media

Ketnet, Piet De Bruyn en Deborah Lambillotte grote winnaars Çavaria Awards


gepost op 29/01/2018 om 20:00

Delen

Zaterdag reikte holebi- en transgenderkoepel çavaria haar jaarlijkse awards uit. Ketnet won de Çavaria Media Award, Piet De Bruyn (N-VA) de Çavaria Campaign Award en Deborah Lambillotte werd postuum geëerd met de Çavaria Lifetime Achievement Award.

Çavaria Media Award: Ketnet
Ketnet won naar aanleiding van hun geïntegreerde en niet-problematiserende aanpak van diversiteit doorheen hun programmatie. Met programma’s als ‘De Dokter Bea Show’ informeert de zender over seksuele diversiteit en genderdiversiteit op maat van kinderen en jongeren. “Holebi- en transgenderthema’s komen als vanzelfsprekende aan bod op ketnet”, zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs. “Ketnet maakt dingen bespreekbaar voor jong en oud. De positieve invloed die zij op die manier al 20 jaar hebben op de maatschappelijke evolutie in Vlaanderen is groot.”

Çavaria Campaign Award: Piet De Bruyn
De Çavaria Campaign Award gaat naar Piet De Bruyn voor zijn werk als Algemeen Rapporteur voor de Rechten van LGBTI-Personen in de Raad Van Europa. Vooral zijn rapport 'Promoting the human rights of and eliminating discrimination against intersex people’ noemt çavaria baanbrekend. “Het werk van Piet De Bruyn is het eerste omvangrijke Europese rapport dat de rechten van intersekse personen verdedigt”, verklaart Borghs. “Het dient dan ook als leidraad voor activisten over heel Europa en verankert intersekse rechten binnen internationale mensenrechtenorganen.”

Çavaria Lifetime Achievement: Deborah Lambillotte

Deborah Lambillotte was een holebi-, transgender en intersekse activiste met een lange staat van dienst. Ze was bestuurslid van çavaria, werkte voor het Oost-Vlaamse regenbooghuis Casa Rosa en was actief in verschillende verenigingen in binnen en buitenland. Bovenal was ze een voorbeeld voor vele activisten. Ze was ook covoorzitter en bestuurslid bij de Europese holebi- en transgenderkoepel ILGA-Europe en vertegenwoordigde die organisatie in de Economische en Sociale Raad van de Verenigde Naties (ECOSOC).

Deborah was vanaf het eerste uur betrokken bij de ontwikkeling van de transgenderwet in België. Zelfs in haar laatste weken trok ze nog mee aan de kar. Een feministe en activiste in hart en nieren. Ze overleed op 28 juli 2016. “Deborah heeft zovele activisten mee gevormd dat haar impact op de LGBTI-beweging niet te onderschatten is”, legt Borghs uit. “Ze heeft de letters LGBTI één voor één op vele kaarten gezet, in België en ver daarbuiten.”

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2019 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).


Select