Baby zomervoordeel
buitenland

Getrouwd homo-koppel vlucht uit Rusland na doodsbedreigingen


gepost op 30/01/2018 om 13:00

Delen

Een Russisch homo-koppel dat hun huwelijk liet registreren is omwille van doodsbedreigingen het land moeten uitvluchten. De twee mannen maakten gebruik van een wettelijk achterpoortje om hun in Denemarken afgesloten huwelijk te laten registreren.

Homoseksualiteit is niet strafbaar in Rusland maar het homo-huwelijk is er wel bij wet verboden. Pavel Stotsko en Yevgeny Voitsekhovsky trouwden eerder deze maand in Denemarken en gingen met hun paspoorten langs bij de burgerlijke stand in Moskou. Omdat in het buitenland afgesloten huwelijken ook in Rusland door de wet erkend worden kregen de twee mannen een stempel op hun identiteitskaart die enkele gehuwden krijgen.

Nadat Stosko een foto van de stempels op sociale media plaatste kregen ze een storm van kritiek en doodsbedreigingen over zich heen. Politieagenten in burger sloten hun elektriciteit en internettoegang af en bewaken hun appartement.

Holebi-rechten activist Igor Kochetov verklaarde maandag aan een onafhankelijke krant dat het koppel op aanraden van hun advocaat hun Russische identiteitskaarten met de stempels aan de politie hebben overhandigd en uit het land gevlucht zijn.

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
ɠ2001- 2019 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).