5GB in plaats van 4GB
buitenland

Rechter verbiedt Trump om transgenderban bij defensie in te voeren


gepost op 30/10/2017 om 19:00

Delen

Een rechtbank heeft president Trump verboden om transgender militairen te bannen bij de Amerikaanse strijdkrachten. Trump kondigde het verbod in juli aan in een reeks tweets.

Op 26 juli schreef hij dat “De Amerikaanse overheid niet langer transgenders toeliet om te dienen in het Amerikaanse leger.” Een presidentieel memorandum van 25 augustus bepaalde dat de transgender ban ten laatste op 23 maart 2018 van kracht moest zijn.” Minister van Defensie James Mattis moest de komende maanden het functioneren van transgender-militairen onderzoeken. Aan de hand van criteria zoals "militaire effectiviteit en dodelijkheid", budgettering en de Amerikaanse wet moest worden bepaald of zij in dienst kunnen blijven.

Tegen de implementatie van deze beleidsnota trokken enkele transgender militairen en mensenrechtenorganisaties naar de rechter.
Vandaag (30 oktober) deed de rechtbank in Washington DC in deze zaak een uitspraak en floot ze de president terug.
Volgens de beoordeling van de rechtbank is de richtlijn van de president “niet echt gebaseerd op de legitieme bezorgdheid over de militaire effectiviteit of budgetbeperkingen, maar in plaats daarvan gebaseerd zijn op een verlangen om transgenders in het algemeen af te keuren.” afkeuring van transgender mensen in het algemeen uit te drukken.

Voordat Trump met zijn presidentieel memorandum naar buiten kwam mochten transgender-kandidaten van het departement van Defensie zich nog aanmelden tot 1 januari 2018. Ook mochten militairen op basis van hun genderidentiteit niet ontslagen worden.

Volgens de rechter hebben de transgender militairen die naar de rechter zijn gestapt een rechtszaak winnen als het verbod van kracht wordt. In één adem verbiedt ze de regering dan ook om de richtlijnen van de vorige administratie te herroepen.

Volgens de regering van Trump was het nog te vroeg om naar de rechter te stappen tegen de beleidsnota omdat die de komende maanden nog geëvalueerd zou worden op basis van de bevindingen van de minister van Defensie.

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2018 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).