buitenland

Marokkaanse minister ziet homoseksuelen als afval


gepost op 18/10/2017 om 21:00

Delen

De Marokkaanse minister voor Mensenrechten Mustapha Ramid heeft homo's "afval" genoemd. Hij deed dat toen hij een vraag over homoís kreeg. Het is niet de eerste keer dat Ramid dergelijke uitspraken doet.?

Ramid deed de uitspraak al in september maar werd nu pas naar buiten gebracht door de lokale nieuwssite Le Site Info. Die publiceerde een filmpje waarin een geŽnerveerde Ramid te zien is die vragen krijgt van een journalist over homo's in Marokko.

Ramid kon die vragen niet appreciŽren.
"Waarom stel je mij vragen hierover? Dit is teveel", zegt de minister. Hij laat de journalist weten dat hij niet wil antwoorden op de vragen om het onderwerp "geen belangrijkheid te geven". Vervolgens wordt de camera weggeduwd, maar terwijl de minister weggaat, zegt hij nog: "kijk, we zijn hier in Marokko, als we hierover blijven praten, geven we het waarde. Ze zijn awsakh.Ē
Awsakh is een beledigende term die vertaald kan worden als afval. Ramid, de voormalige minister van Justitie, heeft in het verleden al vaker controverse veroorzaakt met uitspraken over holebi's. Zo zei hij in 2015 dat homo's maar van geslacht moeten veranderen als ze geen problemen willen krijgen met het gerecht. Homoseksuele handelingen zijn in het land nog steeds strafbaar.
Lokale mensenrechtenverenigingen veroordelen de uitspraak van Ramid. Ze hebben een gezamenlijke brief gestuurd naar de premier, waarin de uitspraak "een flagrante inbreuk op de Marokkaanse grondwet" genoemd wordt. Ze vragen om een onderzoek naar de minister en roepen de premier en de koning op om de vrijheden van individuen en groepen te vrijwaren.

Bron: VRT

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
…†2001- 2018 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).