Laatste nieuws

 • Eerste teaser voor Darklands online

  Leather en fetish-pride Antwerpen wordt vanaf 2020 onder de naam Darklands georganiseerd. Naast de eerste teaser zijn ook enkele nieuwigheden bekend geworden. Zo opent de Darklands fetish markt een dag eerder dan de afgelopen jaren en wordt er ook een heus fetish cabaret georganiseerd. Daarnaast komen er nog twee nieuwe bars erbij en organiseert International Mister Leather 2019 Jack Thompson een trans social meeting.

  In de teaser zien we  de voormalige Mister Leather Sandro Cossero samen met zijn man op een kermis aan een waarzegster raad vraagt voor een trip naar Antwerpen. Wat zij te zien krijgt in haar kristallen bol is echter teveel voor haar.

  Darklands gaat door van 4 tot 9 maart 2020

  Lees meer
 • VN-expert seksuele oriëntatie en genderidentiteit mag werk verder zetten

  De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft de resolutie aangenomen  die het mandaat van de onafhankelijke expert inzake seksuele oriëntatie en genderidentiteit (SOGI) verlengt. Çavaria drong samen met 1311 andere non-gouvernementele organisaties uit 174 landen aan op de verlenging die belangrijk is voor de wereldwijde bescherming van holebi’s en transgender personen.

  Historische overwinning

  “Dit is een historische overwinning, niet alleen voor de LGBT-gemeenschap maar voor iedereen”, zeggen Paula Sebastiao van Arquivo de Identidade Angolanoen Simran Shaikh van Trans Respect v. Transphobia project. “De VN-mensenrechtenraad geeft gehoor aan de oproep van een recordaantal organisaties van over heel de wereld en herbevestigt de inzet in de strijd tegen geweld en discriminatie op basis van seksuele oriëntatie en genderidentiteit. De raad herinnert staten aan hun verantwoordelijkheid in deze materie.”

  De eerste onafhankelijk SOGI-expert werd aangesteld in 2016. In korte tijd kon het werk van de expert rekenen op de steun van vele landen. “De SOGI-expert evalueert de implementatie van de internationale mensenrechten met betrekking tot seksuele oriëntatie en genderidentiteit”, legt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs uit. “De expert stelt discriminatie aan de kaak, verspreidt rapporten over de situatie van verschillende LGBT-gemeenschappen en hun noden en deelt goede voorbeelden als leidraad voor anderen.”

  Ultraconservatieve oppositie

  Ondanks verwoede pogingen om de resolutie te laten ontsporen, bleef de kerngedachte overeind: het vrijwaren van het universele karakter van de internationale mensenrechten, ook voor holebi’s en transgender personen. 27 landen stemden voor de resolutie, 12 tegen en 7 onthielden zich.

  De oppositie tegen de verlenging illustreert volgens çavaria waarom het zo belangrijk is dat België zich internationaal blijft inzetten voor de rechten en het welzijn van LGBTI-personen. “Ultraconservatieve krachten mogen de overhand niet krijgen op het internationale toneel. Dat zou nefast zijn voor de mensenrechten in het algemeen en LGBTI-rechten in het bijzonder”, aldus Borghs. “De Belgische overheid moet zich dan ook blijven engageren op dit vlak in samenspraak met het middenveld.”

  Lees meer
 • Yasmine (Hilde Rens: 1972-2009)

  Yasmine werd op 3 maart 1972 in Kontich geboren als Hilde Rens. Haar carriere begint in in 1990 als ze als Madonna meedoet in De Soundmixshow. Kort daarop volgen haar eerste singel "Wie denk jij wel dat je bent?" en de hits"Vraag me niet waarom" en "Hoog in de wolken". Na enkele jaren van goed in het gehoor liggende liedjes slaat ze een hele andere weg in en brengt ze meer diepgaandere nummers zoals Porcelein en meisjes aan de macht. Enkele jaren geleden toerde ze nog langs verschillende culturele centra met een liedjesprogramma met nederlandse versies van de liedjes van haar icoon Leonard Cohen.

  Ook op televisie was Yasmine een bekend gezicht. Vooraleer ze bij de openbare omroep terecht kwam, presenteerde ze enkele jaren voor vtm. Daar was ze onder meer het gezicht van de Super 50. Bij de VRT werd ze binnengehaald als een presentatrice en werd ze het gezicht van De Rode Loper en Zo is er maar één.

  Eind april raakt bekend dat Yasmine en Marianne Dupont na ruim tien jaar een punt zetten achter hun relatie. De twee vrouwen waren met elkaar getrouwd en hebben samen een dochtertje. De breuk zou te wijten zijn aan de drukke loopbaan van de twee vrouwen. Het nieuws van de breuk sloeg in als een bom en Yasmine had het de laatste tijd zeer moelijk met de scheiding. Twee maanden stapte Yasmine uit het leven.  Yasmine werd 37 jaar.

  Lees meer
 • Nieuwe Brusselse brug vernoemt naar LGBT-activist Suzan Daniel

  Holebi-activiste en feministe Suzan Daniël krijgt een eigen brug in Brussel. De brug komt over het kanaal Charleroi-Brussel-Willebroek en de bouw Ervin start in het najaar. De Brusselaars konden via een wedstrijd de nieuwe naam kiezen voor de voetgangers en fietsersbrug die het Noordstation en de site van Tour en Taxis. De brug zal ook gebruikt worden door het openbaar vervoer. 

  De Brusselaars konden kiezen uit een shortlist van vIjf namen voor de brug. Daarvan haalde "Suzan Daniel" het dus vóór "Zinnekesbrug", "Pont d'ici tot Ginderbrug", "Agnes Vardabrug" (naar de in Brussel geboren Franse cineaste, die onlangs overleed) en "22 maartbrug" (naar de datum van de aanslagen in Brussel in 2016).

  Suzan Daniel (haar echte naam was Suzanne De Pues) was een lesbische activiste, die aan de basis lag van de eerste holebi-groeperingen in België. Ze kwam in de jaren 30 terecht in het Brusselse holebi-milieu, waar ze al snel een leidersfiguur werd. Nadat ze in 1953 in Amsterdam deel had genomen aan een congres over seksuele gelijkheid, besloot ze een holebi-vereniging op te richten in België. Het was de eerste dergelijke vereniging in ons land.  Het einde van hetzelfde jaar werd het Cultuurcentrum België (CCB) opgericht. De naam verwees bewust niet naar het holebi-thema, om de maatschappij niet te choqueren. Daniel verdween na de breuk met het CCB uit de schijnwerpers, tot in 1996 een holebi-archief uit de grond werd gestampt. Het archief kreeg als eerbetoon de naam Fonds Suzan Daniel.

  Lees meer
 • Uittip: Pride Photo Award expositie en Transgender Museum exposities in Amsterdamse Centraal Station

  Amsterdam maakt zich stilletjes aan op voor de Canal Pride en vanaf 12 juli kun je in het Centraal Station al terecht voor de exposities rond de Pride Photo Award en Stichting Lellebel. 
  Lil’ Amsterdam Centraal Station in de Amstelpassage wordt bijna een hele maand overgenomen door award-winnende foto’s van over de hele wereld, kleurrijke installaties, kunstzinnige sieraden en veel meer moois met als overkoepelend thema: seksuele en gender diversiteit. 

  Remember the Past, Create the Future
  Vijftig jaar geleden vonden in New York de Stonewall-rellen plaats. ‘Remember the Past, Create the Future’ is het thema van Pride 2019 - en daarmee ook van deze expositie. De werken van Pride Photo Award, die van voor tot achter geëxposeerd worden in de passage, laten zien wat er sindsdien is veranderd. Maar ook dat op veel plekken in de wereld nog steeds gevochten wordt voor de vrijheid om jezelf te kunnen zijn. Uiteenlopende en onverwachte verhalen; van pin-ups gebaseerd op lesbische pulpromannetjes uit de jaren ’50 tot een Keniaanse transvrouw die een toekomst opbouwt met haar eigen kapsalon. Van broeierige jongensdromen over de besnorde mannen van de jaren ’70 tot een humoristische kijk op ‘bij elkaar blijven tot de dood je scheidt’. Deze expositie van Pride Photo Award wordt mede mogelijk gemaakt door Amsterdam Gay Pride, Stichting Homomonument, Stichting Rose Jo(n)ker, NS Stations en Lil’ Amsterdam. Meer info: pridephotoaward.org.
   
  Transgender Museum
  Eén van de 18 pop-up ruimtes in Lil’ Amsterdam wordt door Stichting Lellebel omgetoverd tot Transgender Museum. Onderwerpen die hier aan bod komen, vormgegeven in schilderijen, foto’s, sieraden en andere kunstwerken: LHBTIQ-gedrag in het dierenrijk, Red Light (prostitutie & sekswerkers), Heroes & Pioniers, geweld & discriminatie. Met werken van o.a.: Gemma van Gennip, Merel Ivens, Bert Woudstra, Jan van Breda, Marjolein van Hout, Guus Helms, Bat Mercy, Jan Bouman, Karin Visser en Kamal Amor. Lellebel, wereldberoemd dankzij haar gelijknamige travestiecafé in de Amsterdamse Utrechtsestraat, Lellebel De Musical en vele andere initiatieven, gaat in de toekomst daadwerkelijk een Transgender Museum exploiteren. De expositie in Lil’ Amsterdam kan gezien worden als een voorproefje daarvan. Meer info: lellebel.nl.
   
  De feestelijke opening is voorzien op vrijdag 12 juli van 17.00 tot 19.00 uur met rondleidingen, muziek en optredens van o.a. Tante Dees, Miss Sugi LaRi, Lolo Bottoms, Jason Gwen en de Gebroeders Grimm. Tot en met 4 augustus is de expositie dagelijks gratis toegankelijk, van 11.00 tot 19.00 uur.
   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste