Bij Moible Vikings stel je je abonnement zelf samen
buitenland

Homofobe president Mugabe aan de kant geschoven


gepost op 21/11/2017 om 00:00

Delen

Het tijdperk van de homofobe president Mugabe in Zimbabwe lijkt ten einde te komen. Na zijn afzetting als partijleider van Zanu-PF is tegen de 93-jarige president ook de afzettingsprocedure in gang gezet. Als het parlement hem ook daadwerkelijk aan de kant schuift komt er een einde aan de 37-jarige regeerperiode van Robert Mugabe en verdwijnt één van de meest homofobe leiders op het Afrikaanse continent.

De val van Mugabe kwam vorige week in een stroomversnelling toen hij vice-president Emmerson Mnangagwa vorige week aan de kant schoof zodat zijn vrouw Grace als vice-president kon benoemen. Het leger greep toen in zonder Mugabe formeel af te zetten. De strijdkrachten probeerden de 93-jarige ex-dictator te overtuigen om waardig af te treden. Hij sprak zondag in een televisierede de natie toe maar zei niets over zijn aftreden. Hij kreeg tot maandagmiddag te tijd om zijn vertrek aan te kondigen. Als hij dit niet zou doen zou de afzettingsprocedure in gang gezet worden.

De gewone bevolking heeft hard geleden onder Mugabe.Sinds eind jaren negentig, toen de oppositiepartij Movement for Democratic Change werd opgericht, verkeert het land in een staat van crisis en is sprake van een politiestaat. Bijna alle minderheidsgroeperingen en in het bijzonder homo’s werden door de gevallen president vogelvrij verklaard. Zo noemde zei hij in 1995 dat homoseksualiteit de menselijke waardigheid degradeert en onnatuurlijk. Later bestempelde hij homoseksuelen ook nog ‘erger dan honden en varkens.’
Homoseksualiteit bij mannen is verboden in Zimbabwe en in 2006 heeft de overheid die wet aangepast zodat sodomie nu gedefinieerd wordt als een daad tussen twee mannen die door elke redelijke persoon als onfatsoenlijk beschouwt wordt. Hierdoor werden gewone feiten als elkaars hand vasthouden, elkaar kussen of omhelzen gecriminaliseerd.

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2019 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).


Select