media

Cavaria maakt genomineerden voor Awards bekend


gepost op 12/01/2018 om 17:00

Delen

Çavaria, de koepel van holebi- en transgenderorganisaties,heeft de nominaties bekend gemaakt voor zijn Awards. De genomineerden zijn Ketnet, De Morgen en Novaya Gazeta voor de Çavaria Media Award, en Don Bosco Haacht, Stad Gent en Piet De Bruyn voor de Çavaria Campaign Award. De Çavaria Awards worden op 27 januari uitgereikt op het benefietevent SPARKLE in Kunstencentrum Vooruit in Gent.

Jaarlijks lauwert çavaria personen of organisaties die zich verdienstelijk inzetten voor de rechten en het welzijn van holebi’s en transgenders. Er zijn drie categorieën: Media, Campaign en Lifetime Achievement.
Çavaria Media Award
De Çavaria Media Award reikt çavaria uit aan tv-programma’s, radioshows, tijdschriften, auteurs, redacties, zenders, uitgeverijen, productiehuizen, enzovoort, die het afgelopen jaar op een uitzonderlijke manier bijdroegen aan de rechten en het welzijn van holebi’s en transgenders.

De jongerenzender Ketnet is genomineerd voor hun geïntegreerde en niet-problematiserende aanpak van diversiteit doorheen hun programmatie. Met programma’s als ‘De Dokter Bea Show’ informeert de zender over seksuele diversiteit en genderdiversiteit op maat van kinderen en jongeren. Bovendien komen holebi- en transgenderthema’s als vanzelfsprekende aan bod. De positieve invloed die zij op die manier al 20 jaar hebben op de maatschappelijke evolutie in Vlaanderen is groot.

Ook De Morgen is genomineerd met hun dossier ‘De Genderrevolutie’. De krant houdt de vinger aan de pols van de maatschappij en informeert op een genuanceerde manier over genderdiversiteit. In een unieke bijlage probeert De Morgen het stereotiepe hokjesdenken rond gender te doorbreken en mensen aan het denken te zetten. Door een platform te geven aan een breed spectrum van mensen geeft de krant visibiliteit en versterkt ze mensen in minderheidsposities.

Naast De Morgen is ook de Russische krant Novaya Gazeta genomineerd voor hun onthullingen over de opsluiting, marteling en moord op Tsjetsjeense homo- en bimannen. De journalisten van Novaya Gazeta deinzen niet terug om wantoestanden aan te klagen, vaak met gevaar voor eigen leven. Elena Milashina verdient een speciale vermelding voor het aan het licht brengen van de mensenrechtenschendingen tegen homo- en bimannen in Tsjetsjenië.

Çavaria Campaign Award
De Çavaria Campaign Award reikt çavaria uit aan opmerkelijke holebi- en transgendergerelateerde campagnes.

De Don Bosco school uit Haacht werkt al jaren aan een holebi- en transgendervriendelijk schoolklimaat. Hun GSA schoot in 2017 uit de startblokken en organiseerde tal van acties om het welzijn van holebi’s en transgenders op school te verhogen. De inzet van de school zorgt dat LGBT-leerlingen in een veilige omgeving naar school kunnen gaan en laat iedereen de meerwaarde van diversiteit ervaren. Daarnaast zijn ze een voorbeeld voor andere scholen.

Ook de Stad Gent is al jaren een voortrekker als het op lokaal LGBT-beleid aankomt. Gent investeerde dit jaar extra in het welzijn van transgenders in de stad met een behoefteanalyse en studiedag voor stadspersoneel. De focus op dialoog en hun participatieve aanpak zijn een voorbeeld voor andere besturen. De onthulling van een regenboogmonument op de gevel van Oost-Vlaams regenbooghuis Casa Rosa is de kers op de taart.

NV-A volksvertegenwoordiger Piet De Bruyn was de Algemeen Rapporteur voor de Rechten van LGBTI-Personen in de Raad Van Europa en stelde zijn rapport 'Promoting the human rights of and eliminating discrimination against intersex people’ in de raad voor. Het werk van Piet De Bruyn is het eerste omvangrijke Europese rapport dat de rechten van intersekse personen verdedigt. Het dient dan ook als leidraad voor activisten over heel het continent en verankert intersekse rechten binnen internationale mensenrechtenorganen.

Naast de Media en de Campaign Award reikt Çavaria ook een Lifetime Achievement Award uit. Hij wordt uitgereikt aan mensen die zich hun leven lang verdienstelijk hebben gemaakt voor de rechten en het welzijn van holebi’s en transgenders. Wie dit jaar die award krijgt wordt pas op 27 januari bekend gemaakt op haar jaarlijkse benefietevent ten voordele van de Holebifoon. De awardshow vindt plaats op 27 januari in Kunstencentrum Vooruit in Gent en wordt in goede banen geleid door Nathalie Delporte (JOE fm) en Sven Pichal (VRT). Naast awards staat er ook een jaaroverzicht met interessante debatten en muzikale intermezzo’s op het programma. Geena Lisa brengt werk van haar overleden vriendin Yasmine, en ook Isabelle A en Divan zorgen voor muzikale omkadering.

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2019 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).