buitenland

Turkse LGBT-activist opgepakt


gepost op 04/02/2018 om 18:00

Delen

In Ankara is vrijdag één van de oprichters van de LGBT-organisatie Kaos GL opgepakt. De politie voerde een huiszoeking uit in het appartement dat Ali Erol deelt met zijn partner.
Wat precies de reden van de arrestatie is onbekend maar volgens Kaos GL kunnen berichten die Erol op sociale media plaatste de oorzaak zijn van de inval en zijn arrestatie.

De laatste paar weken zijn er verschillende arrestaties en huiszoekingen gebeurd in Ankara na het plaatsen van bepaalde berichten op de sociale media. Bij het arrestatiebevel van Erol zaten volgens de advocaten van Kaos GL afdrukken van berichten die afkomstig waren van sociale media.

Ali Erol is een in Turkije en in het buitenland bekende LGBT-activist. In 1994 maakte hij deel uit van het team dat het Kaos GL magazine publiceerde en dat later uitgroeide tot een organisatie die zich inzet voor de rechten van Turkse holebi’s en transgenders. Ali Erol was ook hiervan een van de oprichters. In 2013 kreeg hij de David Kato Vision & Voice Award.

De arrestatie van Erol toont nogmaals aan dat de vrijheid van meningsuiting de laatste maanden sterk onder vuur ligt in Turkije. In november 2017 verbood de gouverneur van Ankara alle toekomstige LGBT-evenementen.

Het nieuws van de arrestatie van Erol kwam er een dag nadat bekend werd dat Taner Kiliç, de voorzitter van Amnesty International Turkije, opnieuw in de gevangenis zit. Een rechtbank kwam terug op de woensdag genomen beslissing om de mensenrechtenactivist voorlopig in vrijheid te stellen
Maar de openbare aanklager ging meteen daarna in beroep tegen de beslissing.
Daardoor werd hij uiteindelijk niet vrijgelaten. Volgens Amnesty International werd een nieuw arrestatiebevel uitgeschreven en werd Kiliç van de gevangenis van Izmir naar een politiekantoor gebracht. Donderdag besliste de rechtbank in Istanboel uiteindelijk dat zijn voorlopige invrijheidstelling weer wordt ingetrokken, meldt Andrew Gardner van Amnesty International op Twitter.
Kiliç zit als sinds juni 2017 in de cel. Hij wordt ervan beschuldigd lid te zijn van de beweging van predikant Fethullah Gülen.

Bron:Eigen berichtgeving/Belga

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2019 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).