Laatste nieuws

 • PinX filmfestival zoekt jongeren voor focusgroepen

  Al zeven jaar lang organiseert de  Gentse bioscoop Sphinx Cinema het holebi-filmfestival PinX. Voor de volgende editie willen de organisatoren een vernieuwing doorvoeren en daarvoor zijn ze op zoek naar jongeren die met hen willen brainstormen in enkele focusgroepen. In ruil voor je medewerking maak je kans op een accreditatie voor het hele PinX-festival van volgend jaar.

  Van die versie wil de organisatie dus  een extra unieke editie maken. Ben jij tussen  tussen de 16 en 24  jaar en beschouw je jezelf  lid van de LGBTQ+-gemeenschap en ben je beschikbaar tussen 30 september en 6 oktober? Vul dan even voor 22 september de korte enquete in. De organisatie zal je uiterlijk op 27 september laten weten of je geselecteerd bent voor één van de focusgroepen.

   

  De enquete vind je hier.

  Lees meer
 • Rugbyspeler wordt door roddelblad gedwongen om toe te geven dat hij hiv heeft

  De voormalige rugbyspeler Gareth Thomas heeft met een video op Twitter bekend gemaakt dat hij hiv-positief is. Thomas deed dit omdat een Brits roddelblad ermee dreigde om het nieuws te publiceren.

  “Nu je deze informatie hebt maakt het me zeer kwetsbaar maar het maakt me niet zwak.“

  “Ik kies ervoor om te vechten om mensen te informeren en het stigma rond dit onderwerp te breken.”

  Heel wat volgers steunen Garreth Tomas in de commentaren onder de video. De rugbyspeler is binnenkort ook te zien in een documentaire waar hij het over zijn besmetting heeft. 

  Daarin heeft hij het onder meer over zijn reactie toen hij te horen kreeg dat hij hiv-positief was. “Toen ik te weten kwam dat ik moest verder leven met hiv was ‘Ik ga sterven’ het eerste wat ik dacht.”

  Hij voegt er wel aan toe dat de belangrijkste impact die de ziekte op zijn leven heeft het feit is dat hij iedere ochtend om zes uur moet opstaan om een pil te pakken en dat hij om de zes maanden zijn bloed moet laten testen.

  Lees meer
 • Girl gaat met acht Ensors naar huis

  Girl, het langspeelfilmdebuut van Lukas Dhont is de grote winnaar geworden op de tiende editie van de Ensors. De film over de transgender ballerina ara sleepte maar liefst acht Ensor-beeldjes in de wacht waaronder dat voor voor beste film, beste regie en beste scenario. Viktor Polster kreeg de Ensor voor beste acteur. 

   

   

  'Girl' is geïnspireerd door een waargebeurd verhaal en gaat over Lara, een 15-jarig meisje dat niets liever wil dan ballerina worden. Om die droom waar te maken is enorm veel discipline nodig, maar de uitdaging wordt nog groter gemaakt doordat Lara geboren is in het lichaam van een jongen. De film volgt Lara in het dagelijkse gevecht tegen haar eigen lichaam.

   

  Lees meer
 • Nieuwe websites leiden holebi’s en transgender personen naar hulp bij psychische problemen

  Op Werelddag suïcidepreventie lanceren çavaria, het Transgender Infopunt (TIP) en het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) nieuwe websites die holebi’s en transgender personen hulp bieden bij psychische problemen. Op lumi.be en gendervonk.be staan tools en videogetuigenissen om holebi’s, transgender personen, hun ouders en hulpverleners op weg te helpen.

  Getuigenissen

  De websites bieden inzicht in stressfactoren die holebi’s en transgender personen kunnen ervaren en leiden hen naar tools en hulp om hiermee om te gaan. In een vijftiental filmpjes met unieke getuigenissen vertellen holebi’s en transgenderpersonen hoe zij omgaan met zelfaanvaarding, het vinden van een netwerk, waar zij tegenaan lopen en wat hen helpt of heeft geholpen in moeilijke momenten. Er is ook een apart luik voor ouders en een specifieke rubriek voor hulpverleners.

  Nood aan informatie

  Het project is een gezamenlijk initiatief van çavaria, het Transgender Infopunt (TIP) en het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) en kwam tot stand met steun van de Vlaamse Overheid. Eerder onderzoek van VLESP en TIP vormde de aanleiding. Dit legde bloot dat holebi’s en transgender personen frequent met suïcidale klachten kampen, factoren die daarin meespelen kunnen bv. negatieve reacties tijdens een coming-out zijn of ervaringen met holebifoob en transfoob geweld. Uit de studie bleek een dringende nood aan informatie en hulp over hoe met stress en psychische spanningen om te gaan en waar hulp te zoeken. 

  Praten en professionele hulp

  Prof. Portzky, directeur van VLESP, onderstreept het belang van dit initiatief voor de aanpak van suïcidepreventie in Vlaanderen “Het is essentieel om via websites als deze de drempel tot hulp te proberen verkleinen. Onze evaluatiestudie van de website toont dat mensen na het doorlopen van de website een grotere bereidheid tonen om over psychische problemen te praten en de stap naar professionele hulp te zetten. Die openheid kan beschermend werken tegen suïcidaal gedrag en dit stemt ons dan ook hoopvol.”  

  Vlaams Actieplan Suïcidepreventie

  Vlaams minister voor Welzijn Jo Vandeurzen ondersteunde het project: “Het is geen toeval dat het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie (2012-2020) verwijst naar holebi's en transgenders als bijzondere aandachtsgroep. Om de suïcidecijfers bij holebi's en transgenders terug te dringen, maakt Vlaanderen onder meer met deze nieuwe website werk van een specifieke doelgroepgerichte aanpak. Online tools hebben hun nut immers al vaker bewezen en zijn niet meer weg te denken als methodiek in de preventie van zelfdoding.”

  Nood aan hulp of een gesprek?

  Met vragen over zelfmoord kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of via zelfmoord1813.be. Wie nood heeft aan een gesprek kan ook contact opnemen met Lumi of het Transgender Infopunt. Je kan terecht bij Lumi via www.lumi.bevragen@lumi.be en op 0800 99 533. Het Transgender Infopunt is te bereiken op 0800 96 136 of www.transgenderinfo.be.

   

  Lees meer
 • Video: Eerste gaypride in Sarajevo rustig verlopen

   

  De eerste gaypride in de Bosnische hoofdstad Sarajevo is rustig verlopen. Tussen de 2.000 en 3.000 deelnemers liepen mee tijdens optocht door de stad. Hun veiligheid werd gegarandeerd door bijna evenveel agenten waaronder een groot aantal scherpschutters die verdoken stonden opgesteld langs het parcours.

   

  Zij moesten echter niet ingrijpen. Ook een kleine tegendemonstratie elders in de stad verliep rustig, net als een grotere tegenbetoging zaterdag toen  enkele honderden conservatieve Bosniërs de straat op ging om te ijveren voor de "traditionele familiewaarden".

   

  Het thema van de eerste pride was  ima izac, wat 'Doe de deur open' betekent. De organisatoren hadden vooraf laten weten dat ze ongeveer 500 deelnemers verwachten. Dat aantal werd duidelijk overtroffen. 

   

  De deelnemers hadden na afloop van de pride de raad gekregen om zo onherkenbaar mogelijk naar huis te gaan.

  Sarajevo was de enige hoofdstad op de Balkan waar nog nooit een Pride was gehouden.

   

  Eerste gaypride in Sarajevo (volledige optocht)

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste