binnenland

Wereldaidsdag: doorbreek het taboe rond hiv en stop discriminatie seropositieve personen


gepost op 01/12/2017 om 09:00

Delen

Op 1 december is het Wereldaidsdag. Deze dag staat in het teken van de strijd tegen hiv en solidariteit met mensen die met de ziekte moeten leven. Çavaria roept op om het taboe dat nog steeds rond hiv hangt te doorbreken en een einde te maken aan de discriminatie van wie seropositief is.

“Het sociaal stigma dat rust op mensen die leven met hiv is vaak groot”, legt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs uit. “Wanneer hiv onbespreekbaar blijft, kan dat leiden tot sociaal isolement en discriminatie. Wie niet kan terugvallen op een ondersteunend netwerk is minder weerbaar, wat dan weer het risico op andere sociale problemen en gezondheidsproblemen vergroot.”

Taboe

Het taboe dat rond hiv hangt kan ook gevaarlijk zijn. “Door niet te praten over hiv is de ziekte voor velen onzichtbaar en een ver-van-mijn-bed-show. Zo maak je soms een foute inschatting van het risico dat je loopt”, waarschuwt Borghs. “Gebrek aan informatie is een mes dat aan twee kanten snijdt. Zo kunnen mensen die hun medicatie juist nemen en goed begeleid worden het virus bijvoorbeeld niet meer doorgeven.”

In België leeft 1 op 20 van de mannen die seks hebben met mannen (MSM) met hiv. Voor de gehele bevolking is dat 1 op 5000. Als MSM is de kans dus veel groter dat je in contact komt met hiv. “Homo- en bimannen zijn zich doorgaans bewust van dit risico”, licht Borghs toe. “Onderzoek toont aan dat zij veiliger vrijen dan heteromannen.”

Daling besmettingen bij MSM

Voor het derde jaar op rij daalt het aantal diagnoses met hiv bij MSM. Çavaria ziet deze dalende trend als een bevestiging van het succes van een gecombineerde preventiestrategie.

“Deze daling is het resultaat van jarenlang informeren, sensibiliseren en inzetten op verschillende preventiestrategieën”, verklaart Borghs. “Dat moeten we blijven doen. Sinds PrEP wordt terugbetaald in België hebben we een extra strategie bij die mensen die een verhoogd risico op besmetting met hiv lopen, kan beschermen.” PrEP is medicatie die oorspronkelijk enkel gebruikt werd om het aidsvirus in besmette mensen te verzwakken. Onderzoek toont echter aan dat wie PrEP neemt een veel kleiner risico loopt om besmet te worden met hiv.

“We hopen dat een dag als deze de maatschappij begripvoller maakt voor mensen die leven met hiv. Je kiest natuurlijk zelf waar en bij wie je open bent over je serostatus, maar des te beter de maatschappij geïnformeerd is, des te makkelijker erover praten wordt”, besluit Borghs.

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2019 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).


Select