5GB in plaats van 4GB
binnenland

Cavaria wil einde maken aan onnodige geslachtsoperaties bij intersekse kinderen


gepost op 09/11/2017 om 07:00

Delen

Belangenverdediger van holebi’s en transgenders çavaria eist dat niet-levensnoodzakelijke operaties op intersekse kinderen uitgesteld worden tot het kind kan meebeslissen. Bescherming van intersekse personen moet worden opgenomen in de Belgische antidiscriminatiewetgeving. Dat zijn mensen van wie de geslachtskenmerken niet conform de traditionele invulling van het biologische mannelijke of vrouwelijke geslacht zijn.

Intersekse kinderen worden nog steeds vaak op jonge leeftijd geopereerd om beter in het hokje ‘man’ of ‘vrouw’ te passen, ook als dat medisch gezien niet nodig is. Het gaat om zogenaamde ‘geslachtsnormaliserende’ ingrepen. De genderidentiteit van het kind wordt hierbij compleet genegeerd. “Als er geen medisch noodzakelijke ingrepen nodig zijn, is het perfect mogelijk om te wachten tot het kind kan meebeslissen”, verklaart çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs. “Zo kunnen intersekse kinderen zelf aangeven wat hun genderidentiteit is en in hoeverre ze hun lichaam willen laten aanpassen.”

Gebrek aan informatie
Een deel van de problemen kan al worden opgelost door correcte informatie te voorzien voor zowel het medisch personeel als de ouders en omgeving van intersekse kinderen. “Ouders en medisch personeel handelen meestal uit goede wil, daar twijfelen we niet aan, maar de juiste informatie hebben is daarvoor essentieel”, legt Borghs uit. “Daarom is het belangrijk om informatie op een toegankelijke manier beschikbaar te maken voor het grote publiek en gespecialiseerde opleiding te voorzien voor dokters, verpleegkundigen en vroedkundigen.”

Registratie en discriminatie
Çavaria herhaalt haar pleidooi voor een derde optie bij geslachtsregistratie. “De verplichte binaire geslachtsregistratie na de geboorte dwingt mensen om hun baby als M of V te registreren”, zegt Borghs. “Dat strookt gewoon niet met de realiteit.” Afhankelijk van welke definitie van intersekse wordt gebruikt, is 1/4500 tot 1,7% van de bevolking intersekse. Om deze mensen te beschermen tegen discriminatie vraagt çavaria ook om een uitbreiding van de antidiscriminatiewetgeving met de discriminatiegrond ‘geslachtskenmerken’.

Raad van Europa
Vlaams volksvertegenwoordiger en deelstaatsenator Piet De Bruyn (N-VA) is door de Raad van Europa aangesteld als rapporteur om zicht te krijgen op de situatie van intersekse personen in de lidstaten. Çavaria onderschrijft de aanbevelingen die hij doet in zijn rapport om de rechten van intersekse personen te vrijwaren en hun maatschappelijke positie te verbeteren.

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2019 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).