertellen dat ze bang zijn, anderen dat ze zich niet zullen laten intimideren.

Er is één reactie die ons het meest heeft geraakt. Dat we naïef zouden zijn als we denken dat het met dit soort gedrag ooit anders zal worden. Het werd ons een aantal keer gestuurd en ons bovendien door een van de vele journalisten toegeworpen: ‘Geloven jullie nu echt dat deze situatie ooit nog beter wordt?’

Niet naïef

Ja, dus. Wij blijven geloven dat het opnieuw beter kan worden. Wij willen ons niet fatalistisch neerleggen bij wat die ettertjes naar ons hoofd hebben geslingerd (en naar al die andere hoofden op straat). Als we niet in beterschap geloofden, zouden we ons niet inzetten voor organisaties als Wel Jong Niet Hetero of Het Roze Huis-çavaria Antwerpen. Actief zijn in een ‘beweging’ wil zeggen dat je gelooft in ‘vooruitgaan’, dat je weet en beseft dat verandering broodnodig is.

Is dat dan naïef? Wij denken van niet. Heel wat politici hebben de voorbije jaren al vaak het voortouw genomen voor gelijke rechten voor wie holebi of transgender is. Wij zijn dankbaar voor al die politici die voor ons hun hand in het vuur staken en dat vandaag nog doen. Annemie Turtelboom (Open VLD) en Joëlle Milquet (CDH) maakten donderdag duidelijk dat ze vorderingen maken met hun nationaal actieplan op federaal vlak. Bruno De Lille (Groen) zette in de Brusselse regering al concreet initiatieven op. Minister Pascal Smet (SP.A) sloot onlangs nog een charter af met alle onderwijsnetten om in de klas meer aandacht te schenken aan holebi’s.

We hopen dat ook alle toekomstige bestuurscolleges in steden en gemeenten die taak zullen opnemen. Maar alleen naar politici kijken zou al te gemakkelijk zijn. Wel moeten zij met ons aan de kar blijven trekken.

We zijn blij met reacties uit de allochtone gemeenschap, die erkent dat een groot deel van de verbale beledigingen van jongeren uit hun gemeenschap komt. Het is hoopvol dat het Minderhedenforum, de Gentse imam Brahim Laytouss en enkele allochtone parlementsleden oproepen om met nog meer inzet dit thema bespreekbaar te maken, want we zijn ervan overtuigd dat het inderdaad nodig is. Niet het minst voor jongeren die opgroeien in gezinnen met een etnisch-culturele achtergrond en die misschien zelf holebi zijn. Ook zij moeten voor hun geaardheid kunnen uitkomen in een veilige en begripvolle omgeving.

Politie, scholen, verenigingen, geloofsleiders, allen moeten ze mee op zoek gaan naar wat zij kunnen doen om een toleranter klimaat te creëren.

Streetwise

Maar er is ook iets wat u kan doen. Er samen met ons in geloven dat het anders kan en moet. Niet langer fatalistisch denken dat er niets aan te doen is. Ja, er is nog werk aan de winkel. Ja, denken dat je zulke reacties helemaal kunt bannen, is inderdaad naïef. Maar dát het beter kan, dat staat voor ons vast.

Misschien kan (of moet?) u nog iets meer doen, door gewoon in uw eigen omgeving rond te kijken. Als u voor een klas staat, als u actief bent in een vereniging, heb dan oog voor anderen, houd rekening met hen en hoe ze benaderd worden,

En voor wie zelf holebi is en met een partner op straat loopt: kies zelf hoe u dat doet. Hand in hand, als het kan. En, ja, als het van ons afhangt, dan kon dat, dan kan dat en dan zal dat blijven kunnen.

Sven Pichal en Michiel Vanackere
Dit opiniestuk verscheen ook in De Standaard

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2019 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).