5GB in plaats van 4GB
Travestie en Transgender

Nieuwe transgenderwet vanaf 3 januari van kracht


gepost op 28/12/2017 om 12:00

Delen

Vanaf 3 januari 2018 kan je bij de burgerlijke stand van je woonplaats terecht om de M of V op je geboorteakte aan te passen volgens een nieuwe procedure. Je hebt daarvoor geen verklaring van een dokter of psycholoog meer nodig. Een infobrochure maakt je wegwijs in de nieuwe procedure.

Nadat je een eerste verklaring aflegt dat je je geslachtsaanduiding wil veranderen, krijg je drie maanden verplichte bedenktijd. Na die drie maanden ga je gewoon terug naar de burgerlijke stand, herhaalt je verklaring en vraagt je nieuwe identiteitskaart aan op basis van je gewijzigde geboorteakte.

Je voornaam veranderen doe je voorlopig nog via de FOD justitie. Ook hier heb je geen medische attesten meer nodig. Die procedure duurt wel langer dan de genderregistratiewijziging. Zodra je voornaamswijziging is goedgekeurd, vraag je (opnieuw) een nieuwe identiteitskaart aan.

Er is geen vastgelegde volgorde om je voornaam en geslachtsaanduiding aan te passen. Je kan er ook voor kiezen om enkel je voornaam te wijzigen of enkel je gender.

Minderjarigen kunnen met instemming van elke wettelijke ouder of voogd hun voornaam wijzigen vanaf 12 jaar. Het aanpassen van je genderregistratie gaat pas vanaf 16 jaar. Daarvoor heb je ook een attest van een psychiater voor nodig die je bekwaam moet verklaren om deze beslissing te nemen.

Gedetailleerde informatie over de nieuwe procedures vind je in deze nieuwe brochure van het Instituut Voor Gelijkheid Van Mannen En Vrouwen.

Om zeker te zijn dat de ambtenaren van jouw gemeente klaar zijn om je te begeleiden in dit proces, bel je best op voorhand even. Sommige gemeenten werken op afspraak.


Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
…†2001- 2019 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).


Select