Baby zomervoordeel
agenda

Zwolle herdenkt slachtoffers transfobie


gepost op 17/11/2017 om 12:00

Delen

In Zwolle worden tijdens de Internationale Transgender Gedenkdag op 20 november de transgender personen herdacht die de voorgaande 12 maanden wereldwijd zijn vermoord. Dit jaar zijn er 325 moorden geregistreerd, dat brengt het totaal van de afgelopen 10 jaar op ruim 2600 doden.

Eén van 325 slachtoffers is Bianca, zij werd op 29 september in Arnhem op brute wijze om het leven gebracht. Net als veel andere slachtoffers werkte ze als sekswerker. In Bianca’s land van herkomst, Venezuela, werden dit jaar zes trans personen vermoord. Maar buurland Brazilië is het meest onveilig, daar worden 20 november maar liefst 171 landgenoten herdacht. Veel slachtoffers komen helaas niet terug in de statistieken doordat niemand hun dood rapporteert.


“Geweld tegen trans en genderdiverse mensen overlapt vaak met andere onderdrukkende maatschappelijke fenomenen zoals racisme, seksisme, vreemdelingenhaar en discriminatie van sekswerkers”, aldus De Europese transgenderorganisatie Transgender Europe. Deze organisatie houdt met het Transgender Murder Monitoring Project bij wie jaarlijks de dodelijke slachtoffers zijn van transfobie.

Zwolle is dit jaar toneel van de Nationale Transgender Gedenkdag. Transgender Netwerk Nederland neemt hier ieder jaar het initiatief toe. De lokale Club-T van COC Zwolle geeft invulling aan deze herdenking.

Op het stadhuis van Zwolle komt op 20 november de transgendervlag halfstok te hangen. De gemeente grijpt deze dag ook aan om als werkgever het goede voorbeeld te geven. Voorafgaande aan de herdenking ondertekent wethouder Jan Brink de Verklaring van Dordrecht. Dit is een tienpuntenplan voor transgendervriendelijk werkgeverschap.

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2019 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).