5GB in plaats van 4GB
agenda

Internationaal programma tijdens Transcreen


gepost op 07/09/2017 om 22:00

Delen

Transcreen, het grootste transgender filmfestival van Europa, komt eraan en heeft een uitgebreid programma klaar staan. Van Q&Aís en discussiepanels tot culturele programmaís en films van Nederlandse bodem: bij TranScreen komt het allemaal langs van woensdag 13 september tot zondag 17 september in Kriterion en Cavia in Amsterdam.

Een bijzondere, culturele aanbeveling dit jaar is het AKS programma, in samenwerking met het International Minorities Festival. Hier worden vier films vertoont en er zijn filmmakers en activisten aanwezig uit Pakistan en Denemarken. Neeli Rana, Kami Sid en Saadat Munir gaan met het publiek in gesprek over trans* identiteiten door de geschiedenis heen in Zuid-AziŽ. Kami Sid was eerder onderdeel van TranScreen: vier jaar geleden werd een documentaire over haar vertoond. Dit jaar keert zij terug voor dit bijzondere programma.

De openingsfilm dit jaar is My Nature, een fictieve documentaire over de ontdekkingsreis die Simon maakt na zijn transitie. De film speelt zich af in ItaliŽ en biedt prachtige beelden van de landschappen van UmbriŽ. Terwijl Simon door ItaliŽ reist, leert hij zichzelf beter kennen en zijn verleden onder ogen te komen. Een prachtige film die zichzelf met recht de openingsfilm mag noemen.

Maatschappijkritisch is het programma rondom de documentaire MAJOR! over de Amerikaanse, zwarte, trans* activiste Miss Major. De film toont de vele kanten van het leven als zwarte transvrouw in de Verenigde Staten en schuwt de moeilijke onderwerpen niet. Aansluitend zal een discussiepanel volgen waarin kritisch wordt gekeken naar intersectionaliteit in de Nederlandse trans* gemeenschap en de manieren waarop de verhalen van minderheden uit de geschiedenis worden geschreven.

Bezoekers kunnen deze editie een steentje bijdragen aan de inclusiviteit van het festival. Bij aankoop van een kaartje kan geld worden gedoneerd voor een extra kaartje. Deze vrijkaarten worden beschikbaar gesteld aan vluchtelingen die anders niet in de gelegenheid zijn om het festival te bezoeken. Zo wordt het festival toegankelijk voor een nog breder publiek.

Daarnaast zijn vele filmmakers uit de hele wereld aanwezig bij TranScreen. Uit Vietnam komen Le Quoc Phong, protagonist uit Finding Phong, en Nguyen Bao Chau, een activist voor transgender rechten. Rosida Peace, producent van de film Kurneqiz, komt over uit Koerdistan. De Transketeers uit Nederland verzorgen een programma en Lasse LŚngstrŲm uit Zweden geeft een Q&A na de vertoning van zijn film. Kortom, een internationaal gezelschap met een uiteenlopend aanbod aan films.

Foto: film Major

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
…†2001- 2019 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).


Select