binnenland

Belgische PrEP-studie succesvol


gepost op 01/08/2017 om 22:00

Delen

De studie van het Instituut voor Tropische Geneeskunde waarin tweehonderd homo’s PrEP (Pre-exposure prophylaxis) uit hebben getest is een groot succes geweest. Geen van de deelnemende mannen die preventief het medicijn Truvada innamen is besmet geraakt met hiv. De resultaten van de studie werden vorige week in Parijs voorgesteld.

Twee jaar geleden begon het instituut met de test. Tweehonderd mannen werden gescreend en getest en kregen een maandelijkse voorraad Truvada. Een op de vier meldde in de laatste drie maanden betrekkingen te hebben gehad met meer dan 15 partners, van wie niet altijd geweten was of ze al dan niet besmet waren.

"Dit is een opmerkelijk resultaat", zegt Kristien Wouters van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen, die de studie leidde. "Dit is zelfs beter dan een vaccin, omdat het volledige bescherming biedt als de medicijnen goed worden ingenomen. In Nederland werd bij een gelijkaardige studie een besmetting vastgesteld", aldus de onderzoekster.

Truvada of pre-exposure profylaxe (PrEP) kan worden gebruikt om de kans op een hiv-besmetting te voorkomen op voorwaarde dat de pil preventief wordt ingenomen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) is voorstander van het voorschrijven van PrEP's bij risicogroepen zoals mannen die seks hebben met andere mannen (MSM). Volgens de WGO zou dat de komende tien jaar tot een miljoen nieuwe hiv-besmettingen kunnen voorkomen.

Sinds juni wordt de medicatie ook terugbetaalt door de mutualiteiten.

Bron: Le Soir/eigen berichtgeving

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2018 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).


Select
Select