binnenland

Voor het eerst delegatie met hiv-positieven op Antwerp Pride


gepost op 11/08/2017 om 11:00

Delen

Zoals ieder jaar is ook Sensoa aanwezig op de Antwerp Pride. Dit jaar bestaat de delegatie van Sensoa mee uit mensen met hiv en sympathisanten. Onder het motto ‘Haal hiv uit de kast’ en met op de wagen het ‘gezicht’ van de seropositieve Tim Van de Putte (kandidaat Mr. Gay Vlaanderen 2014) wil Sensoa mensen met hiv aanmoedigen om ‘uit de kast’ te komen met hun positieve hiv-status. Veel homo’s, lesbiennes, bi’s, transgenders weten uit eigen ervaring hoe moeilijk het kan zijn om te leven met een geheim.

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: “Veel hiv-positieve mensen durven niet te vertellen dat ze hiv hebben, uit angst voor afwijzing en discriminatie. We mogen het in onze maatschappij niet langer toelaten dat mensen iets moeten verzwijgen en mogelijk de kans op hulp of ondersteuning mislopen. Vandaar mijn waardering voor de actie van Sensoa om mensen met hiv aan te moedigen om met hun positieve hiv-status ‘uit de kast’ te komen.”


Hiv anno 2017
Volgens Sensoa is er anno 2017 nog weinig reden om hiv geheim te houden. Hiv is tegenwoordig een chronische aandoening, die met medicatie perfect onder controle gehouden kan worden. De medicatie zorgt er ook voor dat mensen met hiv een ondetecteerbare virale lading hebben. Dat wil zeggen dat de hoeveelheid van het virus in het bloed zo laag is, dat het niet meer via een klassieke test kan aangetoond worden. Zij zijn dan niet langer ‘besmettelijk’. 96% van de mensen met hiv die medisch opgevolgd worden door een Aids Referentiecentrum hebben een zeer lage virale lading. Bovendien geeft de Belgische antidiscriminatiewet een goede juridische bescherming tegen discriminatie op diverse levensdomeinen.
Tim Van de Putte: ”Praten over hiv maakt het voor mij veel gemakkelijker. Ik schaam me niet voor mijn hiv. Door er iets positiefs mee te doen kan ik hiv zelf makkelijker aanvaarden. Liegen hoeft niet meer.”


Hiv op de Pride
"Als 1 op 20 homo's leeft met hiv, leven we allemaal met hiv" stelde Sven Pichal in de Live Positive-campagne van Sensoa in 2010. Die boodschap is nog altijd zeer relevant en daarom hoort hiv ook thuis op de Pride. Sensoa roept dan ook alle mensen met hiv op om mee te stappen met Sensoa op de Antwerp Pride. Ook vrienden, partners, familieleden en al wie solidair is met mensen met hiv zijn welkom. De delegatie van Sensoa wordt begeleid door de swingende muzikanten van Ambrassband.

Op de wagen zie je het beeld van de campagne met Tim Van de Putte:
“Wat ik nodig heb om iemand te vertellen dat ik leef met hiv? Niet zoveel. Iemand die luistert en niet direct een oordeel velt. Je hoeft geen medelijden te hebben. Steun is ook niet altijd nodig. Gewoon luisteren doet al veel.”

Foto:Sensoa

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2018 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).