Travestie en Transgender

Nieuwe transgenderwet van kracht


gepost op 03/01/2018 om 21:00

Delen

Vanaf woensdag (3 januari) is het voor transgenders veel gemakkelijker geworden om hun genderaanduiding te laten aanpassen op hun identiteitspapieren. In Deurne stond Marleen Hofkens als eerste aan het districtshuis van Deurne om haar zender officieel te laten veranderen.

Marleen kon rekenenen op de nodige steun van een delegatie van het Roze Huis van Antwerpen en Antwerp Pride.

Procedure
Nadat je een eerste verklaring aflegt dat je je geslachtsaanduiding wil veranderen, krijg je drie maanden verplichte bedenktijd. Na die drie maanden ga je gewoon terug naar de burgerlijke stand, herhaalt je verklaring en vraagt je nieuwe identiteitskaart aan op basis van je gewijzigde geboorteakte.

Je voornaam veranderen doe je voorlopig nog via de FOD justitie. Ook hier heb je geen medische attesten meer nodig. Die procedure duurt wel langer dan de genderregistratiewijziging. Zodra je voornaamswijziging is goedgekeurd, vraag je (opnieuw) een nieuwe identiteitskaart aan.

Er is geen vastgelegde volgorde om je voornaam en geslachtsaanduiding aan te passen. Je kan er ook voor kiezen om enkel je voornaam te wijzigen of enkel je gender.

Minderjarigen kunnen met instemming van elke wettelijke ouder of voogd hun voornaam wijzigen vanaf 12 jaar. Het aanpassen van je genderregistratie gaat pas vanaf 16 jaar. Daarvoor heb je ook een attest van een psychiater voor nodig die je bekwaam moet verklaren om deze beslissing te nemen.

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
…†2001- 2019 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).