5GB in plaats van 4GB
binnenland

Trans@school ondersteunt scholen met transgender jongeren


gepost op 31/08/2017 om 22:00

Delen

Çavaria, de koepel van holebi- en transgenderverenigingen, lanceert Trans@school: een brochure die scholen ondersteunt in hoe om te gaan met transgender leerlingen. Scholen vinden er praktische tips en antwoorden op hun vragen over gendervariante kinderen en jongeren in terug. De doelstelling is scholen transgendervriendelijk te maken zodat jongeren de ruimte krijgen zichzelf te ontdekken en ontwikkelen.

Wanneer een school voor het eerst geconfronteerd wordt met een transgender leerling zorgt dit voor nieuwe uitdagingen. “De meeste scholen staan positief tegenover transgender leerlingen maar weten vaak niet wat er van hen verwacht wordt om de leerling in kwestie te ondersteunen”, legt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs uit. Trans@school biedt antwoorden op de eerste vragen die bij het schoolpersoneel opkomen.

Çavaria benadrukt dat de brochure geen handleiding of stappenplan is. “Elke jongere is anders. Dat geldt ook voor elke transgender jongere. Er is dus geen standaard procedure die je kan volgen”, zegt Borghs. De brochure geeft wel achtergrondinformatie over wat je kan verwachten bij een (medische) transitie, over specifieke noden van transgender leerlingen en waar je meer gespecialiseerde info kan verkrijgen.

De praktische tips gaan over naamsverandering, toiletgebruik, kleedkamers, … “De gouden tip is praten. Ga het gesprek aan met de leerling, de ouder(s) of voogd(en) en eventuele andere betrokkenen. Als je twijfelt over je aanpak neem je best contact met specialisten bij çavaria of het Trangender Infopunt”, besluit Borghs.

De brochure kan je online raadplegen en bestellen. Scholen die op een duurzame manier hun dagelijkse praktijk transgenderinclusief willen maken, kunnen terecht bij çavaria voor vormingen en trajectbegeleiding. Deze brochure kwam tot stand met steun van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits.

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2019 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).


Select