buitenland

Krijgt Swaziland dit jaar voor de eerste keer een pride-optocht?


gepost op 05/04/2018 om 10:00

Delen

In Swaziland hopen enkele LGBT-activisten in juni voor de eerste keer een Pride festival en optocht te houden. De belangengroepering The Rock of Hope heeft een aanvraag ingediend om een optocht met afsluitende picknick of festival te organiseren in de stad Mbabane.

De pride zou ongeveer gelijk moeten vallen met de verschillende pride optochten in de VS en Europa waar de Stonewall-rellen van 1969 worden herdacht.

Mannelijke homoseksualiteit is in het Afrikaanse land nog steeds verboden. In het strafwetboek staat ook nog steeds een wet die sodomie bestraft. Deze is nog afkomstig uit de tijd van de Britse kolonisatie van het land. Homohuwelijken en adopties door homoseksuelen zijn er niet toegelaten. Daarnaast zijn er ook geen horecazaken of ontmoetingsplaatsen die zich richten op holebi’s en transgenders. De pride-optocht in juni zal de eerste keer zijn dat de LGBT-gemeenschap van Swaziland voor het eerst samen naar buiten treedt. “Het eerste evenement is klein maar we kunnen ons niet eeuwig verstoppen,” zo laat Melusi S. Simelane, communicatie-verantwoordelijke voor Rock of Hope weten aan de website The Daily Beast.
“We kunnen geen acties voeren als we niet zichtbaar zijn. Dat is een van de voorwaarden om ook maar acties te kunnen doen: zichtbaar zijn en zeggen ‘We zijn hier, wij bestaan’.”

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2019 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).